IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Държавата е толерирала петролния и газовия бизнес

Ваньо Танов е сигурен, че играчите на пазара за горива се споразумяват за цените

09:15 | 21.08.15 г. 47
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Борисов: Държавата е толерирала петролния и газовия бизнес

Държавата е подходила толерантно към петролния и газовия бизнес, заяви пред Нова телевизия премиерът Бойко Борисов в коментар за нарушенията, открити при проверки на бензиностанции. Същевременно премиерът допълни, че има и информация за нередности в газовия сектор, особено по отношение на пълненето на газовите бутилки.

От два месеца ДАНС наблюдава бензиностанциите и „държавата е много за бой” заради неглижирането на проблема, каза Борисов. Според него никой не е контролирал бензиностанциите, включително и „големите” и модерните петролни колонки.



„Същите тези негодници с подобна инсталация застават пред кабинката, манипулира се софтуерът пред колонката, продава 20 тона, а при нас ги засича например 10 тона”, посочи Бойко Борисов. 

За всяко открито нарушение се води прокурорска проверка, увери министър-председателят. „Куп мерки са ми предложили вече. Ще го направим ударно и ще ги вкараме в ред. Говорим и за ведомствените – това са над 1200-1300 бензиностанции, които нямат нито нивомери, нито се водят някъде, уж стопанска техника зарежда”, каза още премиерът Борисов.

„Има един анонс, че готвим бомба с горивото за отопление. За каква бомба? Става въпрос за тези, които бягат пред вятъра за оцветеното гориво, защото знаят, че това го подготвяме, ако продължим да управляваме. Много врагове вече си създадохме. Това оцветено гориво какво е всъщност? То е една официална дадена от държавата толерантност за едни хора да се явяват посредници”, заяви още Борисов.

Премиерът подчерта, че държавата може да се пробва да се договаря доректно с производителите, за да получава гориво на цени много под тези на бензиностанциите.

"Защо ни е този посредник? Как посредникът за детската градина ще се договори за по-евтино гориво? На базата на какво? Най-вероятно ще е контрабандно, а държавата така или иначе го плаща”, посочи Борисов.

Няколко типа нарушения по бензиностанции са открити при последните проверки, допълни директорът на Агенция „Митници” Ваньо Танов, който също участваше в дискусията. По думите му на пазара у нас се продава горива с лошо качество,  потребителите се лъжат с по-малки количества, които зареждат, а и има измама към държавата – с по-малки постъпления от акциз и ДДС.

Според Танов има картел на пазара за горива. Той направи сметка, че цената на бензините, излизащи от рафинерията, е 0,92 лева и цената с акциз и ДДС е към 1,80 лева, а по бензиностанциите цената е около 2,20 лева с разлика от по няколко стотинки. 

Според него не е трудно да има разбирателство, защото големите вериги са се разбрали, а малките са се съгласили с условията.  

Танов добави още, че проверката за работата на "Лукойл Нефтохим" продължава. 

Според него приходите от акцизи в бюджета растат с 400 – 450 млн. лева, което е означавало, че тези средства са били отклонявани досега.

Припомняме, че малко по-късно днес Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще представи първите данни от проверката на пазара, но изводите дали играчите на пазара са се споразумели ще станат ясни след време. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

44
rate up comment 2 rate down comment 0
pecan
преди 8 години
разликата в цените на дизела без акциз и ддс между Австрия и България е 220 евро на тон
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 2 rate down comment 2
Илко
преди 8 години
Демек Гербераст ББ е толерирал , мафията. Нормално нали оттам се е излюпил тоА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 3 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
Цитат от страницата на Борисов ..."С екипа ми кацнахме преди минути в град Ашхабад. Посрещна ни заместник министър-председателят и министър на външните работи на Туркменистан г-н Р.О. Мередов. Предстои ми среща с президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов." ==Обърнете внимание кой го посреща. Самият президент го очаква там където трябва да е а не на ЛЕТИЩЕТО или пред входа на сградата! А В България лично президента посреща.............не президент а....парламентаристи. Голямо унижение за държавата ни. Просто няма такива дупелизци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 6 rate down comment 1
user##
преди 8 години
Бате Бойко пак развихри популизма. Търсим проблема пак там където е удобно. А проверката на Лукойл "продължава" с години - и пак нищо... не могат да намерят всички тръби от които продава нехтохима, та държавата да събере всичкия дължим акциз от най-голямата фирма в БГ- трудна работа, особено ако не искаш да я свършиш до край... а другото - кьор фишек в очите на необразованите ни братя
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 8 години
ъ, това за Юниливър от къде го измисли ? Това че една компание решила да консолидира бизнеса си и е затворила едно производство кво общо има с държавата ? Между другото това беше доста голяма грешка на Юниливър но както се оказа никой не е застрахован от тъпотии п.п. а иначе пример за напускане на голяма компания е Е.ОН но там причините са други и по скоро трябва да си доволен от това решение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 6 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Деляна, българският език е сложен. Има доста съществена разлика в нюанса между "толерирам" и "подхождам толерантно".Друг е въпроса че Баце, както става ясно е по-загрижен че се крият постъпления в хазната, отколкото, че картела дере кожи от хората. Както и че хилядите нарушения дето мислеше да хване, се оказаха кьор фишек. Страхотен манипулатор е тоя човек, преди избори само можеш да му се радваш как.. простодушно ги сипва едни..... ама "грешките" са изключително правилни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 6 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
Последния голям бизнес, който си спомням че се изнесе от България бяха Юниливър (Unilever, собственик на марката Калиакра), но те си отидоха заради същия рекет, който им беше оказван от правителството през ХЕИ, от който наскоро се оплака и веригата Аладин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 8 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 8 години
Абе оди бе, кислород...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 11 rate down comment 10
nix
преди 8 години
Леле кви *** си сеят простотията и си мислят, че ще блеснат пред общството с глупостите си. Ама ти да си чувал, че сме най-корумпираната страна в ЕС, че съдебнат система е най-скапаната и корумпирана (тя е най-важна за бизнаеса, защото всеки търговски спор завърпва с нейно решение)... ТОВА представлява "смрадтта", която не ще докарат АМИ ПОСТОЯННО я карат до "главата на всяко правителство-еднодневка", АМА на всяко такова правителство НЕ му пука. Това е първата причина, която кара големия бизнес да бяга и това всички много добре го знаят, с изключение на теб. Втората ти я посчваш без да се усетиш - тъй кат няма за какво толкова да се борят (пазара е малък), то и не влагат средства в борбата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 11 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 8 години
Да не искаш да кажеш, че ако Шел или ОМВ поискат да си направят акцизен склад, митниците няма да им разрешат? Какви лостове ти дрънчат в главата? Даваш ли си сметка какви глупости пишеш? Ако една европейска/световна компания като Роял Дъч Щел, която струва повече от България, имаш ли идея каква смрад ще докара до главата на всяко правителство-еднодневка в нашата псевдодържава, ако се случи нещо подобно? Ти представяш ли си дори само намек за рекет над такива колоси като Шел и ОМВ какво би предизвикал в Европа? Или викаш, гигантският български пазар ги заставя да мълчат и да залягат пред монополиста, щот иначе лошо им се пише - без България умиргЪт... ***, не е истина какви мушмули се пънат да пишат тука ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още