Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

САЩ стартират програма за 19 млрд. долара в подкрепа на фермерите

От сумата 16 млрд. долара са директни плащания, а с останалите 3 млрд. долара ще се изкупуват стоки, които ще се предоставят на хранителни банки и църкви

САЩ стартират програма за 19 млрд. долара в подкрепа на фермерите

Президентът на САЩ Доналд Тръмп (вляво) и земеделският министър Сони Пердю (вдясно) по време на пресконференцията, на която обявиха програмата за сектора. Снимка: Oliver Contreras/Bloomberg

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви програма на стойност 19 млрд. долара в подкрепа на американските фермери, за да се справят т с въздействието на коронавируса Covid-19, предава Ройтерс. Програмата включва 16 млрд. долара директни плащания на производителите и масови покупки на месо, млечни продукти, зеленчуци и други продукти.

Американският департамент по земеделие си партнира с регионални и местни дистрибутори, за да закупи селскостопански стоки за 3 млрд. долара. Те ще се раздадат на хранителни банки, църкви и групи за подпомагане на безработни и други уязвими групи.

"Американското селско стопанство е тежко засегнато, както по-голямата част от Америка, от коронавируса. Президентът Тръмп стои заедно с нашите земеделски производители и всички американци, за да се уверим, че всички ние ще преминем през тази национална спешна ситуация", коментира американският земеделски министър Сони Пердю на пресконференция в Белия дом.

Агроминистерството на САЩ ще изкупува прясна продукция, месо и млечни продукти за 100 млн. долара месечно. Администрацията ще си партнира с компании като Sysco Corp, за да подпомогне закупуването, пакетирането и разпространението на кутии с храни.

През последните седмици в американските хранителни банки се образуват дълги опашки от безработни американци, изгубили доходите си заради кризата, отбелязва Ройтерс.

Още по темата

Същевременно хиляди земеделски стопани имат проблем с продажбите заради смущенията, причинени от мерките срещу разпространението на вируса. Това принуди някои от тях да изхвърлят храни и да настояват за помощ от правителството.

Директните плащания ще бъдат изпращани „възможно най-бързо“, тъй като производителите на селскостопански стоки са преживели „безпрецедентни загуби“, коментира Пердю. По думите му чековете ще пристигнат при фермерите до края на май.

Директните плащания се разпределят както следва: 9,6 млрд. долара за животновъдите, от които 5,1 млрд. долара за стопаните на добитък, 2,9 млрд. долара за производителите на млечни продукти, 1,6 млрд. долара за свиневъдите. Още 3,9 млрд. долара ще бъдат изплатени на производителите на зърнени култури, а 2,1 млрд. долара – на производителите на специални култури. Плащанията са ограничени до 250 000 щатски долара на отделен земеделски стопанин или предприятие.

Асоциацията за възобновяеми горива (RFA), която представлява производители на етанол от царевица, пострадали заради срива на търсенето на горива, разкритикува пакета. Според организацията властите пропускат „решаваща възможност да предоставят помощ на индустрия, която претърпява най-лошата икономическа криза в своята история“.

Сони Пердю посочи, че избирателите могат да счетат помощта за недостатъчна, като допълни, че администрацията се опитва да обхване „малки земеделски производители, както и по-големи фермери“.

По статията работи: Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Щатските индекси започват с ръстове, подкрепени от новините за ваксините*