IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво мислят пазарните участници за сделката с Гърция

Бъдещето на страната все още виси на косъм, но оптимистичните очаквания преобладават

15:30 | 13.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Сегашната криза ще приключи, ако политиците обърнат внимание на елементите от сделката, касаещи гръцкия икономически растеж, смята анализатор. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сегашната криза ще приключи, ако политиците обърнат внимание на елементите от сделката, касаещи гръцкия икономически растеж, смята анализатор. Снимка: Ройтерс

Европейските акции поскъпнаха рязко в понеделник, след като лидерите на държавите членки на еврозоната се съгласиха да предоставят нова финансова подкрепа на Гърция, ако правителството в Атина предприеме серия мерки за строги икономии в следващите дни. Анализатори коментират пред Wall Street Journal очаквания развой на събитията.

„Сравнително ограниченият отговор от страна на пазарите спрямо заплахата от криза в последните няколко седмици предполага, че за вярване или не повечето пазарни участници никога не са били притеснени от излизането на Гърция от еврозоната“, коментира ръководителят на отдела за търговия с акции на Henderson Global Investors Матю Бийзли.

„Дори и да изглежда, че временно кризата е избегната, проблемите остават, включително и нуждата гръцкото правителство да гласува реформите“, добавя той. „Поглеждайки напред, инвеститорите ще могат да забравят за всичко това и да се фокусират върху продължаващото възстановяване в еврозоната, което изглежда се ускорява.“

Според инвестиционния мениджър в Aberdeen Asset Management Виктор Сабо пазарите гледат на ситуацията все едно чашата е наполовина пълна. По негови думи споразумението е още един краен срок за Гърция, за която предстоят още крайни срокове.

До сряда правителство в Атина трябва да приеме реформата в пенсионната система и увеличенията на данъците, които гласоподавателите яростно отхвърлиха на проведения в началото на юли референдум.

„Бъдещето на Гърция все още виси на косъм“, заявява главният икономист за Европа в Capital Economics Джонатън Лойнъс. „След като през последните месеци кризата причини големи страдания на гръцката икономика и на финансовата й система, е възможно да си представим, че сега условията ще се върнат към нещо, наподобяващо нормалност.“

Икономистът смята, че капиталовият контрол ще остане и че допълнителните мерки за строги икономии, нужни за постигането на първичния излишък, ще отслабят още икономиката. Като цяло Лойнъс мисли, че вероятността Гърция да напусне еврозоната леко е отслабнала.

„Но ако новата сделка не включва значително преструктуриране на гръцкия дълг, което е изключено, бъдещето на Гърция в еврозоната остава под огромно съмнение“, добавя той.

Стратегът в UBS Wealth Management Джеймс Пърсел коментира, че ситуацията в Гърция не се отразява на инвестиционната позиция на компанията в европейски акции. UBS Препоръчва тяхната покупка, като няма да променя и портфолиото си след постигнатото в понеделник споразумение.

Той обърна внимание и на това защо еврото поевтиня, а акциите поскъпнаха. По думите на Пърсел негативната корелация между форекс пазара и фондовия пазар отново се връща. Тенденцията акциите да поскъпват, а валутите да поевтиняват, отшумя с увеличаването на интензивността на гръцката криза през последните седмици.

„Но тя се връща отново“, коментира Пърсел. Следобяд индексите на водещите борси на Стария континент повишават стойността си 1-2%, докато еврото поевтинява с 0,9% спрямо долара до 1,1058.

„Инвеститорите обръщат внимание на това колко тежки са исканията на кредиторите спрямо затруднената страна“, казва Алберто Гало от Royal Bank of Scotland. „Реформите и новите данъци са добро нещо, но удължаването на срочността само по себе си няма да превърне гръцкия дълг в устойчив.“

„Нашият основен сценарий все още гласи, че Гърция остава в еврозоната“, споделя вижданията си и управляващият директор в BlackRock Джо ди Ценсо. „Сега всичко зависи от политическото решение, което пазарите изпитват изключителна трудност да оценят.“

Според него не е имало сериозна зараза в т.нар. периферни държави, към които спадат Испания, Италия и Португалия, за разлика от предходните кризи.

„Това не означава, че рисковете от зараза са напълно елиминирани. Виждаме това при спредовете при облигациите на периферните страни, но не смятам, че това е системна зараза“, добавя Ценсо.

„Мисля, че това, което можеше да направи Европейската централна банка, тя не трябваше да предприема“, коментира от своя страна главният инвестиционен стратег на BlackRock Юън Камерън, правейки препратка към инструментариума на банката, към който спадат програмата за количествени улеснения и спешните мерки, необходими за успокояването на финансовите пазари. „ЕЦБ има доста амуниции, които не трябваше да използва въобще.“

Анализаторът в M&G Investments Джим Лийвис смята, че не трябва да приемаме одобрението от страна на Гърция за даденост. Той посочва, че сделката е против голяма част от възгледите на СИРИЗА и против това, за което гласуваха гръцките граждани по време на референдума.

Въпреки това Лийвис счита, че сегашната криза ще приключи, особено ако политиците обърнат внимание на елементите от сделката, касаещи икономическия растеж.

Какво се случи през последните 24 часа можете да видите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още