IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът одобри новия облигационен заем с таван до 950 млн. евро

В преговорите с банките ще се настоява за месечни лихви между 8 и 12 млн. лева, обясни финансовият министър Симеон Дянков

12:07 | 08.06.12 г. 19
Парламентът одобри новия облигационен заем с таван до 950 млн. евро

След двучасови дебати народните представители одобриха ратификацията на новия облигационен заем с размер до 950 млн. евро, с който ще бъдат погасени главницата и последната лихва по сделката с външния дълг, сключена през 2002 г., предаде БТА.

Против заема се обявиха депутатите от левицата, които оспорват не толкова решението за необходимостта от нов дълг, колкото факта, че управляващите са изхарчили фискалния резерв, стана ясно по време на дебатите.

С ратификацията на документа правителството получава карт бланш за начало на преговорите с BNP Paribas, HSBC и Raiffeisen bank, които по думите на Дянков може да започнат до края на следващата седмица.

По време на дебатите финансовият министър Симеон Дянков обясни, че средните месечни лихви, които страната ще плаща, ще се движат между 8 и 12 млн. лева.

Вицепремиерът припомни, че емитирането трябва да стане доста преди датата на погасяване на предишното рефинансиране, за да има достатъчно спокойствие на финансовите пазари. В същото време заемът трябва да бъде взет и достатъчно близо до падежа на стария заем, за да не се плащат излишни лихви.

При обсъждането на документа бившият финансов министър Пламен Орешарски обяви, че правителството на ГЕРБ е изхарчило около 6 млрд. лева от фискалния резерв за покриване на дефицита, вместо с тях да бъде посрещнат траншът по сделката с дълга.

„Емисията е леко забавена. Опитваме се да хванем последния влак, дано да успеем предвид нервността на финансовите пазари и състоянието на южната ни съседка Гърция“, коментира още Орешарски.

По повод критиките на левицата председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова обясни, че предишното правителство е трябвало да остави по-голям излишък, който да покрие дефицита при спад на икономическия растеж. „Вие изхарчихте повече пари от излишъка, който трябваше да натрупате“, обърна се тя към левицата.

Лидерът на ДСБ Иван Костов определи операцията като крайно необходим финансов инструмент, който трябва да е на разположение на всяко правителство оттук нататък. Според него подобна успешна емисия би доведела до привличане на чуждестранни инвестиции и насърчаване на банките да намалят лихвите в страната.

„Операцията е класическа за изрязване на високия по обем падеж, управлява общия матуритет на външния дълг и не води до увеличаването му“, посочи още Костов. Въпреки че за няколко месеца дългът ще се увеличи, тъй като от пазара ще се изтеглят 950 млн. евро, бившият финансов министър смята, че този пробрем ще се нормализира при плащането на падежа по стария дълг, което ще стане на 15 януари 2013 г.

Синият лидер защити ГЕРБ по отношение на изхарчения резерв, като поясни, че няма по-нормално от това по време на криза да възникват извънредни дефицити, които да бъдат компенсирани от фискалния резерв. 

В същото време лидерът на ДСБ призова управляващите към държавническо поведение и при реализацията на ценните книжа, за да се постигне възможно най-ниската лихва.

От своя страна синият депутат Мартин Димитров коментира, че "в момента с този заем се закърпва положението". Според него трябва да се бърза със сделката, защото не се знае утре какво ще стане в ЕС, за да не се окаже, заемът да бъде взет при много тежки условия.

