IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г-20 се противопостави на валутната война

Обменните курсове трябва да отразяват пазарните фундаменти, а паричната политика - да се насочи към вътрешната ценова стабилност и икономическото възстановяване

08:45 | 16.02.13 г. 5
<p>
	Г-20 ще се въздържи от конкурентните девалвации. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Г-20 ще се въздържи от конкурентните девалвации. Снимка: Ройтерс

Страните от Г-20 са се договорили да избегнат валутната война и са утвърдили, че валутните курсове трябва да отразяват пазарните фундаменти, съобщи пред журналисти финансовият министър на Франция Пиер Московиси, цитиран от Ройтерс.

“Всички декларирахме, че отказваме да участваме във валутна война. Обменните курсове на валутите трябва да се определят от пазарите”, коментира Московиси.

Той допълни, че държавите от Г-20 искат да приемат “подход на сътрудничество, с изключение на агресивни стратегии за девалвация на международно ниво”.

Г-7 направи много ясно изявление тази седмица. Г-20 ще повтори казаното. Валутите не трябва да се използват като инструмент за конкурентно обезценяване и страните не трябва да повтарят грешката да използват валутите като инструмент за икономическа война”, допълни британският финансов министър Джордж Осбърн.

В комюнике на групата, разпространявано още от снощи сред представителите на медиите, се посочва, че Г-20 “ще се въздържи от конкурентните девалвации, а паричната политика трябва да бъде насочена към вътрешната ценова стабилност и икономическото възстановяване”.

Глобалните валутни пазари бяха необичайно волатилни в навечерието на срещата на Г-20 в Москва, на която беше обсъдена международната финансова стабилност, посочва FT.

Очаквано йената беше в центъра на дебата, но представителите на 20-те най-силни икономики в световен мащаб не обвиниха Япония в целенасочена намеса на валутните пазари, а се обединиха около мнението, че паричната политика на правителството е вътрешна икономическа политика.

Изданието припомня, че по-рано през седмицата Г-7 излезе с позиция, че централните банки не трябва да влияят на валутните курсове, но подчерта, че “благоприятните парични политики, които имат като страничен ефект отслабването на валутите, са позволени”.

Изявлението обърка и дестабилизира пазарите, особено след като анонимен източник съобщи пред медиите, че коментарите са били критика към паричната политика на Япония.

През последната година йената се превърна в най-предпочитаната валута на пазарите, като хедж фондове направиха милиардна печалба от сделки с японската валута. В последно време обаче еврото се засили и се възродиха опасенията за потенциалните вреди върху европейската икономика, която силно разчита на износа като двигател на растежа.

Заради засилените критики към Токио представители на правителството обясниха, че паричната им политика е насочена към инфлацията, а не към обменния курс на йената. Европейската централна банка пък излезе с позиция, че обменният курс на еврото не е цел на политиките й.

По време на срещата на Г-20 в Москва управляващият директор на Г-20 Кристин Лагард коментира, че говоренето за валутна война е “прецъфтяло”. “Да, еврото поскъпна, и да, йената се обезцени, но това е в резултат на добрите политики в еврозоната и свободните политика в Япония”, коментира тя.

“Няма голямо отклонение от справедливата стойност на основните валути. Международната финансова система може да работи, ако всеки един от нейните членове следва правилните политики”, допълни Лагард.

Председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке допълни, че подкрепя Кристин Лагард и подчерта, че Вашингтон използва “вътрешни политически инструменти за постигането на вътрешни цели”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
balkando
преди 11 години
Няма наказани, няма порицани, няма дори забележка ! Декларацията умива ръцете, но очевидно в близките години ще има сериозна борба за запазване на експортни предимства. Екпортноориентираните богати държави нямат шанс да запазят стандарта си и социалните си системи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
На JP-тата направо им спряха тока от 5-6месеца - като им гледам курса на йената, все едно сам им вдигнали данъците с 10-12% !!! Роби !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
dani de vito
преди 11 години
Бен Бернанке допълни, че подкрепя Кристин Лагард и подчерта, че Вашингтон използва вътрешни политически инструменти за постигането на вътрешни цели.-цитат.Това е износ на инфлация ,чрез разреждане (печат )на световна резервна валута като долара ! Ефектът обаче продължава само ! докато е резервна валута :))) При йената проблемът е за спестителите и пенсионните им фондове -всъщност те са най-големите кредитори на Япония и те за три месеца са обеднели в йени с една пета ! На това му викат свободна парична политика :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
Следователно, валутната война тепърва започва !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
trendline
преди 11 години
Е как няма валутни войни. Водят се повече от четири години. Най ми хареса израза "...добрите политики в еврозоната...". Не може да се кара по старому. С чакане, патовата ситуация да се реши от само себе си няма да има печеливши. Всички потъваме: Европа по-напред, следва ни Азия, и най-накрая САЩ. Ама така като оставиш алчността и лакомията да те заслепят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още