IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хиновски: Икономическата криза в Русия спря "Южен поток"

Нека запомним думите на Путин за 400 млн. евро пропуснати ползи от проекта, коментира пред Investor.bg Атанас Тасев

12:12 | 02.12.14 г. 31
<p>
	Снимка: <em>ЕК</em></p>

Снимка: ЕК

Kaто натиск над страната и "абсолютно некоректно и непартньорско поведение" определи в разговор за Investor.bg енергийният експерт Иван Хиновски изказването на руския президент Владимир Путин, че Русия ще спре изграждането на „Южен поток“, като една от причините за това е България.

Според Хиновски целта е натиск срещу страната ни, а в същото време икономическата криза, която настъпва в Русия след налагането на санкциите на Запада, е реалната причина за спирането на проекта.

Русия няма ликвидност да започне строителството на мащабния проект, обясни Хиновски и допълни, че неизвестните около проекта са прекалено много – има ли достатъчно газ за запълване на капацитета например и въобще яснота дали руската страна има нужда от реализацията на проекта.

За него изказването на Владимир Путин, че пропуснатите ползи от нереализацията на „Южен поток“ са в размер на 400 млн. евро годишно е спекулативно. Хиновски посочи, че реално договор за транзитните такси между България и "Газпром" не е подписан. Изчисленията на базата на публично обявените постигнати договорки досега показват, че България трябваше да получава по 50-70 млн. евро годишно и то след 20-22 години при достигането на пълен капацитет на тръбите.

Според проф. Атанас Тасев обаче „изказването на Путин трябва добре да бъде протоколирано“. „Ако тръгнем по обратния път, 400 млн. евро означават транзитни такси от около 1,8 – 1,9 евро за 1000 куб. метра на 100 километра, което е много добро ниво“, обясни той.

Изказването на Владимир Путин в понеделник не поставя точка на проекта, каза още той. И препоръча на правителството в тази „игра на нерви да започне да плаче в общия европейски хор“.

Тасев беше категоричен, че печеливш ход е сега да страната да заяви в Брюксел, че България е била най-ощетена от общата европейска политика и решението на проблема да бъде търсено там, където е възникнал - в Брюксел. Той припомни, че върховният представител по външната политика на ЕС - Федерика Могерини, е подкрепяла проекта, докато е била външен министър на Италия. След като е заела европейската длъжност обаче се е обявила против него. 

Експертът беше категоричен, че България не нарушава европейските директиви с решението си за строеж на „Южен поток“. Ако проектът не изпълнява европейските правила, той няма да получи лиценз от регулатора, допълни още Тасев. На тази база и страната ни не може да търпи наказания от ЕК, смята той.

И двамата експерти бяха категорични, че коментарите на Путин за построяване на нови газопроводи от Русия до Турция не са реални, но реално е разширението на капацитета на „Син поток“, което беше договорено по време на визитата на руския президент в Турция.

След получаването на положителна Оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) от турската страна за „Южен поток“ реално Русия може да започне строителството на газопровода до икономическата зона на Турция в Черно море, посочи Атанас Тасев.

Всъщност увеличените обеми по "Син поток" реално означават орязване на транзита през България, който носи около 150 млн. долара приходи годишно, посочи още Тасев.

