IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма гаранции за приходите от дивиденти от "Южен поток", твърди опозицията

Според управляващите заемът за строителството на тръбата е изгоден за България

10:41 | 06.11.13 г. 41
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Газопроводът &quot;Южен поток&quot;. Илюстрация: <em>&quot;Газпром&quot;</em></p>

Газопроводът "Южен поток". Илюстрация: "Газпром"

След като преди седмица започна строежът на газопровода "Южен поток" на българска територия, от ГЕРБ съобщиха, че проектът поставя повече нерешени въпроси и дава много малко отговори. Това каза бившият енергиен министър в кабинета на Бойко Борисов Делян Добрев пред bTV.

При старта на строителството енергийният министър Драгомир Стойнев коментира, че БЕХ ще започне да получава дивиденти от проекта, едва след като бъде изпълнен капацитетът на тръбата. Първоначално през тръбите ще бъдат транспортирани до 30 млрд. куб. м газ годишно. Има обаче и идеи капацитетът да бъде увеличен до 60 млрд. От думите на Стойнев тогава не стана ясно при изпълнението на коя цел България ще получава дивиденти.

Днес Делян Добрев каза, че ГЕРБ са считали проекта за печеливш, но миналата седмица при срещата на премиера Пламен Орешарски с председателя на УС на "Газпром" Алексей Милер, са възникнали въпросите за цената и приходите. Незнайно как за няколко часа в кабинета на Орешарски цената е скочила със стотици милиони евро и не се знае тръбата реално колко ще струва, нито как ще се гарантират приходите от дивиденти.

Това не се определя в кабинети, а само чрез прозрачни конкурси за изграждането. Има обявена процедура с краен срок петък другата седмица. Ясно е колко компании могат да участват, каза Добрев. Според него, ако на конкурса се явят 10 международни компании, ще е ясно каква е цената.

Добрев каза още, че нямаме гаранции за приходите от газопровода, затова тръбата може никога да не излезе на печалба.

Депутатът от БСП Таско Ерменков заяви, че „Южен поток” е проект от национален интерес и българското участие в него е 620,7 млн. евро. По думите му това сумата по подготвяния кредит.

Ерменков обясни, че при финансирането съотношението привлечен капитал към собствен е 70 към 30. Двамата влязоха в спор за лихвата по този заем, като според левицата тя е 8 на сто, а според ГЕРБ – никога не е била такава.

Таско Ерменков допълни, че първоначално идеята е била българският заем да се изплаща 15 г. чрез дивидентите, но в последствие е решено срокът да се увеличи на 22 г.  Още от първата  година, когато започне да влиза дивидент, ще получаваме 20% от този дивидент, а с останалите 80% ще се изплаща кредитът, обясни Ерменков.

„Има гратисен период от 5 г. върху лихвата и главницата”, конкретизира Ерменков. Според неговите изчисления излиза, че от 22 г. за срок на връщане на кредита за изграждането, лихва ще се плаща само 17 г.

Ерменков не знае от коя финансова институция ще бъде взет заемът, но предположи, че проектната компания ще го изтегли от някоя банка. „Тези пари няма да се отразят на бюджета на държавата”, твърди депутатът от БСП.

Добрев заяви, че „тези  620,7 млн. евро са едва 15% от стойността на проекта, така излиза, че проектът ще струва 4,1 млрд. евро“, по негови изчисления, което е повече от първоначално обявената цена от 3,2 млрд. евро.

Удълженият срок за изплащане на взетите пари е разковничето на проблема. По думите му така ще има разлика в лихвата, която ще се върне - колкото е по-дълъг кредитът, повече лихва се връща. Ерменков отговори, че кредитът не се усвоява наведнъж – няма да се изтеглят еднократно 620,7 млн. евро.

