IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple e съкратил 200 служители от поделението си за автономни коли?

Много от тях се местят в други отдели на компанията, докато концернът се фокусира върху софтуера

20:00 | 24.01.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският технологичен концерн Apple е освободил малко над 200 служители през тази седмица от своя Project Titan -  поделението за автономни автомобили, съобщава CNBC.

Говорител на Apple признава за съкращенията пред медията, но пояснява, че компанията все още вижда възможности в сферата.



„Имаме изключително талантлив екип, работещ по автономните системи и свързаните технологии в Apple. Тъй като екипът фокусира работата си върху няколко ключови области за 2019 г., някои групи се преместват в проекти в други части на компанията, където ще подкрепят машинното обучение и други инициативи в Apple”, каза говорителят.

„Ние продължаваме да вярваме, че има огромна възможност в автономните системи, където Apple има уникални възможности за принос. Това според нас е най-амбициозният проект за машинно обучение".

През август Apple привлече вицепрезидента на Tesla и ветеран на Apple Дъг Фийлд, който да ръководи екипа на Titan заедно с Боб Мансфийлд. Съкращенията от тази седмица се разглеждат вътрешнофирмено като очаквано преструктуриране при сравнително новото ръководство.

Редица служители, засегнати от преструктурирането на Project Titan, остават в Apple, но се преместват в различни части на компанията.

Главният изпълнителен директор Тим Кук рекламира инициативите на Apple в здравеопазването като ключ към бъдещето. „Вярвам, че ако може да надзърнете в бъдещето и погледнете назад и су зададете въпроса: какъв беше най-големият принос на Apple за човечеството, това ще бъде здравето“, каза Кук пред CNBC.

През последните месеци мениджърите на Apple не коментират перспективите пред автомобилния бизнес на компанията, които изглежда бяха намалени от първоначалния слух за собствени автономни автомобили до фокус върху софтуера. През 2016 г. Apple съкрати служители от същата група, като промени стратегията си. Напълно самоуправляващите се коли остават експериментални, дори и за големите играчи в областта, като Waymo, Cruise и Tesla.

Междувременно венчър и стратегически инвеститори от традиционния автомобилен свят наляха милиарди долари в стартиращи фирми, които разработват автомобили със самостоятелно управление, включително Zoox, Pony.AI, Aurora, May Mobility и Embark.

Вижте още технологични новини във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Технологии виж още

Коментари

Финанси виж още