IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тайван: Китай се упражнява за атака срещу Тайпе

Китайските кораби и самолети са преминали неофициалната граница между двете страни, смятат от острова

10:27 | 06.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Lam Yik Fei/Bloomberg</em></p>

Снимка: Lam Yik Fei/Bloomberg

Китайските самолети и бойни кораби се упражниха за атака срещу Тайван в събота, предупредиха представители на острова в събота, цитирани от Ройтерс.

Обученията на китайските военни около Тайван започнаха, след като по-рано през седмицата председателят на Камарата на представителите в САЩ Нанси Пелоси кацна в Тайван въпреки заплахите от китайска страна. Така Пелоси се превърна в най-високопоставения американски политик, посетил острова от 25 години насам.

Посещението разгневи Пекин. През миналата седмица президентът на азиатската държава Си Дзинпин заяви пред американския си колега Джо Байдън, че „решително ще защитава националния суверенитет и териториалната цялост на Китай" и че „който си играе с огъня, ще изгори".

В резултат на това около Тайван започнаха обучения на китайските военни, включващи и изстрелването на балистични ракети над острова. Очаква се обученията да продъжат до неделя.

В събота сутринта тайванското министерство на отбраната посочи, че китайските кораби и самолети са извършили мисии в Тайванския проток, пресичайки медианната линия, служеща като неофицилна граница между двете страни - движения, които според тайванските военни са част от симулирана атака срещу Тайван.

В отговор армията на острова излъчи предупредителен сигнал и раположили наблюдателни патрули и кораби, като постави и ракети с брегово базиране в готовност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още