IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тревогите за Tesla сринаха акциите ѝ

Компанията гори твърде бързо парите си, а освен това стана ясно, че автопилотът на Model 3 е бил включен по време на фатален инцидент във Флорида

09:13 | 21.05.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Цените на акциите и облигациите на Tesla се сринаха в понеделник, след като инвеститорите се притесниха от скоростното изгаряне на паричните средства на автомобилопроизводителя и проблемите с автопилотната система, на която изпълнителният директор Илон Мъск гледа като на  ключ към бъдещето на производителя на електрически автомобили.

Акциите на Tesla поевтиняха с 3,8% до 203,03 долара, което доведе до загуба от 11% на стойността, откакто Националният борд по безопасност на транспорта заяви в четвъртък, че системата  с аутопилота е била активирана по време на фатален сблъсък на Model 3 на 1 март, най-малко третата смъртоносна катастрофа в САЩ, в която е участвала системата за подпомагане на водача. 

Инвеститорите също така се изплашиха, след като Мъск заяви на служителите си в четвъртък, че ще ускори програмата за съкращаването на разходите и че набраният наскоро капитал от 2,7 млрд. долара ще даде на компанията само 10 месеца, за да излезе на печалба с темпото, с което харчи пари през първото тримесечие.

По-рано по време на сесията акциите на Tesla потънаха под 200 долара за първи път от декември 2016 година.

„Ние вярваме, че докладът на Националния борд по безопасност на транспорта може да хвърли съмнение върху възможностите на Tesla за автономно шофиране, които са силно изтъквани от Мъск“, заяви Раджвинра Гил, анализатор от Needham, в съобщение до клиентите си в понеделник, цитирано от Ройтерс.

Акциите на Tesla се обезцениха с 18%, откакто компанията продаде конвертируеми облигации на стойност 1,84 млрд. долара и акции за почти 900 млн. долара на 2 май, за да повиши свежия капитал, тъй като автомобилопроизводителят продължава да губи пари. Купувачите на акциите в този рунд, включително институционалните инвеститори и Мъск, вече са загубили над 150 млн. долара от инвестициите си.

Добавяйки натиск върху акциите на Tesla, анализаторът на Wedbush Даниел Айвс намали ценовата си цел до 230 долара от досегашните 275 долара, запазвайки неутралния си рейтинг. Айвс пише в бележка до клиентите си, че има „големи опасения" за перспективите за растеж на Tesla и пътя към рентабилността.

Конвертируемите облигации на Тесла за 1,84 млрд. долара с падеж през 2024 г., бяха оценени на 92,8 цента за долар, дъното, откакто бяха издадени по-рано този месец. Конвертируемите облигации на стойност 977,5 милиона долара с падеж през 2022 г. също бяха на най-ниско ниво, като се търгуваха за 96,46 цента за долар, което е спад спрямо 125,68 цента от януари. Джънк облигациите за 1,8 млрд. долара се търгуват на петмесечно дъно от 84,25 цента за долар.

Предварителният доклад на NTSB за катастрофата в Делрей Бийч, Флорида, поднови съмненията за безопасността на технологията за помощ на водачите на Tesla и способността ѝ да направи автомобилите напълно автономни.

На 22 април Мъск каза на инвеститорите, че роботакситата без водач ще бъдат достъпни на някои американски пазари през следващата година – изказване, което срещна скептицизъм от страна на някои експерти по автономното управление на коли.

Мъск се стреми да убеди инвеститорите, че търсенето на Model 3, седанът, който е предназначен да придвижи Tesla към устойчива печалба, остава високо и той може да бъде доставян ефективно и бързо на клиентите по целия свят. Tesla загуби 702 млн. долара през първото тримесечие и предупреди, че печалбата ще се забави до втората половина на годината.

Макар че акциите на Tesla поевтиняват с 39% от началото на годината до момента, 10 анализатори препоръчват закупуването на акциите, докато други девет са с неутрални позции, а 12 препоръчват книжата да се продават, става ясно от данни на Refinitiv. Средната ценова цел на анализаторите е 250 долара, което е по-малко от средната цел от 300 долара преди месец.

След като пазарната капитализация на Tesla надмина тези на General Motors и Ford Motor през 2017 г. заради оптимизма за Model 3, тя падна под тази на GM през януари, а миналата седмица падна и под тази на Ford. Пазарната капитализация на Tesla сега е около 36 млрд. долара.

Вижте още във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Императорът
преди 4 години
Пак са безумно скъпи. Ако паднат под 10 долара може да взема малко, защото ще имам надеждицата, че някой немски или японски автомобилен концерн може да се смили и да ги купи... защото реалната им цена е близо до нулата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
FNM
преди 4 години
Роботаксита от следващата година!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още