IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Русия е готова за катастрофален срив на цените на петрола

Ще се справим с подобна ситуация благодарение на валутните ни резерви, увери руският държавен глава

15:02 | 14.11.14 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Путин: Русия е готова за катастрофален срив на цените на петрола

Русия се подготвя за катастрофален срива на цените на петрола, каза президентът на Руската федерация Владимир Путин. Страната обаче ще успее да се справи с подобен развой на ситуацията, благодарение на запасите си от над 400 млрд. долара, уточни Путин, цитиран от Bloomberg.

„Разглеждаме всички възможни сценарии, включително и така наречен катастрофален срив на цените на енергийните ресурси, какъвто е напълно възможен“, сподели Путин в интервю пред руската информационна агенция ТАСС.

Руската икономика, която по прогнози на централната банка на страната ще отчете нулев растеж догодина, изпитва затруднения, причинени от поевтиняването на рублата и наложените ѝ от Запада санкции заради конфликта в Украйна.

Цената на суровия петрол сорт брент, която определя и цената на руския нефт, е напът да запише рекордна губеща серия на фона на спекулациите, че Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) няма да понижи производството си на „черно злато“, което би облекчило пренасищането на пазара.

Падащите цени на суровината ощетяват Русия, която е най-големият износител на енергия в света, като около половината от бюджетните ѝ приходи идват от петрола и природния газ.

„Държава като нашата намира ситуацията за лесно преодолима. Защо ли? Защото ние сме производители на петрол и газ и управляваме златните си и валутни запаси пестеливо“, каза Путин.

Той увери, че Русия разполага с достатъчно голям буфер, за да изпълнява всичките си социални ангажименти и да поддържа бюджета и икономиката си стабилни.

В петък суровият петрол сорт брент с доставка през януари поскъпва с 0,86% до 78,35 долара за барел.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 7 rate down comment 6
michaelis
преди 9 години
Чек да го пуснем това и тука Путин и задкулисиетоhttp://***.star07.in/videogallery.php?video_id=263да видят тука демократите, кой аджаба всъщност е демократа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 37 rate down comment 30
Стоян Петров
преди 9 години
То и аз съм готов метеорит да удари нашата къща. Какво мога да направя? Нищо. Та и Путин. Колкото падне цената на нефта, толкова. Пак ще се живее. Е ще съкратиш амбициозните си програми за превъоръжаване, но така и трябва. Ще увяхнат имперските ти амбиции, но така и трябва. Време е да започнеш да подреждаш собствената си къщичка, а не да оправяш света, защото така трябва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 18 rate down comment 9
pepe
преди 9 години
Та казваш саудитците подливат вода на Щатите ( дето само преките инвестиции от кралското семейство в шатската икономика отдавна са надхвърлили 500 милиарда $) - недей, че ще се разплача .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 23 rate down comment 20
michaelis
преди 9 години
какъв Шистов нефт в САШш пак сънуваш ве MZ/X нали беше евтин и за тва претрепаха арабите щото май не е бил толкоз евтин и си минаха пак на чужда тунджа. Ше им излезне по евтино да претрепат някой от колкото да произведат собствен. Ае вече с тея еквилибристики не върви. Видяхме им революцията ама в Ирак ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 19 rate down comment 13
michaelis
преди 9 години
питай там на Wallstreet с фючърсите те там са true masters и праат квот си искат с икономиката на света само да получат позивна и праат квот им поръчат от горе. Златото го манипулираха до немай къде, сега пак, петрола също кат тряяше да е евтин не беше, са кат тряя да е скъп не е. ЦРУ, Пентагона и FED квот кажат и Wallstreet - financial weapons for mass destruction влиза в действие, само не знам ако някои играчи намалят малко търговията с долара и WS дали ше имат толкова влияние не знам ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 23 rate down comment 5
MZ/X
преди 9 години
Опек реагираха бързи в минали години, защото го нямаше шистовия нефт в САЩ. В момента целта на ОПЕК е с натискането цените надолу да направят неизгодно добивът на нефт от шисти в САЩ и така да си запазат пазарния дял.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 32 rate down comment 3
Людени
преди 9 години
Цените бяха спекулативно високи .... това е ЕДИН от отговорите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 20 rate down comment 10
pepe
преди 9 години
И ОПЕК, които преди при най слабото колебание в цената веднага предприемаха мерки за стабилизиране на цената - сега изведнъж, без да е имало официално събиране и обсъждане, в медиите се разпространява становището им, че няма да променят квотите на производство. IEA, която приципно не прави прогнози - излиза с прогназа за възможен спад в цената през 2015. Някой май пак му се е приискало сценария от 1988 с 14$ за барел и притискане на Русия в ъгъла. Но ми се струва, че тия цени сериозно раздуват ония повече от 17 трильона дълг, така че да гледаме мача и да видим на кой гърненцето ще се счупи по бързо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 8
pepe
преди 9 години
Абе аз ли съм *** или всички се опитват да не видят очевидното. Говорят за голямото производство на шистов петрол в щатите - ок, ама навсякъде се споменават едни цифри за себестойност около 90$ за барел. За канадското производство от петролните пясъци доколкото си спомням е рентабилно при 60-65$ за барел. Е питам тогава как ще стане така, че да има свръх производство и да слезне цената под 60$ да речем. Всички помним последните години как само при новина за възможен конфликт в Либия,Египет, Сирия и т.н. помпаха цените на петрола без да има реален факт, който да нарушава някакви доставки. И сега, когато целия близък изток гори - Либия реално не изнася, в Ирак контрола върху рафинериите се сменя през ден, както и в Сирия - когато има повече от обективни фактори цената да расте - тя пада. И ОПЕК, които преди при най слабото колебание в цената веднага предприемаха мерки за стабилизиране на цената - сега изведнъж, без да е имало официално събиране и обсъждане, в медиите се разпространява мн
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 13
rover
преди 9 години
Имали били резерви...Ама имат и падежи яки тази година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още