IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските индекси се възстановиха частично след предходните две червени сесии

В основата на този обрат стояха технологичните компании от групата FAANG, който повлияха благоприятно на представянето на основните борсови показатели

23:30 | 21.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Борсовите индекси на Wall Street успяха да приключат сесията в сряда с положителни резултати, слагайки край на червената серия от предишните два дена, съобщава CNBC. 

През днешния ден компаниите от технологичния сектор, известни като FAANG (Facebook, Apple, Amazon, Netflix и Google) отчетоха ръст в стойността на своите акции. Книжата на Facebook поскъпнаха с 2 на сто, докато тези на Amazon и Apple прибавиха съответно по 1,9% и 0,6% към стойността на своите акции.

Технологичната група беше подложена на сериозен натиск през последните няколко дни, превръщайки се в основен фактор за негативната серия на щатските борсови индекси.

Във фикуса на инвеститорите през днешната сесия намери място и докладът на американския търговски представител Робърт Лайтайзър, от който стана ясно, че досегашните мита на САЩ не са успели да накарат Китай да прекрати кражбата на интелектуална собственост.

Ръководството в Пекин продължава да подкрепя кражбата на интелектуалната собственост и да принуждава американските компании да предават своето технологично ноу-хау на китайски компании, пише в документа.

„Този доклад показва, че Китай не е променил фундаментално своите нелоялни, неприемливи и антиконкурентни практики", казва Лайтайзър.

Днес стана ясно, че Световната търговска организация (СТО) създава работни групи, които ще разследват решението на американския президент Доналд Тръмп да наложи мита върху вноса на стоманата и алуминия.

Мерките се взимат предвид жалбите на Европейския съюз, Китай, Канада, Мексико, Норвегия и Русия.

Тръмп оправда налагането на митата с твърдението, че големият внос застрашава националната сигурност на САЩ.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибави 142,95 пункта, или 0,58%, към стойността си като завърши сесията на ниво от 24 608,59 пункта.

сащ сащ

Широкият измерител S&P 500 отбеляза ръст от 0,91% до 2665,85 пункта, докато технологичният показател Nasdaq Composite се повиши с 96,39 пункта до 7005,21 пункта.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се повиши до 3,065%, докато тази по 30-годишните облигации отчете ръст до 3,317%.

При валутните пазари индексът на долара, измерващ силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, отметна 0,11% от стойността си, като достигна ниво от 96,73 пункта.

Еврото поскъпна спрямо долара с 0,11 на сто до 1,1382 долара за евро. Британската лира отбеляза спад от 0,07% спрямо долара като се търгуваше при 1,2777 долара за паунд.

На петролните пазари международният показател Брент поскъпна с 0,81 долара до 63,34 долара за барел.

Цената на американския лек суров петрол West Texas Intermediate се повиши с 1,2 долара, или 2,3%, до 54,63 долара за барел.

Златото поскъпна с 6,80 долара до 1228 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още