IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изгубеното лято за Холивуд може да се превърне в изгубена година

След месеци на отлагания някои от най-големите кинопремиери за 2020 г. все още не са на големия екран, а студиата продължават да се колебаят

14:58 | 25.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Сезонът на блокбъстърите в Холивуд е разбит на пух и прах. И изглежда останалата част от годината също не изглежда много по-добре, посочва Bloomberg.

След месеци на отлагания някои от най-големите кинопремиери за 2020 г. все още не са на големия екран, а студиата продължават да се колебаят.

По-рано тази седмица Sony Pictures и Paramount Pictures отложиха излизането на следващия филм от поредицата „Спайдърмен“, както и новата лента „Топ Гън“, които вече бяха отложени за лятото. Новината стана факт само часове, след като Walt Disney Co. отложи за неопределено време премиерата на дългоочаквания игрален филм „Мулан“.

Wall Street бързо реагира. Книжата на Disney завършиха борсовата сесия в петък с понижение в стойността от 0,4%, а за годината поевтиняването е от около 19%. За сметка на това акциите на стрийминг платформата Netflix Inc. поскъпнаха с 0,6% в петък и с 48% за годината.

Отлагането на филмови премиери създаде ефекти, които ще се усещат в индустрията с години. Тъй като 2021 г. става прекалено пренаситена откъм заглавия, Disney отложи първата от поредица продължения на лентата „Аватар“, която първоначално трябваше да излезе през декември 2021 г. Компанията също така отложи и следващия си филм от вселената на „Междузвездни войни“ от декември 2022 г. за година по-късно.

И също както студиата се нуждаят от силни приходи от боксофиса, така и киносалоните имат нужда от зрители, за да запазят своя иначе трудно оцеляващ бизнес.

По-рано тази седмица AMC Entertainment Holdings Inc. – най-голямата в света верига киносалони, обяви, че измества отварянето на своите обекти в САЩ за средата на август от 30 юли. Но с отлагането на „Мулан“, което последва и това на друг дългоочакван филм – „Tenet“ на Warner Bros., отварянето може да бъде отложено още във времето.

Разпространителите обаче понасят по-голям удар от студиата. Акциите на AMC поевтиняват с 44% от началото на годината, тези на Cinemark Holdings Inc. с 64%, а на Cineworld Group Plc с 79%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още