IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МФ: Купувачът на дълга за 50 млн. евро е дружество за управление на активи

От ведомството коментират, че не разполагат с информация за вторичния пазар на облигациите, емитирани на външните пазари

12:39 | 23.12.15 г. 2
МФ: Купувачът на дълга за 50 млн. евро е дружество за управление на активи

Осъществената на 13 ноември 2015 г. операция на емисия еврооблигации с падеж 2035 г. е от типа частно пласиране на дълг, което е стандартен инструмент, съобщава Министерството на финансите (МФ), цитирано от Bloomberg TV Bulgaria.

Трансакцията е осъществена с посредничеството на Goldman Sachs „в ролята на dealer of the day вследствие на заявен чрез банката инвеститорски интерес от глобален инвеститор от типа „asset manager“ (дружество за управление на активи – бел. ред) да закупи книжа от тази емисия“. Това посочва в писмен отговор МФ по повод на емисията на нов държавен дълг за 50 млн. евро, издаден в полза на определен инвеститор и при доходност, надвишаваща тази на вторичния пазар.

Както Bloomberg TV Bulgaria и Investor.bg съобщиха първи, книжата са пласирани на цена 88,514% от номинала. В същия ден цената на емисията на Франкфуртската фондова борса бе 91,47%.
Според министерството международната практика не предполага разкриване на информация за конкретни инвеститори в суверенен дълг.

„Процесът на ценообразуване при пласиране на дълг на международните пазари не се определя на състезателен принцип на база „цена“, както при осъществяването на класациите при провеждане на аукционите за пласиране на ДЦК на вътрешния пазар, а включва определяне на суверенен спред към осреднения лихвен суап“, пише в отговора.

Всички параметри на трансакцията се оформят в деня на сделката и се публикуват след нейното приключване на Люксембургската фондова борса чрез Pricing Supplement, обясняват от ведомството в отговор на въпрос по какъв начин е формирана цената и дали е водена кореспонденция по въпроса.

След обявяването на емисията МФ излезе с позиция, в която каза, че „при пускането на емисия 2035 г. в обращение надбавката на лихвения спред е 245 базисни точки, при първото преотваряне на 13 ноември надбавката беше 250 б.т., или само с 5 базисни точки по-висока от пускането на емисията в обращение. Доходността по преотварянето е в размер на 3,987% (Mid swap + спред от 250 б.т.), като доходността на вторичен пазар към тази дата е била 3,80% (Mid swap +239,1 б.т.) или премията за закупуване на книжа на първичен пазар (New Issue Premium) е била по 11 б.т. над осреднения лихвен суап“, гласи съобщението.

МФ „не разполага с конкретна информация относно сключени сделки на вторичен пазар по облигациите, емитирани от Република България на външните пазари“, се твърди в писмения отговор от декември. Що се отнася до сравнението на параметрите на емисията с тази на книжата, емитирани от Румъния в края на октомври 2015 г., то е с информативен характер и 20-годишните румънски облигации не са използвани като бенчмарк, заявява МФ в отговора си.

До 13 ноември 2015 г. не е заявяван интерес от други банки за придобиване на облигации по външния дълг на България.

„В случай че инвестиционната общност прояви интерес за закупуване на суверенни книжа на първичен пазар, това става с посредничеството на банките, които са квалифицирани участници на пазара и разполагат с необходимия  ресурс и експертиза за осъществяването на трансакциите“, се казва в отговор на въпроса дали изобщо са отправяни други заявления за преотваряне на емисиите от 3-годишната глобална програма и каква е процедурата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Didkata
преди 8 години
Ох, добре, че не е за управление на пасиви
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Toranaga
преди 8 години
pak wratka na garba na danakoplateza!!! Pak posle pla6tai daazi na Boko!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още