IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 2022 г. всяка чаша кафе Nespresso ще бъде с неутрален въглероден отпечатък

Компанията се ангажира да постигне пълна въглеродна неутралност по своята верига на доставки и през целия жизнен цикъл на своите продукти

12:02 | 18.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Nespresso&nbsp;</em></p>

Снимка: Nespresso 

Nespresso обяви официално, че до 2022 г. компанията ще постигне неутрален въглероден отпечатък за всяка чаша кафе Nespresso - както за дома, така и за професионални клиенти. Тази нова амбиция се основава на повече от 10 години работа, през които Nespresso намали въглеродните си емисии и компенсира останалата част чрез лесовъдство.

"Климатичните промени са реалност и нашето бъдеще зависи от това да ускорим резултатите от своите усилия за постигане на устойчиво развитие. Ето защо ние засилваме своя ангажимент, като си поставяме за цел до 2022г. да предложим на нашите потребители чашата кафе, която ще пият, да е с неутрален въглероден отпечатък – кафе, направено от най-добрите и редки зърна, добити по устойчив начин. Искрено вярвам, че както нашият бизнес, така и кафе индустрията, могат да бъдат световна сила за правене на добро", коментира Гийом Льо Кунф, главен изпълнителен директор на Nespresso.

След като Nespresso постига въглеродна неутралност на своята бизнес дейност за три години от 2017. до днес, сега компанията поема нов ангажимент да се справи с емисиите, генерирани от веригата на доставки и жизнения цикъл на продукта.

Nespresso ще постигне въглеродна неутралност чрез следните инициативи: намаляване на въглеродните емисии; засаждане на дървета във и около кафе плантациите, където Nespresso произвежда кафе, както и чрез подкрепа и инвестиции във висококачествени компенсиращи проекти.

1. Намаляване на въглеродните емисии: решаващ елемент от визията на Nespresso е неутрализирането на отпечатъка по цялата верига на създаване на стойността. Тези непосредствени инициативи включват:

Устойчиво използване на енергия в рамките на операциите на Nespresso: Насочване към 100% възобновяема енергия във всички бутици Nespresso и увеличаване на използването на биогаз в производствения процес.

Разширяване на кръговата употреба на продуктите и опаковките на Nespresso: Увеличаване използването на рециклирана пластмаса в машините Nespresso, както и на рециклиран и нисковъглероден необработен алуминий в капсулите за кафе.

2. Засаждане на дървета във фермите за кафе и околностите (т.нар. insetting): Дърветата са най-добрият начин за улавяне на въглерод от атмосферата, да се инвестира в природата и да се изгражда регенеративна земеделска система. Засаждането на дървета осигурява сянката, необходима за подобряване на качеството и количеството на кафе реколтата; корените помагат също така за защита срещу ерозия на почвата и свлачища и насърчават възстановяването на почвата. Със своя партньор Pur Projet Nespresso ще утрои капацитета за засаждане на дървета (използвайки метода insetting) в страни-производители на кафе като Колумбия, Гватемала, Етиопия и Коста Рика.

3. Подкрепа с цел оказване на незабавно положително въздействие (компенсиращи инициативи): В допълнение, Nespresso ще инвестира в проекти за подпомагане на опазването и възстановяването на горите, както и ще внедри решения за чиста енергия в селскостопанските общности.

Ангажиментът, поет от Nespresso в посока постигане на неутрален въглероден отпечатък е част от по-широка амбиция за устойчивост, която ще бъде съобщена допълнително по-късно тази година: да се запазят изключителни сортове кафе, да се изгради устойчива и регенеративна система за отглеждане на кафе, да се осигури устойчив поминък за фермерите и да се изгради цикличен бизнес.

Планът за постигане на въглероден неутралитет до 2022 г. е одобрен от членовете на Консултативния съвет за устойчиво развитие на Nespresso (NSAB).

"Климатичните промени се случват сега, което означава, че всички трябва да поемем отговорност и да действаме бързо. Ясно е, че Nespresso разбира тази спешност и поставя нашата планета и хората в сърцето на изборите, които прави. Тези амбиции и визия доведоха до изграждането на ангажимент за устойчивост, в който имах привилегията да участвам през последните седем години. Видях докъде сме стигнали през това време и съм развълнуван да видя доброто, което Nespresso може да предостави през следващите 10 години", коментира Джордж Клуни, глобален посланик на марката Nespresso и член на Консултативния съвет за устойчиво развитие.

"В момента има натиск над всички компании да намалят въглеродния си отпечатък, а Nespresso ясно показва силна воля да се справи със собствените си въглеродни емисии чрез тази амбициозна и качествена неутрална програма. Въпреки че всички търсим техническите иновации, които ще намалят въглеродния отпечатък, от огромна важност е също и бизнесът да инвестира в редуцирането на своите емисии, за да балансира своя отпечатък възможно най-бързо“, каза Тристан Льоконт, основател на Pur Projet и член на Консултативния съвет за устойчиво развитие на Nespresso.

„Гордеем се, че подкрепяме Nespresso в това, засаждайки милиони дървета по целия свят в районите за кафе в Колумбия, Гватемала и Етиопия, за да извадим въглеродния диоксид от въздуха още от 2014 г. Ще продължим да работим заедно и ще утроим капацитета на програмата за компенсиране на въглерод, чрез процеса Insetting, като и регенериране на екосистемите, от които всички зависим", допълни Льоконт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още