IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За първи път от седем години: цените на жилищата в САЩ намаляват

32 от 35-те най-големи жилищни пазара в страната отбелязват спад на цените

16:21 | 22.05.19 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Средната цена на жилищата в САЩ е намаляла с 0,1% през април на месечна основа до 226 800 долара, което е първи спад от седем години, показва индексът на имотната компания Zillow, цитиран от онлайн изданието propertywire.com.

На годишна основа средната цена на жилищата е нараснала с 6,1%, като отбелязва четвърти пореден месец на забавяне на поскъпването на годишна база.

Наемите на жилища обаче растат. Средният наем в САЩ през април е бил 1477 долара, което е повишение с 2,6% спрямо същия период на миналата година. Това е шести пореден месец на увеличаване на цените на наемите.

Спадът на цените на имотите се дължи главно на големите пазари по Западното крайбрежие и се случва след 85 поредни месеца на повишение, което тласна цените на жилищата до рекордно равнище. Цените на имотите са отбелязали спад само два пъти през последните няколко десетилетия – по време на рецесията в началото на 90-те години на миналия век и на рецесията и жилищната криза преди десет години.

Цените на жилищата са намалели на 32 от 35-те най-големи жилищни пазара в САЩ през април, а на два са се запазили без промяна. Ривърсайд в Калифорния е бил единственият голям пазар, където жилищата са поскъпнали миналия месец.
Но тенденцията към понижаване на цените е дълготрайна на други големи пазари в Калифорния, като жилищата са поевтинели през последните три месеца в Сан Хосе, Сан Франциско, Сан Диего и Лос Анджелис.

Zillow съобщава, че цените на жилищата вероятно са достигнали връхната си точка в Лос Анджелис, Филаделфия, Хюстън, Маями, Бостън, Сан Франциско, Сиатъл, Сан Диего, Сейнт Луис, Тампа, Балтимор, Питсбърг, Портланд и Сан Хосе.

Цените на наемите са продължили да се ускоряват, като записват повишение за шести пореден месец. Средният наем е нараснал с 2,6% на годишна основа до 1477 долара. Наемите са нараснали най-бързо в Лас Вегас със 7,8%, Финикс с 6,7% и Орландо с 6,4%.

Наличните жилища са намалели с 1,7% на годишна основа. Най-значителен е спадът във Вашингтон с 31,7% по-малко жилища за продажба в сравнение със същия период на миналата година. Наличните жилища за продажба обаче са се увеличили значително на скъпите пазари на Западното крайбрежие като Сан Хосе, Сиатъл и Сан Франциско и Zillow съобщава, че това се дължи по-скоро на на охлаждането на търсенето, отколкото на увеличаване на новите обяви за продажба на жилища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 0
julian12
преди 4 години
В Сан Франциско падат от поне 6 месеца. Във Ванкувър и Мелбърн спадът е доста голям.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 1
red6
преди 4 години
Почна се цирка. Дори и в Сан Франциско падат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
julian12
преди 4 години
Според мен може и тази тенденция да се промени. Заплатите трябва да се увеличат за сметка на печалбите, следователно и възвръщаемост и дивиденти да също да се намалят като процент. В противен случай ако се продължи със същото темпо на ограбване, ще стане интересно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 3
ABBA
преди 4 години
За първи път от седем години: цените на жилищата в САЩ намаляват То и броя на бездомните се увеличава, средната класа се топи, а свръхбогатите искат свръх палати. Всичко е под контрол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 5
nkavrakov1982
преди 4 години
В цял свят се наблюдава синхронизиран спад в цените на жилищата. Ред е и на Българския пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още