Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Ключовите офис пазари в Европа ще останат стабилни в идните четири години

Свободните офиси в 14 от 20-те изследвани града са на най-ниското си ниво от десет години

Ключовите офис пазари в Европа ще останат стабилни в идните четири години

Снимка: Архив Ройтерс

Офис пазарът в 20-те най-големи града в Европа ще остане стабилен до 2022 г., въпреки че наемите няма да растат толкова бързо, колкото в последните години, сочи анализ на Scope Investor Services, цитиран от онлайн изданието propertywire.com.

Очаква се Берлин да постигне най-силния растеж, но прогнозата за годишно повишение от 3,5% е доста под средния годишен ръст в града от 7,1% между 2013 и 2017 г., казва се в доклада.

Още по темата
Лондон вероятно ще отбележи най-слабото повишение на наемите на офис площи, като компанията прогнозира ръст от едва 1% в идните четири години спрямо 4,4% от 2013 до 2017 г., тъй като Brexit се отразява негативно на пазара.

„Затегнатият пазар на труда в германската столица помогна за силното намаляване на свободните офис площи“, казва Манфред Бинсфелд, директор на Scope Investor Services. Той допълва, че свободните офиси в Берлин са достигнали 2,5%, което е най-ниското ниво сред изследваните 20 пазара и е рязък спад спрямо 9% през 2006 г.

Благоприятната икономическа среда в Европа и динамичното създаване на работни места продължават да стимулират силното търсене на офис площи и жизнения наемен пазар. Една от последиците е, че в много градове се усеща остър недостиг на офис площи.

Свободните офиси в 14 до 20-те изследвани града са на най-ниското си ниво от десет години. В Берлин, Мюнхен и Париж те са под 3%, което е под здравословния резерв, казва Бинсфелд.

Той отбелязва също, че макар наемният офис пазар в Лондон да е постигнал скромен ръст спрямо миналата година от 0,7%, растежът все още е доста под средното ниво в последните пет години от 4,4% годишно.

Но последиците върху настроенията и икономическата дейност след гласуването през 2016 г. за напускане на Европейския съюз и последвалата несигурност заради Brexit са сложили край на имотния бум и на бързо растящите наеми. Много банки и други финансови институции преместиха или планират да преместят работни места във Франкфурт, Париж, Люксембург, Дъблин и Амстердам.

От изследваните 20 пазара наемите на офиси в Амстердам растат най-бързо до 3,2% годишно в идните пет години спрямо 2,5% между 2013 и 2017 г. Това изкачва града до третото място в подреждането на пазарите на Scope спрямо шесто място миналата година.

Тъй като холандската икономика се радва на устойчив растеж, Амстердам е един от най-динамичните бизнес центрове в Европа. Това е допринесло за рязкото намаляване на свободните площи до 8% след години на двуцифрен процент незаети офиси.

„Натискът върху наемите на офиси ще остане висок и след 2019 г. в отсъствието на значителни нови проекти за строеж на офис сгради“, обобщава Бинсфелд.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
За много заможни бразилци Португалия е новият Маями