IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman Sachs: Американската икономика е доста зле, възможна е нова рецесия

Шансовете за нова рецесия са между 25% и 30%, посочват анализатори на банката

21:27 | 06.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Goldman Sachs: Американската икономика е доста зле, възможна е нова рецесия

Goldman Sachs Group Inc. обяви, че състоянието на американската икономика вероятно ще е „доста лошо“ или „много лошо“ през следващите 6 до 9 месеца, съобщава Bloomberg.

“Различаваме два основни сценария“, пише Ян Хациус главен икономист на банката в писмо до клиенти: „Доста лош сценарий, при който икономиката расте с между 1,5% и 2% до средата на следващата година и безработицата постепенно се качва до 10% и много лош сценарий, при който икономиката изпада отново в рецесия“.

Федералният резерв вероятно ще предприеме мерки за насърчаване на икономиката още на следващата си среща на 2-ри и 3-ти ноември, казва Хациус. Очакванията за действия от страна на централната банка вече доведоха до понижаване на лихвените проценти, по-високи цени на акциите и по-слаб долар.

Председателят на Фед Бен Бернанке и останалите членове на борда на централната банка спорят дали да ускорят придобиването на щатски ДЦК и така да подкрепят американската икономика и запазят цената на кредитирането ниска. Доходността по 5-годишните американски облигации падна до рекордно ниските нива от 1,1755% в сряда, поради признаци, че възстановяването губи инерция.

„Доста лошият“ сценарий, за бавен ръст и повишаваща се безработица без рецесия, вероятно ще е този на който ще станем свидетели. Пише Хациус.

Хациус посочва, че шансовете за нова рецесия са между 25% и 30%, като така той ревизира прогнозата си от началото на годината за 15% - 20%.

Придобиването от страна на Фед на нови активи за 1 трилион долара вероятно ще понижи дългосрочните лихви (по щатските ДЦК) с около 0,25% и ще „прибави няколко десети от процента към ръста на Брутния вътрешен продукт“, казва той.

Фед купи щатски ДЦК и ипотечен дълг на стойност 1,7 трилиона долара в програма, която бе прекратена през март. Придобиването понижи лихвите по ипотеките до историческо дъно.

Бернанке заяви в понеделник, че подобно мащабно придобиване на активи вероятно ще насърчи растежа , след като миналата седмица обяви, че централната банка е длъжна да подкрепи икономиката, тъй като безработицата остава около 10%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още