IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Porsche отчита рекордни продажби за 2019 г. въпреки трудностите за индустрията

Глобалните доставки на компанията нараснаха с 10 на сто до 280 800 броя през 2019 г., подпомогнати основно от силния потребителски апетит към SUV моделите Macan

16:43 | 13.01.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германският автомобилен концерн Porsche AG успя да избегне проблемите, които са налице за глобалната индустрия, отчитайки рекордни продажби през 2019 г., като в същото време прогнозира, че неговият първи изцяло електрически модел Taycan може да генерира значителен растеж през 2020 г., съобщава Bloomberg.

Глобалните доставки на компанията нараснаха с 10 на сто до 280 800 броя през 2019 г., подпомогнати основно от силния потребителски апетит към SUV (sport utility vehicle) моделите Macan и Cayenne. 

“Оптимисти сме, че можем да поддържаме високо търсене през 2020 г.“, споделя директорът по продажбите в концерна Детлев фон Платен.

Най-печелившото звено на Volkswagen AG, германския концерн, превърнал се в производител номер едно в света, навлиза в нова ера с тазгодишното представяне на седана Taycan с четири врати, който ще конкурира Model S на Tesla Inc.

Портфолиото на Porsche е добре известно и се състои от бързи спортни автомобили с мощни двигатели с вътрешно горене, а успехът на скъпото префокусиране към електрическите превозни средства е от решаващо значение за германския производител на фона на по-строгите регулации относно емисиите на ключовите пазари.

Продажбите на Porsche нараснаха с 8% миналата година както в Китай, така и в САЩ, двата най-големи пазара на Porsche. Дружеството е продало 86 752 автомобила в Китай, където луксозните возила са по-слабо засегнати от намаляващото търсене. В същото време в САЩ концернът може да се похвали с 61 568 продадени автомобила в САЩ, докато за Германия продажбите нарастват с 15% до 31 618 автомобила.

Доставките на Porsche се повишиха в края на 2019 г., след като продажбите през първата половина на годината бяха засегнати от въвеждането на по-сложни тестове за вредни емисии в Европа и решението за постепенно прекратяване на предлагането на дизелови двигатели. След представянето на Taycan Porsche планира да добави по-голяма версия на автомобила, наречен Cross Turismo в края на 2020 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:10 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още