IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Херберт Дийс е бил на крачка да премине в Tesla през 2015 г.

Илон Мъск лично е бил подготвил трудовия договор на германеца, който в крайна сметка преминава от BMW във Volkswagen

14:59 | 15.04.21 г. 1
<p>
	Ръководителят на Volkswagen AG Херберт Дийс.&nbsp; <em>Снимка:&nbsp;Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Ръководителят на Volkswagen AG Херберт Дийс.  Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Американският производител на електромобили Tesla Inc. е предложил на Херберт Дийс да заеме поста на главен изпълнителен директор в базираната в Калифорния компания през 2015 г., като лично милиардерът и основател на концерна Илон Мъск е изготвил трудовия договор на германеца, съобщава Business Insider.

Вместо това Дийс, който в момента ръководи най-големия европейски автомобилен производител Volkswagen AG, преминава в германската група от BMW, където управлява звеното за разработка на продукти. Дийс е дългогодишен почитател на Tesla и един от ранните инвеститори в компанията. 

Предложението, което Tesla отправя към Дийс, се е случило година, след като Daimler продава акциите си в американския производител и две години, след като бордът на директорите на BMW обмисля възможността за придобиване на Tesla.

До момента Дийс не е коментирал своето решение от 2015 г.

Вместо да се премести в САЩ, за да поеме Tesla, Дийс остава в Европа, присъединявайки се към борда на Volkswagen през юли 2015 г. като ръководител на едноименната марка, само месеци преди скандалът „Дизелгейт“ да достигне публичното пространство.

Дийс е назначен за председател на Управителния съвет на групата през април 2018 г.

Германецът изтъква по време на ежегодния Хановерски панаир, че продължаващият недостиг на полупроводници е единственият фактор, който продължава да притиска глобалното възстановяване на автомобилния сектор от пандемията от коронавирус.

По неговите думи търсенето на автомобили нараства в САЩ, Бразилия и Китай. Той добавя, че компанията също се радва на увеличен брой поръчки в Европа.

„Единственото нещо, което в момента ограничава и забавя възстановяването, е критичната ситуация при доставките в световен мащаб на различните видове полупроводници“, изтъква Дийс, цитиран от Ройтерс.

Коментарът на Дийс е предшестван от решението на американския концерн Ford Motor Co да редуцира допълнително производството в пет свои обекта в САЩ и един в Турция заради дефицита на чипове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
viktor123
преди 3 години
БМВ да купуват Тесла :D вица на деня хахах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още