IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основателни ли са паралелите между Абеномиката и Модиномиката?

Лидерите на Япония и Индия повишиха оптимизма на борсите и инвеститорите, но различията между двамата са очевидни

13:35 | 29.06.14 г.
Основателни ли са паралелите между Абеномиката и Модиномиката?

Двама лидери с ясни икономически програми за съживяване на икономическите перспективи на страните си. Двама лидери, които видимо повишиха оптимизма на фондовите пазари.

Не е много трудно да се видят приликите между министър-председателя на Индия Нарендра Моди и японския му колега Шиндзо Абе. Всичко обаче може би свършва дотук, пише CNBC.

"Нашето виждане е, че Индия и Япония са изправени пред много различeн набор от проблеми, така че Модиномиката и Aбеномиката не могат лесно да бъдат сравнени", заяви Клем Милър, инвестиционен анализатор в базираното в Балтимор консултантско дружество Wilmington Trust Investment Advisors в опит да опише икономическите политики на Моди и Aбe.

"Най-големият проблем на Индия е огромният дефицит на инфраструктура. Страната се нуждае от електроцентрали, магистрали, железопътни линии, чиста вода. Тя разполага с нарастващото население с нарастващи доходи, но инфраструктурният дефицит ограничава индийския растеж", каза той.

"От друга страна, най-големите проблеми на Япония са нулевият растеж и застаряващото население", допълни експертът.

Шиндзо Aбe дойде на власт в края на 2012 г. с ясната заявка да сложи край на дефлационния цикъл, който подкопаваше растежа в третата по големина икономика в продължение на 15 години. Мерките на правителството бяха реализирани чрез тристранна стратегия, включваща парични и фискални стимули, както и дългосрочни структурни реформи.

Паричните стимули и оптимизмът за Aбеномиката дадоха своя резултат на фондовите пазари. Водещият японски бенчмарк Nikkei 225 нарасна с впечатляващите 57 на сто през миналата година.

Междувременно фондовият пазар в Индия нарасна до рекорден връх след победата на пробизнес настроената партия на Моди "Бхаратия Джаната". Новината провокира множество сравнения между Aбеномиката и Модиномиката.

"Анализаторите побързаха да заключат, че ръстът на фондовата борса в Токио, който последва победата на японския премиер Шиндзо Абе, може да бъде повторен от индийските пазари", посочиха анализаторите от DBS Bank през миналия месец.

"Въпреки че покачването на оценката за ндийските капиталови пазари не е изненадващо, сравнението игнорира някои реалности. От всички катализатори, които предизвикаха скока на японските фондови пазари през миналата година, само един е приложим към ситуацията в Индия – стабилното правителство", изтъкнаха те.

Клем Милър добави, че тъй като Индия е децентрализирана, Моди е ограничен в това, което може да направи на национално равнище, за да засили перспективите за растеж в дългосрочен план в условията на висока инфлация.

"От друга страна Япония е силно централизирана, така че Aбe може да постигне много с паричната политика, данъците и стимулите, ако успее да получи политическа подкрепа на национално ниво", каза още той.

Централната банка на Япония се ангажира да влива свежа ликвидност в икономиката в размер на 60-70 трлн. йени (589-687 млрд. долара) на година, за да повиши инфлацията. Токио обяви и плановете си за намаляване на корпоративния данък до 30% през следващите години от текущите около 36 на сто.

Реформите на Aбe обаче също попадат под критиките на някои експерти, според които правителството не прави нужното по отношение на дългосрочните структурни реформи.

"Страхувам се, че Aбe може да реализира едва половината от заявените мерки", посочи Дъглас Уолфорд, президент на базираната във Вашингтон Convergent Wealth Advisor.

"Вземете пример от това, което прави Моди в Индия. Страната е оценена от Световната банка като 134-тото най-добро място за правене на бизнес в света от 189 държави... Тя съвсем наскоро увеличи железопътните си разходи с 14 на сто, а тези за транспорт – с 6,5% ", изтъкна той.

"Това обикновено са горещи политически теми в Индия. Всеки остава далеч от железопътните разходи. Мисля, че Aбe трябва да предприеме подобни мерки в Япония", каза още Уолфорд.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:40 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още