Енергийният експерт  Христо Казанджиев каза скоро пред Bulgaria On Air, че преди БЕХ да изплати заема от "Газпром" за изграждането на българския участък от „Южен поток“, страната ни няма да получава дивиденти от газопровода. Финансирането на участъка е 70% заемен капитал и 30% собствен, подчерта тогава Казанджиев. „

Този кредит ще се обслужва от БЕХ и приходите от транзитни такси ще отиват за обслужване на заема в следващите 22 г. Премиерът Орешарски заяви, че няма да бъде даден един лев от бюджета за проекта, но реално държавната хазна ще се лиши и от приходите от газопровода за един дълъг период от време“, каза тогава експертът.

Повече за проекта „Южен поток“ може да видите в материала на Bulgaria On Air.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

41
rate up comment 2 rate down comment 0
alexx
преди 10 години
Тия терминали за втечнен газ са скъпички. Съседна Румъния има планове за такъв терминал за азерски газ, но нямаха пари да го направят. Сега са го включили в един списък за евентуално европейско финансиране, да видим дали ще стане. Ако стане, евентуално ще можем да точим газ и оттам през връзката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 3 rate down comment 0
Chick-Chirick
преди 10 години
Страшна логика извади не мислиш ли? Това, че Костов правил нещо си, някак си, съвсем не дава право на сегашните да правят същото!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 10 години
Окончателните договори ги подписа Р.Овч с AES http://***.segabg.com/article.php?issueid=2047&sectionid=3&id=0000702
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 2 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 10 години
Ти ако пуснеш фантазията си по тази линия, може да стигнеш до още по-сериозни изводи - напр., че руснаците подготвят заграбването и на БНБ и части от територията на РБ!Аз не помня някой да ни е информирал подробно за параметрите на участието ни в Набуко, напр. Там имахме едно участие, едни вноски се плащаха, един нашенски лемур добре си поживя във Виена 10 години - всичко това от бюджета, ама не чух тука такива коментари? Или съм пропуснал?Некой помни ли Ваньо Костов да се е отчитал и показвал какво подписва с AES за ТЕЦ-а в Гълъбово? Щото не ми се чини много на ползу роду, *** знам ли? Ти как мислиш?Просто този пещерен рев срещу нещо, само защото е руско, е доста двуизмерено поведение, характерно за едни добре познати от миналото политически мърлячи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 3 rate down comment 0
Chick-Chirick
преди 10 години
Евалата, перфектен отговор. Точно това исках да ти кажа с тази малка "провокация" за сарказма. Как да кажем има ли риск или няма, като ние нямаме и идея какво е подписано?! НЕК наскоро взеха заем, който е по/голям от първоначално анонсирания. Дали и с какво е обезпечен този заем пак само може да се гадае, но теорията, че дефакто фалиралата НЕК, може изведнъж да се окаже в чужди ("братски") ръце, след обявяването на един фалит май се засилват още повече. Подобна схема е възможна и чрез ЮП, но за БЕХ... Та това ми беше идеята,как да оцениме риска, като нямаме никака информация?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 10 години
ми като се замислиш пряк кеш няма да се дава , обработваема земя няма да се унищожава , екологичен риск реално няма . Да има риск да не вземем нищо , но така или иначе тоя газопровод ще го строят и в последствие обслужват българи така че все ще има някакъв келепир . По скоро ме тревожи да не сме поели някакви скрити ангажименти - няма да строите терминал за втечнен газ , няма да строите връзки с другите , няма да развивате собствени находища , няма да пускате други газопроводи и т.н. Но за това моем само да гадаем и да се надяваме че европейското законодателство ще ни защити
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 0 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Има и нещо друго, китайската държавничека традиция има няколко хилядолетия давност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 0 rate down comment 0
data
преди 10 години
Има го сега - сега икономиката слаба , силна се развива на база каквото ни е дал дядото господ . Пък нека да страдаме че нямаме промишленост :) като в соца .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 2 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Точно това казвам: не китайската , съветската върхушка се е била РАЗЛОЖИЛА и ПРОДАЛА, нищо друго не може да бъде причина за сценария по който видяхме да се развиват събитията, щото страната им си го има потенциала да се справя поне толкова добре, колкото китайците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 0 rate down comment 0
Chick-Chirick
преди 10 години
"Хубавото е че не рискуваме нищо с тоя проект".///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////Ама това го казваш саркастично или?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още