Депутатите от ДПС се въздържаха от подкрепа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:33 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 2 rate down comment 1
rogers
преди 11 години
деанчо деанчо, когато една държава има балансиран бюджет или дори излишък следва бурен растеж - така че доста ще има да почакаш докато станем "бедстваща за една нощ". Ние за сега излишък нямаме ама следващата година може и това да стане. А когато деанчо една държава от бюджетен дефицит го докара до балансиран бюджет - тове е обратното на потъване. Виж ако ти потъваш това е друг въпрос
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
А ти какво ще кажеш за курс 3000 лв. за долар или евро?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 3
dean.jordanov
преди 11 години
А какво ще кажете за гръцко лекарство? Излизане от борда и печатане на левове? Дори лева да поевтинее и сега имаме доста износ към ЕС, а така ще се увеличи, защото нашата продукция ще е доста евтина. Дори за останалия свят важи защото няма да сме стегнати за врата от курса на еврото. И в крайна сметка вноса на зеленчука ще стане скъп и евентуално ще почне де се консумира масово произведения тук, а не китайски, гръцки и турски. как ви звучи девалвация? Може да не съм икономист, но май в текущия финансов свят това е добро лекарство за буксуващи икономики.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 1
amanotumnici
преди 11 години
Колеги, пак ви казвам, сребърният фонд не е за пълното изплащане на пенсиите, а за облекчаване на бъдещото влошаване на пенсионната система. Може да не са толкова парите, колкото ни се иска, но по-добре това, отколкото нищо. А, ако държавата може да си докара фонд от 100 млрд. лева, не мисля, че бихме се притеснявали за пенсиите си.Относно милярда, който ще излезе за плащане, в този ред на мисли, постоянно ще излиза милярд за плащане. Политиката на държавата трябва коренно да се промени, да не мисли постоянно от къде да генерира дълг, а как стимулира икономиката. Ако икономиката тръгне напред, тогава ще има приходи в бюджета и притесненията ще отпаднат. Ние вместо да се опитама да запълним дупката в който сме, скачаме от една в друга, като гордо се пъчим, че сме излезли от едната дупка, нищо, че сме в друга.Как държавата възнамерява да обслужва бъдещите си разходи при очаквано влошаване на пенсионната система? Или да му мислят, тези, които ще живеят тогава?Има ли политика за ръст?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 11 години
Трансфери от републиканския 2 369 126,7 хил. лв - това е годишния размер на трансфера към нои за 2012 . Мислиш ли че т.н. сребърен фонд ще може да компенсира нещо ? Та той не стига дори за една година да покрие дефицита на нои . Според различни оценки за да изпълнява функциите си на сребърен фонд трябва да е с размер между 50 и 100 млрд. лева
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 1
FINTA
преди 11 години
Oки, сега от бюджета ще излязат още един милиард за плащане на лихви на някой си, а те няма да се върнат във фонда. И спирам да коментирам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 1
Императорът
преди 11 години
.... в същото време "държавата" се кани да похарчи около милиард, за да строи безплатни къщи за ***.В историята тоя заем ще остане с името "*** заем".... разбира се, ако българия въобще оцелее (малката буква е умишлена)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 3
amanotumnici
преди 11 години
Дали сребърният фон ще купи ДЦК или МФ ще преведе парите по своя сметка е все едно. Крайният резултат е, че се цели да се сложи ръка на парите и да се опукат. Парите не са никак малко и не се цели изцяло с тях да се изплащат пенсии, а те да облекчат разходите в бъдеще. Ако парите сега ги вземат и ги опукат, но в резултат на това изкарат други пари - ок, но те ще ги пръснат за предизборен популизъм. Относно бизнеса - защо почват да изкарват бизнеса на светло преди избори?! Защо на Лукойл отнеха лиценза един-два месеца преди президентските избори, след като компанията една година работи противозаконно? Защо Гр. Ганчев е изкаран от тъмния бизнес няколко месеца преди парламентарните избори, след като движи бизнеса от поне десет години и всички знаят за какво иде реч? (един от спонсорите на ГЕРБ). Не ви ли хрумва принципа - ако си платиш, ще ти разрешим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 11 години
Общ баланс на ФР 4 921.2 млн. лв. - това към 30.04.2012 - няма други данни в МФ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Сори, малко се поизсилих:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още