IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарската централна банка може да прибегне до отчаяни средства

Икономисти и стратези очакват сериозни интервенции от страна на банката, ако курсът на швейцарския франк се изравни с този на еврото

16:45 | 02.09.11 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Централната банка на Швейцария може да се наложи да прибегне до последните възможни средства за закупуване на евро, след като франкът се насочи към най-голямото си седмично поскъпване спрямо общата европейска валута, се посочва в коментар на Bloomberg.

Макар банката до момента да избягва покупки на европейската валута в последен опит да удържи франка, скоро може да няма друга алтернатива, освен да последва заплахата си за интервенция, твърдят икономисти и стратези.

„Швейцарската централна банка ще изстреля ядрената си бомба и ще започне интервенции, ако франкът се изравни по курс с еврото“, заяви Ю-На Парк, стратег в Commerzbank AG във Франкфурт. „Настоящото ниво на курса на франка наистина нанася удар върху икономиката“, добави той.

Швейцарската централна банка е подложена на натиск от главни изпълнителни директори, включително заемащия поста в Swatch Group AG Ник Хайек, и законодатели като вицепрезидента на Швейцарската народна партия Кристоф Блохер, да понижи курса на франка, за да предпази компаниите от съкращаване на работни места и износ на производство в чужбина.

Ръстът на курса на местната валута спрямо еврото с 16% от началото на годината удря по износа и увеличава риска от икономическа рецесия.

Макар франкът да понижи курса си спрямо еврото след 3 август, когато централната банка намали до 0 основния лихвен процент и увеличи ликвидността на паричния пазар с цел борба с поскъпването на националната валута, той възвърна загубите през последните 3 дни.

Смятан за сигурно убежище във времена на световни сътресения, само от 30 август досега швейцарският франк е поскъпнал с 6,5% спрямо еврото, което би било най-голямото седмично повишение на курса от въвеждането на общата европейска валута през 1999 г.

„Натискът върху франка ще остане дотогава, докато финансовите проблеми в еврозоната се задълбочават“, заяви Корнелия Лухсингер, икономист в Zuercher Kantonalbank. „Ако курсът му се повиши до 1,10 или по-малко за евро, централната банка може да се почувства задължена да интервенира“, добави тя.

На 9 август франкът достигна рекордното ниво от 1,0075 за евро.

Според изчисления на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие швейцарската валута е надценена с 39% спрямо еврото по отношение паритета на покупателната й способност.

„Швейцарската централна банка ще интервенира при ниски обеми на търговия, за да получи най-голямото възможно въздействие“, твърди Урсина Кубли, икономист в Bank Sarasin в Цюрих. „Това може да стане на 5 септември, тъй като е празничен ден в САЩ“ и пазарите са затворени, добави тя.

През юни 2010 г. швейцарската централна банка изостави 15-месечните си усилия да интервенира на пазара, след като учетвори валутните си резерви. Политиката доведе до рекордни загуби на банката от 21 млрд. долара за миналата година и предизвика призиви от страна на законодатели за оставка на главния й изпълнителен директор Филип Хилдебранд. Оттогава политиците призовават банката да увеличи усилията си.

Швейцарското правителство обеща на 31 август да отпусна 870 млн. франка под формата на стимули, които да парират въздействието на високия курс на франка.

„Всяка мярка срещу силния франк, която се разглежда като подходяща от швейцарската централна банка“, ще бъде подкрепена от правителството, заяви на 17 август министърът на финансите на страната Евелине Видмер-Шлумпф.

На свой ред централната банка се въздържа от по-нататъшни стъпки, след като увеличаваше ликвидността в продължение на 3 години.

Нейният вицепрезидент Томас Джордан заяви, че банката преценява „широк спектър от възможности“ за отслабване на франка и остава готова да действа, ако се наложи.

Резкият спад в износа и фирмените разходи предизвикаха забавяне на швейцарския икономически ръст през второто тримесечие, като брутният вътрешен продукт на страната нарасна с едва 0,4%, което е понижение от 0,6 процентни пункта спрямо предходното тримесечие. Това е най-лошият показател след излизането на швейцарската икономика от рецесията през 2009 г.

