IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британски министър без портфейл: Напускането на ЕС би било грешка

Великобритания трябва да остане в съюза, използвайки влиянието си за реформирането му, се посочва в манифест, подкрепен от Кен Кларк

16:32 | 15.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кен Кларк. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Кен Кларк. Снимка: Архив Ройтерс

Напускането на Европейския съюз би представлявало „историческа грешка“, предупреждава манифест, подкрепен от министъра без портфейл в британското правителство Кен Кларк.

Документът, зад който застават и лейбъристът и бивш министър по въпросите на бизнеса лорд Манделсън, както и либерал-демократът и настоящ главен секретар на министерството на финансите на страната Дани Аликзандър, призовава Великобритания да използва влиянието си за реформирането на ЕС. В него се посочва, че общността трябва да стане „по-малка и хомогенна“.

Британският премиер Дейвид Камерън вече обеща провеждането на референдум към края на 2017 г. за оставането на страната в ЕС или напускането на съюза, ако водената от него Консервативна партия спечели следващите общи избори. По думите му след провеждането на допитването би трябвало да последва предоговаряне на отношенията на Великобритания с Брюксел.

Противниците на оставането в ЕС твърдят, че членството на страната в съюза подкопава нейния суверенитет и се развива в посока на минимализиране на влиянието ѝ върху общността.

Кларк е най-изявеният еврофил в правителството, а манифестът, зад който застава заедно с лорд Манделсън и Аликзандър, е подкрепен и от групата British Influence, на която и тримата са членове. В него се отправя предупреждение срещу заплахата от „едностранно отстъпване на правомощия“, но се твърди, че ЕС трябва да бъде „рестартиран за XXI век“.

Според авторите му бъдещите промени на договорите в общността са „неизбежни“ и контролът в някои области трябва да бъде върнат на държавите-членки.

„Дейвид Камерън вече показа какво може да бъде постигнато в Европа чрез силна, решителна лидерска роля. Този документ разкрива огромните бъдещи ползи, които Великобритания може да получи, оставайки твърдо ангажирана в Европа и решена да помогне за написването на дневния ред“, заяви Кларк.

„Ние заслужаваме мястото си в глобализираната икономика и в свят, в който държавите са взаимнозависими в справянето със световните и регионалните проблеми. Можем да помогнем най-добре за прокарването на собствените ни интереси чрез усилване на ролята ни на водеща нация в ЕС“, убеден е той.

За Аликзандър ЕС е „една от носещите колони на британския просперитет и сигурност“, подкрепяща над 3 млн. работни места в обединеното кралство.

Според лорд Манделсън ако Великобритания напусне ЕС, сред губещите ще бъдат компаниите, пропускащи възможности за инвестиции и търговия, служителите в тях, чиито работни места и работни права ще бъдат изложени на риск, полицията и агенциите за сигурност, които ще трябва да пожертват жизненоважно сътрудничество, и самите британци, които ще изгубят свободата да пътуват, живеят и работят според желанията си из цяла Европа. „В замяна на това ще получим съмнителното удовлетворение да се изолираме от света“, подчертава той.

Кларк бе един от едва петимата консервативни депутати, които през този месец не гласуваха в подкрепа на законопроекта на съпартиеца си Джеймс Уортън, призоваващ за провеждането на референдум за членството на страната в ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още