IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bosch ще инвестира 10 млрд. евро в дигитализация и свързаност

Германският концерн си осигури достъп до квантовите компютри на IBM

13:22 | 09.11.22 г.
Квантов компютър на IBM. Снимка: Bosch
Квантов компютър на IBM. Снимка: Bosch

Слоганът на Bosch “Технологии за живота" е все още актуален. Но докато при предишния изпълнителен директор Фолкмар Денер импулсът беше да се разширят границите на технически осъществимото, при поелия концерна от началото на 2022 г. Щефан Хартунг Bosch трябва да предлага повече от всякога "технологии за клиента" - с други думи - да задоволява нуждите му по-бързо. Ето защо индустриалната група иска да предложи значително повече услуги в цифровата ера, отколкото преди. 

За да изпълни тази задача, до 2025 г. доставчикът на технологии и услуги ще инвестира 10 млрд. евро в цифровизация и свързаност. Две трети от сумата ще бъдат вложени в разработването и разширяването на обещаващи нови технологии, с акцент върху устойчивостта, мобилността и Индустрия 4.0. 

Освен това Bosch ще си сътрудничи с американската технологична група IBM в областта на квантовите изчисления. “Целта е през следващите десет години чрез симулации на материали с помощта на квантови изчисления да заменим благородните метали и редкоземните елементи във въглеродно неутралните двигатели - както в електрическите двигатели, така и в горивната клетка", заяви Хартунг в сряда на дигиталното вътрешнофирмено изложение Bosch ConnectedWorld в Берлин.

Сътрудничеството ще даде на Bosch достъп до 20-те най-мощни квантови компютъра на IT гиганта. Новото сътрудничество е част от офанзивата за дигитализация на Хартунг, който е на поста от началото на годината. През следващите три години концернът планира да похарчи 10 млрд. евро за цифровизация и изграждане на мрежи. Въпреки това Bosch не планира да изгради собствен квантов компютър с този бюджет, въпреки че средствата биха били повече от достатъчни за това.

В рамките на сътрудничеството с IBM германският концерн ще допринесе с опита си в симулацията на материали, които са особено важни за индустриалните приложения. Bosch се надява на по-нататъшен технически напредък в областта на квантовите технологии.

С помощта на бъдещи, още по-мощни квантови компютри може да стане възможно да се правят заключения за свойствата на нови материали. Това отнема твърде много време и е твърде сложно за конвенционалните компютри, казват от Bosch. Основният акцент ще бъде върху симулацията и изкуствения интелект.

Никелът и медта се превърнаха в горещо оспорвани стоки, тъй като производителите на автомобили и акумулатори търсят оскъдните запаси на планетата. Търсенето на литий е толкова голямо, че китайските фабрики, които обикновено произвеждат керамика за плочки за баня, сега снабдяват индустрията. Намирането на алтернативи би било един от начините да се контролират разходите.

Квантовите компютри могат да обработват за секунди огромни количества данни, които отнемат часове или дни дори на най-мощните компютри. Компаниите, сред които Microsoft Corp., Google на оAlphabet Inc. и Intel Corp., отделят милиони долари за научни изследвания в областта на тази технология. 

International Business Machines Corp. за пръв път представи публично квантов компютър през 2016 г. и редовно го обновява. Bosch твърди, че има около 30 души, които работят в тази област.

Bosch е една от десетте компании, които преди година и половина обединиха усилията си в Консорциума за квантови технологии и приложения (Qutac), за да разработят “използваеми промишлени приложения" за тази обещаваща технология. Целта е да се създаде основа за "успешна индустриализация" на квантовите изчисления. Освен Bosch алиансът включва BASF, Deutsche Telekom, SAP, Siemens и VW. 

Иначе Хартунг е считан за директор, който е по-ориентиран към хората, отколкото беше неговият по-научно ориентиран предшественик. Ето защо комуникационната стратегия на Bosch сега се стреми да подчертае тези качества на Хартунг. “Винаги се зареждам с много енергия, когато общувам с хора. Това е почти като батерия", цитиран е Хартунг в издаваното от 1919 г. от служителите на концерна ведомствено издание Bosch Zünder. И това си личи и от изявата му по време на годишната конференция Bosch ConnectedWorld 2022 в Берлин. 

“В бъдеще квантовите компютри ще могат да правят заключения за определени свойства на материалите за част от времето, което днес е необходимо на конвенционалните компютри. В рамките на новото сътрудничество експертите на Bosch и IBM ще разработват съвместно квантови алгоритми не на последно място и за целите на промишлена употреба, казва Хартунг с ентусиазма на тийнейджър на първа среща с момиче. 

Новото партньорство 

Сътрудничеството ще даде на Bosch достъп и до суперкомпютъра в Енинген близо до Щутгарт, който IBM изгради съвместно с института Fraunhofer. Всички данни за проекти и потребители, които се обработват там, ще бъдат запазвани в Германия и ще подлежат на германските разпоредби за защита на данните. Bosch планира да навлезе на пазара на квантовите сензорни продукти. Снимка: Bosch Bosch планира да навлезе на пазара на квантовите сензорни продукти. Снимка: Bosch

"Споделяме с IBM опита си в симулацията на материали за много специфични области на приложение и в замяна получаваме по-задълбочен поглед върху производителността и областите на приложение на квантовите компютри и техния хардуер", подчерта главният изпълнителен директор на Bosch Щефан Хартунг. "Заедно издигаме квантово-базираната симулация на следващото ниво и печелим конкурентно предимство на международно ниво”, хвали той партньорството. 

