IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българските служители остават в „Мусала Софт“ след придобиването от ARICOMA

Преговорите с чешкия купувач са продължили до 7 месеца, заяви президентът Елена Маринова

08:46 | 04.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: &quot;Мусала Софт&quot;&nbsp;</em></p>

Снимка: "Мусала Софт" 

Не само българските мениджъри, но и българските служители, както и служителите във всички други дестинации остават в „Мусала Софт“ и след сделката за придобиване от страна на ARICOMA Group, за която съобщи в сряда Investor.bg. Купувачът част от империята на Карел Комарек, един от най-успешните чешки предприемачи - международна инвестиционна компания KKCG, оценена на над 9 млрд. евро.

„ARICOMA сключиха сделката с нас, защото харесват компанията, клиентите и най-вече постиженията на хората ни – в крайна сметка успехът на „Мусала“ е резултат от работата на всеки един мусаленец. В плановете ни има минимална цел от 20% годишен ръст, но няма таван. Българските ни служители остават в компанията, както и служителите ни във всички други дестинации и продължаваме да търсим още професионалисти, които да се присъединят към новото по-интересно и голямо семейство“, разкри в блицинтервю за Investor.bg президентът на българската компания Елена Маринова.

Финансовата част на сделката за 100% от акциите на „Мусала Софт“ не е публична, потвърди тя, но вероятно става дума за една от големите сделки в българския IT сектор. Консолидираните счетоводни резултати на групата за 2021 г. показват приходи за 47 млн. лева и печалба от малко над 8 млн. лева. Подобни сделки се сключват обичайно при ставка от до 2,5 пъти годишните приходи, така че трансакцията може да е дори за над 100 млн. лева.

Придобитата компания е една от най-старите български софтуерни компании, основана още през 2000 г. Първият интерес за закупуването ѝ датира от едва няколко години след създаването ѝ, но по думите на Маринова през последните години расте лавинообразно. „Имахме наистина добър избор от купувачи по целия спектър - от агресивни инвестиционни фондове до големи стратегически инвеститори. Избрахме най-доброто от двата свята с ARICOMA. Затварянето на сделката ни 6-7 месеца активна работа“, каза още президентът на компанията.

Елена Маринова, президент и председател на борда на „Мусала Софт“

А по думите ѝ българските мениджъри запазват позициите си в придобитото дружество -  Делян Лилов остава изпълнителен директор, Станислав Овчаров – оперативен директор, а самата Маринова – президент и председател на борда на „Мусала Софт“. Не се предвиждат никакви краткосрочни промени и в останалата част от мениджмънта.

Така сделката се нарежда в поредицата трансакции за сливания и придобивания в страната ни за последните месеци. По-рано през тази година например съоснованата от българина Момчил Кюркчиев технологична компания Leanplum, която е базирана в Сан Франциско, бе изцяло придобита от международния гигант за облачни маркетингови технологии за ангажираност на клиентите CleverTap.

А сливанията в региона се ускоряват, след като по данните от съвместното годишно проучване на международната правна организация CMS и анализаторската компания EMIS - The Emerging Europe M&A Report 2021-2022 стойността на сключените сделки по сливания и придобивания (M&A) в Централна и Източна Европа се е повишила с над 55% на годишна база през 2021 г. до 94,27 млрд. евро, превръщайки се в най-успешната от 2013 г. насам. Според анализа България следва общия тренд за региона и бележи ръст и като брой, и като стойност на трансакциите. Данните за миналата година отчитат 70 сключени в страната сделки - колкото са били и през 2019 г., докато в пандемичната 2020 г. броят е намалял до 63. Стойността на сливанията и придобиванията в страната пък скача над три пъти за последната година - до 1,91 млрд. евро, а мнозинството сделки са сключени именно в сектор „Телекомуникации и IT".

Карел Комарек влезе под прожекторите в България, след като през лятото на 2020 г. неговата Valea Foundation влезе в ПИБ със 7,87%.  Той започва да трупа богатството си още през 1990-те с бизнес в областта на горивата, част от който все още е под негов контрол. Негови фирми оперират в редица европейски държави и в разнообразни сектори. В последните години най-силният му бизнес е в сферата на хазарта, а неговата компания Sazka по думите на обвиняемия Васил Божков е имала постигнати договорки  от септември 2019 г. за придобиване на 51% от "Националната лотария", която тогава е оценена на 1 млрд. евро. От Sazka потвърдиха частично тази версия - според нея е отправена ориентировъчна, необвързваща оферта за мажоритарен дял, но тя не е приета и преговорите са били прекратени.

Основаната през 2000 г. „Мусала Софт“ има офиси в София, Бургас и Русе, както и в Скопие. Компанията има над 750 служители в България, Северна Македония, Египет, Косово и Албания, а сред клиентите ѝ са IBM, SAP, VMware, Deutsche Telecom, A1, Generali, Canaccord, Experian, Procredit Bank, PTV Group, EDAG, Bosch, KPMG, PerkinElmer, Siemens Energy, Financial Times.

ARICOMA Group е централноевропейска компания в областта на ИТ услугите със съществено присъствие в Скандинавия, предоставяща услуги на над 1000 клиенти в 15 пазара от 8 европейски центрове. Чрез портфолиото си от компании ARICOMA предоставя цялостни решения за дигитална трансформация, включително UX дизайн и консултиране, разработка на софтуер, ИТ инфраструктура, управление на ИТ операциите, услуги и сигурност в облака. Сред членовете на групата са: базираната в Швеция и ЦИЕ компания за разработка на софтуер Seavus, базираната в Швеция компания за разработка на софтуер Stratiteq, базираният в Чехия и Словакия системен интегратор AUTOCONT, разработващите софтуер Cleverlance и KOMIX, специалистите в киберсигурността AEC, експертите в дигитална трансформация в публичния сектор CESEA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още