IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Microsoft не се нуждае от свой Стив Джобс?

Истинска лудост е да се разчита на един единствен човек, особено когато той трябва да управлява сложна компания с много лица

17:50 | 30.11.13 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка</em>: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Microsoft е компания в преход. Софтуерният гигант трябва да избере нов изпълнителен директор, който да заеме поста на оттеглящия се Стив Балмър. Мненията в IT индустрията са разнопосочни за това по какъв път трябва да поеме компанията, за да заличи неуспехите, които белязаха  последните й години.

Според някои експерти бъдещето принадлежи на мобилните устройства - тенденция, която не звучи особено оптимистично за Microsoft. Други пък остават скептични относно перспективата и смятат, че хоризонтът пред Microsoft е по-чист, отколкото изглежда. Всички обаче са единодушни, че промяна е наложителна. Но дали моделът Стив Джобс би проработил за Microsoft, или компанията трябва да се опита да се различи от Apple, за да върне позициите си в бранша?

Мнозина наричат управлението на Балмър “Загубеното десетилетие на Microsoft”. Подобно определение е странно, имайки предвид, че по време на “царуването” си Балмър утрои оборота и удвои печалбата на Microsoft. Разбира се, имаше и проблеми: провалът на проекта Longhorn, който впоследствие се превърна в катастрофата, наречена Windows Vista/2007, както и неуспешната сделка с маркетинг компанията aQuantive, която Microsoft купи за колосалните 6 млрд. долара.

В центъра на дебата около напускането на Балмър стоят операционната система Windows 8 и неспособността на Microsoft да реагира подходящо на промяната в настроенията на клиентите. Компанията така и не успя да се противопостави на мобилните операционни системи Android и iOS, което срина доверието в нея и създаде напрежение сред инвеститорите.

Факт е, че потребителският интерфейс TIFKAM, който Microsoft разработи, и който обединяваше Windows 8, Windows RT и Windows Phone, не изпъкна с нищо особено на пазара. Все пак той остана конкурентен, но по никакъв начин не показа способност да привлече част от вече облъчените потребители на Android и iOS. Идеята за обединена операционна система Microsoft OS се доказа като страхотна, но лошо изпълнена.

Microsoft винаги е предпочитала да разработва нови интерфейси, убеждавайки клиентите си, че те трябва да платят повече, след което наново да започнат да се обучават в използването им. Независимо от провалите и успехите, това е реалността, която новият изпълнителен директор на Microsoft ще наследи.

Microsoft винаги е била концентрирана в пазара на корпоративни системи заради десетилетия фирмена история в областта, която анализатори смятат, че няма да се промени в близко бъдеще. Още повече, че интересът на конкуренцията в сегмента е ограничен. Много компании виждат бъдеще във фирмения софтуер, но осъзнават, че на пазарът вече има утвърдени лидери, които трудно биха отстъпили трона си.

При масовата електроника Microsoft също изпитва трудности. Компанията очаква, че клиентите й ще си купят новото устройство “просто защото то е по-добро”, без да впечатляват с нищо революционно, което да оправдае инвестицията.

Пазарният дял  също има значение. Попитайте фен на iPhone дали някога би се преориентирал към Android базирано устройство, или обратното. Отговорите обикновено започват с предпочитания към интерфейса, но рано или късно се стига до количеството и достъпността на предлаганите апликации. Ако сте купили десетки приложения, едва ли бихте сменили устройсвото си, за да ги купите под друг вид наново за другата платформа.

Последна актуализация: 10:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 0
hex
преди 10 години
Горещо!http://***.theregister.co.uk/2013/12/02/iphone_loses_ground_in_europe_as_windows_phone_claims_market_share/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 10 години
най-важния проблем е липсата на подкрепа от големите разработчици на програми и драйвери от типа Photshop (GIMP е много добра алтернатива) и 3D Max (Знам, че Maya върви, но Autodesk имат поне още 10 продукта). Steam е някакъв лъч надежда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
nivanov
преди 10 години
Мисля, че проблемът не е в децентрализацията на разработката, а в липсата на реклама и предубедеността на потребителите. А децентрализацията създава вътрешна конкуренция и по-добри продукти. А що се отнася до дистрибуциите, май Убунту е единствения избор за нормалния потребител. Ако Каноникал имаха милярди за маркетинг...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 3
d333
преди 10 години
Гледам на първия коментар на lozkhris колко много минуси сте ударили... А това е самата истина, че на Майкрософт им липсва финеса в софтуера. Нито един техен продукт не е най-добрия в съответниата си категория. Просто си налагат *** поради оргомното си влияние с операционната система. Която е и тя е доста бъгава, ама това е един друг въпрос :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Тоя с минуса поне да каже, кое от това което казах не е вярно. Не за другоа ми е интересен анализа му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 2
benevolent2025
преди 10 години
Telecom Austriа seems to be dawned to bancruptsy:- There was Hoheher, who publicly bribed Bulgariаn Prime Minister, Astriаn Chansellor and ence 5% in last Q yoy decline in A1 that continues. - In Croatia the decline is 13% yoy in last Q and the site visits show another 22% decline from previous Q.- In Bulgariа there is 12% decline yoy in last Q and ~ 100% in social media and blogs think the company is cheating them! Now the net income in BG should be 0. So is it possible Telecom Austriа to pay 50 mill for 1 bln debt it will take from BG and Croatia, the 2nd and 3rd telecoms in the gorup when A1 is in risk?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
deant
преди 10 години
За съжаление линукс разработчиците са прекалено разпокъсани и децентрализирани, а много често и във вътрешни конфликти, за да могат да се преборят с МС на десктоп пазара. Затова линукс скоро и по-вероятно, никога няма да успее да вземе сериозен пазарен дял там. Сервърите са съвсем друга бира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
hex
преди 10 години
Битката тепърва предстои. Изоставането на МС е само при таблетите и телефоните. Всъщност там конкурент по-скоро са Андроид заради ценовия сегмент и разнообразието на устройствата. При новопродадените настолни и мобилни компютри силите са изравнени. Над 90 процента от потребителите на компютри използват МС и това ще продължи. Цената на Запад на евтин лаптоп с Уиндоуз 8 е същата като на кромбук, докато тия с ОС Х са 4 пъти по-скъпи. Епъл телефоните са почти чудесни, ако не бяха толкова скъпи и не изискваха презареждане на батерията всеки ден. По-скоро бъдещето ще ни изненада с трайно установяване на трети играч както при мобилните устройства, така и при лаптопите и настолните компютри. http://en.wikipedia.org/wiki/Usage_share_of_operating_systems
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 6
studioaa
преди 10 години
Още един продукт като Windows 8 и MS може да се озове на дъното. Акциите на MS са почти замръзнали, което е индикатор на това, че компанията е спряла своето развитие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 10
studioaa
преди 10 години
MS реално е една умираща компания и неизбежно ще последва съдбата на Nokia, която по ирония съдбата вече е част от MS. MS тотално е загубила способността си да генерира иновации от всякакъв род и вече не е източник на никакви водещи продукти реално. Потребителите им оредяват със всяка измината година и MS търпи загуби на почти всички фронтове. А докога ще издържи не е ясно??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още