IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-богатият мъж в Сингапур прибави още 3,5 млрд. долара по време на кризата

Компанията му е производител на така необходимите в момента обдишватели

17:52 | 03.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty Images</em></p>

Снимка: Getty Images

Докато пандемията продължава да засяга икономики, пазари и богатства, трима основатели на една компания, производител на обдишватели, успяха да добавят общо 7 млрд. долара към състоянието си тази година, пише Bloomberg.

Цената на акциите на Shenzhen Mindray Bio-Medical Electronics скочи с 40%, подкрепена от нарасналото търсене на животоспасяващите устройства. Covid-19 доведе до препълване на болниците по света с пациенти, които имат проблеми с дишането.

Председателят Ли Ситин, сингапурски гражданин и най-богатият мъж в града държава, е добавил 3,5 млрд. долара към нетното си богатство тази година и до края на деня в четвъртък то е било 12,5 млрд. долара според Bloomberg Billionaires Index. Това го поставя сред най-печелившите в света. Джеф Безос, най-заможният човек на Земята, е спечелил 3,4 млрд. долара, докато Бил Гейтс е загубил 15,3 млрд. долара.

Световната здравна криза доведе до липса на обдишватели – оборудването, на което лекарите разчитат, за да държат критично болните пациенти живи. Въпреки че компании от Ford Motor до General Motors се надпреварват да увеличат производството на тези устройства, секретарят на борда на Mindray Ли Уънмей твърди, че глобалното търсене е поне десет пъти по-голямо от наличното в болниците. Ню Йорк е само на шест дни от изчерпването на запасите си, твърди губернаторът на щата Андрю Куомо.

Броят на смъртните случаи от коронавирус в света надмина 52 хил. души, а този на заразените – над 1 млн. Италия и Испания са най-засегнатите страни в Европа, но болестта се разпростря бързо и в Съединените щати.

Society of Critical Care Medicine оценява, че 960 хил. пациенти ще имат нужда от обдишватели в САЩ, но страната рзполага само с 200 хил. такива машини. В Италия, държавата с най-голям брой смъртни случаи, огромната липса на обдишватели изправи лекарите пред особено тежки решения кой да бъде спасен и кой не.

До края на миналия месец обдишвателите на Mindray не разполага с одобрение за американския пазар, но администрацията в крайна сметка ги одобри, за да помогне за справяне с липсите. Този ход повиши перспективите на компанията.

Mindray, която произвежда по 3000 респираторни машини месечно, не е единствената такава компания в Китай. Beijing Aeonmed също получи одобрение от САЩ миналия месец, сочи сайтът на местния регулатор. Книжата на Jiangsu Yuyue Medical Equipment & Supply, друг производител на обдишватели, скочиха с 91% тази година в Шънджън, благодарение на което пазарната капитализация на компанията достигна 5,5 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още