IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Дюн" дебютира на върха на боксофиса в САЩ и Канада

Филмът на Дени Вилньов генерира 40,1 млн. долара от продажбата на билети в Северна Америка

08:51 | 25.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Dune Movie Facebook page</em></p>

Снимка: Dune Movie Facebook page

Филмът на Warner Bros. “Дюн“ – пореден опит за превръщане на научнофантастичен роман във филм или сериал, си извоюва челното място в боксофиса в САЩ и Канада през този уикенд, предава Bloomberg.

„Дюн“ генерира 40,1 млн. долара от продажбата на билети в кината в Северна Америка по време на дебюта си, сочат данни на Comscore. Сумата изпълни прогнозата на BoxOffice Pro – уебсайт, който следи индустрията. Студиото очакваше 30 млн. долара. Филмът беше пуснат едновременно на голям екран и в услугата HBO Max.

„Дюн“, който е базиран на едноименната книга от 1965 г. на Франк Хърбърт, разказва историята на млад аристократ, който се опитва да запази реда на негостоприемна пустинна планета. В лентата участват Тимоте Шаламе, който беше номиниран за „Оскар“ за водещата си роля в „Назови ме с твоето име“, както и звездата от „Спайдър-мен: Завръщане у дома“ Зендая.

Филмът е режисиран от Дени Вилньов, който стои и зад „Блейд Рънър 2049“. Вилньов беше сред ранните критици на плана на WarnerMedia да пуска филмите си от 2021 г. едновременно в кината и онлайн, за да се справи с пандемията и да подкрепи стрийминг услугата HBO Max. Джейсън Килар, архитект на тази стратегия като главен изпълнителен директор на WarnerMedia, защити двойната премиера на „Дюн“ по време на интервю, дадено през миналата седмица.

„Смятам, че изглежда невероятно на голям екран“, коментира Килар. „Това е моят избор как да го гледам, но зрителите трябва да решат“, заяви той.

Боксофис Боксофис

„Хелоуин убива“, най-новата продукция от франчайза с филми на ужасите, завърши втори във втората си седмица на голям екран. Той генерира 14,5 млн. долара по данни на Comscore. „Бъгнатият Рон“ – нова анимация на 20th Century Studios на Walt Disney, се озова на пета позиция, като събра 7,3 млн. долара от дебюта си. 

Около 83% от критиците препоръчват „Дюн“ според Rotten Tomatoes. Филмът беше подкрепен от добре приетата премиера по време на Международния филмов фестивал във Венеция миналия месец. Продукцията имаше добър старт и на международните пазари, на които събра над 129 млн. долара преди този уикенд според IMDB.

Без да се включва маркетинга, „Дюн“ има бюджет от 165 млн. долара. Той е финансиран предимно от Legendary Pictures на Dalian Wanda Group. Това е един от малкото нови филми от последните месеци, който дебютира и в Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още