IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотният срив в Китай - финансова криза на забавен каданс

Спадащите цени на жилищата в страната засягат финансите на местните власти и по-широката икономика

11:11 | 06.10.22 г.
Останали без ликвидни средства, китайски строителни компании спират работа по проектите си. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Останали без ликвидни средства, китайски строителни компании спират работа по проектите си. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Глобални последици

Макар че кризата при LGFV в Китай е плод на непрозрачната политическа икономия в Китай, последиците вероятно ще бъдат с глобално значение.

Слабостите на местните власти се съчетават с други структурни насрещни ветрове и разклащат динамиката на страната. Тази година БВП на Китай ще изостане от останалите страни в Азия за първи път от 1990 г., сочат прогнози на Световната банка от миналия месец.

Банката ревизира прогнозите си за ръста на БВП на Китай до 2,8% спрямо 8,1% миналата година. За сметка на това перспективите за останалите страни от Източна Азия и Тихоокеания са за ръст от 5,3% тази година спрямо 2,6% миналата година.

Новата реалност за Китай е сеизмична промяна в очертанията на световната икономика. В десетилетието от 2000 до 2009 г. БВП на Китай растеше средно с 10,4% на година. Това невероятно представяне отслабна в десетилетието от 2010 до 2019 г., но БВП отново растеше средно със 7,7% на година.

Ако прогнозите за анемично представяне на Китай тази година се запазят, светът ще изпусне най-силния си локомотив за просперитет. В годините между 2013 и 2018 г. Китай е допринесъл с 28% за ръста на БВП в световен мащаб, над два пъти повече от дела на САЩ, показва изследване на МВФ.

Усещане за дълбокото притеснение от случващото се в Китай дава песимизмът, който започва да обзема международните компании, опериращи в страната, и инвеститорите, както чуждестранни, така и местни, на китайските фондови пазари-

Европейската търговска камара в Китай публикува този месец „най-мрачния си доклад в историята“, казва Йорг Вутке, председател на камарата. Тя предупреди, че ангажиментът на европейските компании в Китай вече не може да бъде гарантиран и добави, че Китай бързо губи „привлекателността си като инвестиционна дестинация“.

Камарата, която има над 1700 корпоративни членове, отбеляза, че политиките за нулев COVID на Пекин, дълговата криза в страната, сътресенията в имотния сектор, демографските проблеми и стагниращите разходи на потребителите допринасят за по-трудната оперативна среда за европейските компании. Жилищен комплекс в Шанхай. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg Жилищен комплекс в Шанхай. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

„Нарастващият списък с предизвикателства кара много от тях да намаляват, локализират замразяват дейностите си в Китай“, се казва в документа на камарата.

Структурно забавяне

Като цяло анализаторите смятат, че Пекин запазва значителен потенциал да реагира на икономическите си проблеми. В последните дни властите обявиха серия от мерки в подкрепа на имотния сектор, предизвиквайки мини рали при акциите на листнатите в Хонконг китайски имотни компании.

Освен това властите емитираха до юни редица специални облигации тази година, за да подкрепят инвестициите в инфраструктура. Оттогава са били одобрени допълнителни инвестиции в инфраструктура за общо 2,2 трлн. юана, сочат данни на консултантската компания Gavekal Dragonomics.

Но макар тези мерки за стимулиране да помагат за управлението на имотните сътресения, те не са решение за структурното забавяне в Китай, смята Томас Гатли от Gavekal Dragonomics. „Настоящото състояние на икономиката не е стабилно равновесие“, допълва той.

Според редица анализатори връщането към силния растеж преди десет години вече сякаш не е приоритет за Китай. Ръководството на Си е много по-съсредоточено върху сигурността и контрола, отколкото върху създаването на богатство и икономическия растеж, смятат анализаторите.

„Както Китайската комунистическа партия, така и по-широкият свят трябва да се примирят с всички дълбоки промени, произтичащи от нарастването на китайската икономика в най-добрия случай наполовина на нивото от 5%“, отбелязва Диана Чойлева, главен икономист в консултантската компания Enodo Economics. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 06.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още