IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските банки се изправят пред повишаващ се риск от лоши кредити

За последната година до юни необслужваните заеми в китайската банкова система са нараснали 16 пъти

11:07 | 14.08.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Китайските банки се изправят пред повишаващ се риск от лоши кредити

Финансовите регулатори трябва да увеличат усилията си за предотвратяване на риска, тъй като китайските търговски банки се изправят пред повишаващи се нива на необслужвани заеми заради по-бавния икономически ръст и нарастващите оперативни затруднения пред местните компании, посочва в свой коментар китайският вестник Financial News, цитиран от MarketWatch.

В коментара се призовава за по-тясно сътрудничество между централната банка и местните управи, както и с регулаторните органи за банковия сектор, ценните книжа и застраховането в страната.

Към края на юни китайските търговски банки имат в балансите си 452,8 млрд. юана (71,13 млрд. долара) във висящи необслужвани кредити при положение, че в края на 2011 г. те бяха едва 28,7 млрд. юана, твърдят от вестника, който е издание на централната банка на страната.

Очаква се през следващите няколко седмици големите китайски банки да обявят резултатите си за първата половина на годината, включително дела на необслужваните кредити.

Изданието предупреждава за регионални финансови рискове заради дълговете на местните управи и сектора на недвижимите имоти, който също би могъл да увеличи дела на необслужваните кредити в краткосрочен план.

Очаква се местните управи да бъдат финансово затруднени, тъй като през тази година се очертава своеобразен връх в падежите по изплащане на задълженията им, а бюджетните приходи на централното правителство са засегнати неблагоприятно от по-слабия икономически ръст, изтъкват от Financial News.

В допълнение правителственият контрол върху сектора на недвижимите имоти и слабите продажби на жилища притискат компаниите в сектора, което осигурява нов риск за търговските банки.

От изданието отбелязват, че са налице рискове и за небанкови институции като компаниите, гарантиращи заеми, заложните къщи и фирмите за бързи кредити, особено за онези със слаби системи за управление на риска.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:04 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още