IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големи проблеми на ниски цени

Глобални инвеститори купуват мащабни портфейли с проблемни имоти в Европа на цени, започващи от 9 цента за евро

10:04 | 20.03.13 г.
Автор - снимка
Създател
Големи проблеми на ниски цени

Много спекулации има по темата на какъв етап от цикъла се намира пазарът на имоти в Европа, преминало ли е най-лошото от финансовата криза и кога ситуацията ще се нормализира.

От множеството мнения на експерти ясно е само едно – еднозначен отговор няма. Пазарът е много фрагментиран и в повечето случаи всяка страна се разглежда поотделно. Инвеститорите имат различни очаквания за възвръщаемост и ниво на риск, който са готови да поемат, за различните локации и различните видове активи. А според много специалисти вероятно настоящата ситуация представлява новото „нормално“.

Истината е, че на пазара му предстои да се справи с редица важни задачи, една от които е въпросът с огромния инвентар от проблемни активи, които пазарлизират системата и не позволяват на кредиторите да "отворят кранчето" за свежо финансиране.

По много мнения едва след като секторът бъде „изчистен“ от тези проблемни портфейли (чийто мащаб, стойност и потенциален риск дори не могат да бъдат преценени с точност), пазарът ще може отново да започне да функционира ефективно.

Каква е актуалната ситуация по отношение на проблемните активи и какви са нагласите на инвеститорите към пазарите в Западна и Източна Европа?

В отговор на тези въпроси ексклузивно за Investor.bg коментира Дениз Хамър, партньор в международната правна кантора Schoenherr, вследствие на срещите си с представители на сектора по време на форума за недвижими имоти MIPIM 2013, който се проведе миналата седмица в Кан.

Нейният анализ е на базата на мнения на ексепрти от водещи консултантски и юридически компании с дейност на пазарите на имоти в Ирландия, Великобритания, Германия, както и Италия, Португалия, Франция и Холандия. Според тях в тези страни все още има огромен обем от проблемни активи, някои от които се обособяват след преструктурирането на изпаднали в затруднения компании. Това още повече увеличава инвентара, който трябва да бъде усвоен.

Познат модел

Въпреки това въпросните пазари се смятат за привлекателни за инвеститорите поради по-ниското ниво на риск, с което се свързват те – например във Великобритания и Ирландия. Други фактори са англосаксонската юридическа система, с която инвеститорите са запознати, както и наличието на „лоши банки“ в страни като Испания, Ирландия и Германия.

Това е причината тези пазари да привличат големи американски и британски инвеститори, като Lonestar, Wilson Kennedy, Cerberus и Fortress, и тяхната атрактивност се очаква да се запази и през следващите години.

Последна актуализация: 00:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още