Около 50% от БВП на страната зависи от износа.

От най големия производител на скоростни кутии в света ABB Ltd. определиха силния франк като „главоболие“ и започнаха да купуват повече части от доставчици от еврозоната, за да захранват швейцарските си фабрики.

От втория по големина производител на цимент в света Holcim Ltd. обявиха на 18 август, че последиците от обменните курсове са намалили оперативната им печалба за второто тримесечие с 203 млн. франка.

„Ако франкът поскъпне и остане на нивото на еврото за кратко, една тежка рецесия би била неизбежна“, заяви Александер Кох, икономист в UniCredit Group в Мюнхен.

„Те не могат да позволят това да се случи, защото след като веднъж решите да преместите завод в еврозоната, не изглежда вероятно той някога да бъде върнат обратно“, добави той.

Според Джофри Ю, валутен стратег в UBS AG в Лондон, швейцарската централна банка вероятно обмисля привързване на курса на франка към еврото на ниво от 1,10 или 1,15 франка за евро.

Докато някои икономисти очакват управителният съвет на банката да вземе допълнителни мерки на срещата си за оценка на тримесечието на 15 септември, Джоф Кендрик, ръководител на стратегическия отдел за европейски валути в Nomura International Plc в Лондон, не е съгласен.

„Не очаквам швейцарската централна банка да се включи“, твърди Кендрик. „Тяхната оптимална стратегия е да придължат да говорят. Това работи достатъчно добре в тяхна полза“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:15 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
all_trader2
преди 12 години
пазарите са маниакални и са на крайности - вродено нестабилни са отиват в една крайност от друга така че следващия път кат някой тти каже че държавата нямма място на пазара и в иконмиката му даъ тоя пример с франка да видим кво ше ти каже
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Нова парична система! Това цели и Федералният Резерв, чийто длъжник е държавата САЩ - същата да фалира! И тогава следващата цел е революция, и налагането на новия световен ред, който подготвят не от вчера! Ако се въведе нова световна валута, цената на долара ще се понижи до тази на обикновената вестникарска хартия т.е. едно кило долари=едно кило хартия. Германия ще напусне еврозоната, но по този начин няма да спаси Еврото, а ще даде най- мощният тласък за разпадането на ЕС. Това Германия да не е брашнен чувал да я тупат вечно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 12 години
За избора не споря, така е. Трябва да се направи нещо. Просто, обяснявам психологията на пазарния отклик.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
4i4o franKo
преди 12 години
Ако този Джофри Ю се окаже прав, то франка ще закове 1.78 лв., така ли излиза? А кои са тези 500 заинтересовани, защото аз съм 501-вия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
all_trader2
преди 12 години
'нямат избор - високата валута им прави неконкурентноспособна икономиката заради скъпите цени - каквото и да правят все зле ако не се намесят ще стане още по-зле положението
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
Pyramid
преди 12 години
Други примери?Ами, Япония, например...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
Pyramid
преди 12 години
Скромно мнение:Като наблюдавате здрава икономика с ЦБ, агресивно намесваща се на пазара, само и само да понижи курса на собствената си валута, каква мисъл ви идва първо? При мен е, че, явно, няма реални пазарни основания за това, и някой се мъчи изкуствено да се намеси с цел предоставяне предимство на определена страна...естествено, за сметка на другите. Каква е нормалната реакция, която да очакваме в такъв случай? пак, скромно мнение: - Ами нека си интервенира, колкото си ще, тя ще ми каже на мен, колко да й поевтинее сериозно подплатената валута, хайде де!...и, пак нормално е, такива усилия да не постигат сериозен успех. Чудя се, тогава, кой е по-аматьор - аз или техните банкери, ако продължат така?Да си търсят резервите другаде, мисля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
kreditkiller
преди 12 години
Да знаете, че тази статия достигна до когото трябва 500 заинтересовани :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още