Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Нито един автомобил не е бил продаден в Шанхай през април

Над 180 международни компании посочват блокадите в Китай като една от причините за спадовете в техните финансови отчети през първото тримесечие

Нито един автомобил не е бил продаден в Шанхай през април

Снимка: Bloomberg L.P.

Доказвайки колко строги са наложените в Шанхай коронавирусни ограничения, автомобилният пазар в китайския финансов център не е отчел нито една продажба през април, съобщава Bloomberg.

По-голямата част от 25-те милиона жители на града остават затворени в домовете си или в жилищните комплекси през миналия месец като част от блокадата, която цели да ограничи разпространението на коронавируса в Китай – най-значимата вълна в страната, откакто бяха потвърдени първите случаи на заразата в Ухан преди повече от две години.

Почти всички автомобилни дилъри в Шанхай остават затворени през месеца, съобщава Шанхайската асоциация за продажби на автомобили, потвърждавайки мрачните пазарни данни. 

Още по темата

През април миналата година в града са били продадени 26 311 превозни средства, посочва сдружението, което представлява около 300 фирми.

Продажбите на автомобили в Китай отчетоха най-големия си спад за последните две години през април, тъй като продължаващите COVID блокади в страната притискат производството и не позволяват на потребителите да посещават шоурумите в засегнатите райони. Продажбите на пътнически превозни средства на най-големия автомобилен пазар в света по обем се понижават с 35,7% през миналия месец на годишна база до 1,06 милиона броя, като това е най-големият спад от март 2020 г.

В същото време Шанхай се подготвя да облекчи значително коронавирусните мерки от началото на следващия месец, след като се приближава към целта да отчете три поредни дни без нито един регистриран нов случай на заразата.

Около 980 хил. души остават под най-строгата форма на блокада, т.е. не могат да напускат домовете си.

Пътникопотокът на международното летище в Шанхай е спаднал през април с около 99% на годишна база.

Междувременно над 180 международни компании посочват блокадите в Китай като една от причините за спадовете на тяхната печалба или приходи през първото тримесечие, според анализ на Bloomberg. Това е значителен скок от около 50 компании, позовали се на същите проблеми през предходното тримесечие, като списъкът все още нараства, тъй като има още много компании, които отчитат финансови резултати през следващите дни и седмици.

Като сигнал за подобряването на ситуацията в Шанхай, миналата седмица американският концерн Tesla Inc. отново стартира износа на произведени в своята местна гигафабрика електрически превозни средства. Става въпрос за пратка от 4767 електромобила за Словения, информира държавната китайска медия Shanghai Observer.

През април компанията не успя да изнесе нито един електромобил, според Китайската асоциация за леки автомобили, тъй като строгата политика на Пекин срещу коронавируса принуди концерна да редуцира рязко своето производство.

Провинция Дзилин, където редица компании, включително Toyota Motor Corp., Volkswagen AG и производителят на автомобилни части Robert Bosch GmbH, оперират с фабрики, едва наскоро започна да облекчава коронавирусните мерки, които притискаха производството.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Новини
Stellantis: Автомобилният пазар ще се срине, ако електромобилите не поевтинеят