IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все повече италианци плащат данъците си в произведения на изкуството

Италия стимулира замяната на творби, за да постигне своята "двойна цел" - изпълняване на данъчни задължения и връщане на художествени активи

08:50 | 14.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: www.freeimages.com</em></p>

Снимка: www.freeimages.com

Все повече италианци си плащат данъците, използвайки картини и скулптури за тази цел. Това се случва след ходовете от страна на правителството, насочени към съживяването на системата за трансфер на културни ценности в полза на държавата вместо плащане на данъци, предава Ройтерс.

Министерството на културата и туризма обяви, че ресорният министър Дарио Франческини е избрал група експерти, която да изчисли стойността на произведенията, предлагани за покриване на данъците върху наследство и доходи.

Освен исторически произведения на изкуството правителството приема дарения на имоти, които имат археологическа стойност, съвременни произведения на изкуството, антикварни книги и вили.

Създаването на този екип е „задължителна стъпка“ за рестартирането на системата, която е създадена през 1982 г., но почти не е използвана, посочват в изявление от министерството.

Даряването на произведения на изкуството вместо плащането на данъци върху наследството е широко използвана практика и в други европейски страни. Във Великобритания подобна схема събра 50 млн. паунда (80,4 млн. долара) за периода 2012-2013 г. според Arts Council England.

Франческини, който настоява за събирането на повече публични и частни средства за поддържането на Венеция и галерия Уфици във Флоренция, твърди, че приемането на произведенията на изкуството вместо данъци ще помогне на държавата да постигне своята „двойна цел“.

"От една страна, в момент на криза, това позволява на хората да изпълнят данъчните си задължения чрез продажбата на произведения на изкуството, а от друга - Италия си връща своите исторически и художествени активи“, посочва той.

Плащането на данъците и защитаването на произведенията на изкуството и архитектурата са теми, които отдавна се коментират в Италия. Страната влезе в рецесия за трети път за шест години и се опитва да прави бюджетни икономии.

По данни на Министерството на икономиката укриването на разходи коства на страната около 91 млрд. евро годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още