IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Target и Walmart са заплаха за Amazon по време на тазгодишния Кибер понеделник

Нетният промоционален рейтинг на Amazon, който измерва вероятността клиентът да препоръча магазин или марка, се е понижил в шест от девет категории от 2017 г.

22:42 | 02.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Източник: Ройтерс</em></p>

Източник: Ройтерс

Walmart и Target регистрираха по-голям ръст от Amazon в покупките на клиенти, направени онлайн през първите две седмици на ноември, в сравнение със същия период на миналата година, според изследователската фирма Edison Trends, която е разгледала повече от 1,2 милиона транзакции.

Walmart отете 51% повече продажби  в сравнение с миналата година, докато Target – ръст от 47%. Потребителските разходи на Amazon нараснаха само с 32%, съобщава CNBC.

Тъй като търговците се борят за пазарен дял, те инвестират в своите възможности за електронна търговия и ги интегрират с преимуществата на физическите магазини. Това включва мерки като добавяне на повече продукти към техните онлайн магазини и директна доставка до къщите на клиентите, според анализатора на Nomura Instinet Майкъл Бейкър. Тези компании също инвестират в инфраструктурата на своите уебсайтове, за да могат да се справят с натоварени пазарни дни като Кибер понеделника.

„Търговците на дребно преминават от отричане относно потенциалната заплаха от електронната търговия до приемането, че електронната търговия е реална заплаха, и инвестират, за да се възползват от актива на универсалния канал“, каза Бейкър.

"Те осъзнават, че могат да се конкурират с Amazon, за да спечелят пазарен дял", добави той.

Amazon обикновено демонстрира способността си да генерира големи печалби през празничния сезон. Миналата година компанията набра около 2 пункта пазарен дял през втората половина на 2018 г. Гигантът реализира стратегия за предлагане на широк асортимент от продукти на ниски цени, като същевременно се съсредоточава върху аспектите на клиентското преживяване - препоръки, бърза доставка и лесно връщане.

Но тази година може да е различна. Нетният промоционален рейтинг на Amazon, който измерва вероятността клиентът да препоръча магазин или марка, се е понижил в шест от девет категории от 2017 г. насам, според проучвания от Bain и ROI Rocke. Категориите са потребителска електроника, спортни стоки, стоки за дома, мебели за дома, подобряване на дома и дамско облекло. Бейн, в сътрудничество с Brandwatch, също установява, че докато делът на отрицателните и неутрални коментари в социалните медии за Amazon се увеличава с времето, делът на положителните коментари намалява.

„Преднината, която Amazon имаше като предимство пред останалите търговци на дребно, започва да се смалява“, казва Мониша де ла Рош, партньор в Bain & Company.

За конкурентните търговци на дребно е важно да  идентифицират своята уникалност. Търговецът на козметика Sephora например изгражда конкурентно предимство, като открива и инвестира в нови марки. Външната верига REI се фокусира върху предоставянето на съвети от експерти за това кои продукти биха купили те.

Търговците на дребно, които се надяват да изпреварят Amazon, също трябва да се съсредоточат върху привличането на повече хора в магазините, каза Де ла Рош.

Nordstrom, например, има партньорство с услугата за абонамент за облекло Rent the Runway. Target e вложил пари в магазините си, подобрявайки дейностите си, насочен към клиентите.

Въпреки че някои търговци на дребно изостават от Walmart и Target по отношение на състезанието с Amazon, те все пак отбелязват напредък. Nordstrom, Etsy, Best Buy и Macy регистрираха по-малки увеличения в онлайн пазаруването от миналата година. Kohl’s остана с почти същите резултати, докато разходите от онлайн пазаруване на клиентите на eBay и J.C. Penney намаляха.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още