Но от друга страна тези увеличени обеми могат да превърнат България в транзитен център на руския газ за Европа - суровината отново ще минава през страната ни, този път на север - през Румъния, и оттам до другите европейски страни, коментира експертът. Останалата част от потока може да се влее в Трансадриатическия газопровод (ТАР), допълни още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 29 rate down comment 3
fras
преди 9 години
Според проф. Атанас Тасев обаче изказването на Путин трябва добре да бъде протоколирано. Ако тръгнем по обратния път, 400 млн. евро означават транзитни такси от около 1,8 1,9 евро за 1000 куб. метра на 100 километра, което е много добро ниво, обясни той.----------------------------------------------------В допълнение на долния си пост ще направя още едно опровержение на г-н Тасев.Неговата сметка се относно транзитната такса 1.8-1.9 евро на 1000м3/100 км. = 400 млн. е вярна. Пропуска обаче факта, че БГ има 50% от проекта, т.е. ще получи и 50% от прихода.Пропуска да каже, че има експлоатационни разходи, т.е. не целия приход е печалба.Пропуска да каже, че този приход би се получил при 100% запълване на тръбата.Пропуска и други съществени детайли.Простата сметка е следната: ще получим макс. 200 млн, а ще платим минимум 3 млрд. Ако ги вземем при 5% лихва, то 150 млн. отиват само за лихвите. С оставащите 50 млн. трябва да плащаме главницата. И да печелим!Това е несериозно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 32 rate down comment 10
bgMan
преди 9 години
Навсякъде около посещението на Путин в Турция пише, че Турция е договорила по-ниски цени на руския газ и 3 милиарда м3 повече годишно.Т.е. Русия отстъпва още от цената, на която продава газа. Отстъпва на Турция но на "братска" България не и не! Да си гледат работата тогава! Тука не сме им поданици. До гуша ни дойде от тяхното ценово изнудване и икономическо-мафиотски номера. Ако искат подобрение на взаимоотношенията е много лесно - да предложат икономически изгоден за България и региона проект и да поискат от ЕК специален статут. Ще им бъде даден такъв ако Русия гарантира, че няма да го използва като икономическо оръжие срещу Украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 21 rate down comment 12
MZ/X
преди 9 години
Трябваше му на Путин да се ежи на света и сега подсмърча, като едно невръстно дете! Руснаците можеха да си живеят идеално от продажба на нефт и газ ако нямаха импесрки амбиции, но сега трябва да си платят много скъпо за безумието на своя президент!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 20 rate down comment 18
amanotumnici
преди 9 години
От прекратяването на Южен поток сме прецакани, но за нас това не е нещо ново. В исторически план, винаги е било така. Ползите от Южен поток са ясни - нямаше да мислим от къде и за колко ще си купим енергиен източник, защото кранчето щеше да е при нас. Но пък от друга страна, държавата покрай това кранче, щеше още повече да се мафиотизира ... сигурно има още накъде. И като се замислим, какво производство и селско стопанство имаме, заедно с бетонирания ни туризъм ... липсата на сигурен енергиен източник просто ни дава поредния шанс да си останем на дъното на дупката. Защитаваме европейския интерес, ще видим дали европейския интерес ще защити нас ... надали. Докато всичко това се случва, нашите политици умуват как ЦЦ да сложи ръка на подслушванията и СБ на медиите. Каквато попари си направим, такава ще я сърбаме. За скритата/открита мангализация и мюсюлманизация на страната няма да пиша, защото е друга тема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 27 rate down comment 7
meto76
преди 9 години
Така наречения Син поток, който ни заобиколи и минава през Турция стои празен.В момента едва 20% от капацитета му е запълнен с газ за пренос.Русия и Турция планират да увеличат в неясно бъдеще подаването на газ през него.Така ще се случи и с Южен Поток.Ще се построи инфраструктура за милиарди, която ще стои празна.В момента Русия има инфраструктура от газопроводи, която може да пренася над 200 милиарда куб.метра газ годишно към Европа, а русия изнася около 140 милиарда годишно, даже по-малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 16
michaelis
преди 9 години
Наско да хои да се оплаче на Арменския поп газа е техен те решават от къде ше мине и точка. И поне сме отворени с нови цени от Туриция тоя път, че Украйната нема ги огрее доста дълго време :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 27 rate down comment 4
fras
преди 9 години
Според проф. Атанас Тасев обаче изказването на Путин трябва добре да бъде протоколирано. Ако тръгнем по обратния път 400 млн. евро означават транзитни такси от около 1,8 1,9 евро за 1000 куб. метра на 100 километра, което е много добро, обясни той.............Тасев беше категоричен, че печеливш ход е сега да заявим в Брюксел, че България е била най-ощетена от общата европейска политика и решението на проблема да бъде търсено там, където е възникнал - в Брюксел. -----------------------------------------И къде, в кой документ го пише това за транзитните такси, г-н Тасев.МИЕТ официално потвърди, че в никакъв документ не е записано нищо относно транзитните такси. Никъде и нищо! Ако има такъв, Драго Стойнев и другите фенове да го извадят!А след като никъде нищо не пише за ползи, как ще искаш от Брюксел обезщетение? Как ще докажеш, че си ощетен? Ще приложиш запис от речта на Путин? Или от бръщолевенията на Стойнев, Куюмджиев, Тасев и сие?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 22
michaelis
преди 9 години
"Това е натиск срещу страната ни и е абсолютно некоректно и непартньорско поведение", коментира пред Investor.bg енергийният експерт Иван Хиновски.---------------------------------Bulgarian President Condemns Russia: Rosen Plevneliev ...https://***.youtube.com/watch?v=rLTdt3vxjgc---------------------------------еееми квот почукало такова се обадило да си е траел Плевнелиев, че САШш далеч а комшията е близо и топливото от там ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 32 rate down comment 10
simbad12
преди 9 години
изказването на Владимир Путин, че пропуснатите ползи от нереализацията на Южен поток са в размер на 400 млн. евро годишно е спекулативно.Добро утро, бульо Пено... Путин говори наизуст, когато му изнася.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 9
misanthrope
преди 9 години
Абе Тасев, не си ли се наредил да си вземаш парите от КТБ? Кво се занимаваш с глупости?Ааа забравих че си негарантиран :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още