В допълнение към новите материали за горивни клетки Bosch се интересува и от нови магнити за електрически двигатели, които са по-компактни, по-леки, по-ефективни и по-лесно достъпни. Смята се, че в сравнение с редкоземните елементи новите материали ще са и по-екологични.

Що се отнася до софтуера за квантовите компютри, науката и индустрията в Европа все още се считат за конкурентни на тези в САЩ и Китай. Институтите за пазарни проучвания виждат голям потенциал в технологията. Boston Consulting Group оценява пазарния обем на квантовите изчисления, включително нови продукти и услуги, на 850 млрд. долара през следващите 15 до 30 години.

Според Bosch прогнозите за областта на квантовите сензорни технологии също са обещаващи: McKinsey очаква обемът на пазара да нарасне до 7 млрд. долара през следващите години.

"Квантовите технологии са от решаващо значение за технологичния суверенитет на Европа. Важно е да не ги оставяме само на други региони", каза главният изпълнителен директор на Bosch Хартунг. За да не изостане по-специално Германия, германското правителство финансира с 2 млрд. евро разработването на квантови технологии. Програмата стартира при бившия канцлер Ангела Меркел.

Понастоящем в Bosch работят около 30 експерти в областта на квантовите сензори и квантовите изчисления. От началото на тази година новосъздадена дъщерна компания от концерна се стреми към комерсиализиране на квантовите сензори. Bosch провежда изследвания в тази област от години, а като цяло компании от цял свят работят по темата за бъдещето.

Средно големи германски компании като Trumpf, Sick и Festo (с няколко офиса и развойни центрове в България) също разработват в сътрудничество високопроизводителни квантови сензори, коментира германският Handelsblatt. Trumpf също така работи в рамките на свой стартъп върху фотонен квантов чип, в който предаването на данни се осъществява чрез светлинни честоти и с който конвенционалните компютри могат да бъдат допълнени по такъв начин, че да могат да изчисляват специални задачи, които преди това са били твърде сложни за конвенционалните компютри.

Квантови сензори измерват 1000 пъти по-точно

Подобно на квантовите компютри, и квантовите сензори имат огромен потенциал. Те постигат безпрецедентна прецизност в сравнение с конвенционалните MEMS сензори (микроелектромеханични сензори). В обозримо бъдеще ще е възможно те да се използват за постигане на 1000 пъти по-висока точност на измерване. 

В медицината, например, квантовите сензори ще спомагат за по-прецизно и лесно диагностициране на неврологични състояния като болестта на Алцхаймер. Те също така ще могат да усещат нервните импулси и по този начин да задвижват медицински протези и да дават възможност за контрол чрез мисълта във виртуалната реалност. „С нашите активности в областта на квантовите сензори и партньорството с IBM в изследователската дейностние създаваме технология, „създадена за цял живот“, в най-добрия смисъл“, заяви Хартунг.

Кой е новият шеф на Bosch?

Роден в Дортмунд, Щефан Хартунг кипи от енергия и носи много на фирмата: В рамките на десет години той учи и защитава докторска степен по машинно инженерство в RWTH в Аахен. След това седем години работи като консултант в McKinsey.

В Bosch той започва работа през 2004 г. в областта на домакинските уреди. Той може да говори с такъв ентусиазъм за техническите уреди, че събеседниците му да си мислят, че съдомиялната машина е деветото чудо на света. Следват позиции в областта на електроинструментите, енергийните и строителните технологии, а след това - и в основното подразделение за мобилност.

Когато се срещнете с Хартунг за първи път, неминуемо ще си помислите, че той – изконен фен на технологиите, говори по-бързо, отколкото мисли. Докато след известно време не осъзнаете: той мисли дори по-бързо, отколкото говори. 

Хартунг, който има докторска степен по машинно инженерство, е член на управителния съвет от 2013 г. Първоначално е натоварен с неблагодарната задача да ликвидира соларното подразделение с 3 хил. служители. Хартунг знае какво прави компанията, тъй като от години сам ръководи централни области - за последно като ръководител на автомобилното подразделение. Кризата с чиповете, затрудненията в доставките, пандемията на коронавируса, съкращенията на работни места в процеса на трансформация към електромобилност: това са сериозни проблеми, които няма да изчезнат и през тази година.

"Предпочита да работи с хора, а не с хартия", цитира списанието на служителите негов спътник. Но не трябва да липсва определена база данни. Така например в началото на 2022 г. на изложението CES в Лас Вегас Bosch представи Tech Compass 2022 - проучване, проведено сред 8 хил. души в Германия, Великобритания, САЩ, Индия и Китай. То има за цел да даде представа за широк спектър от мнения и гледни точки по широк кръг от теми, свързани с технологиите.

В предговора Хартунг пита: "Какви са надеждите и опасенията на хората по отношение на технологичното развитие? И как се различават тези възгледи в отделните страни?" 83% смятат, че технологичният прогрес трябва да бъде насочен към решаване на обществени проблеми, а 76% - че технологиите ще играят ключова роля в борбата с изменението на климата. "Хората искат технологиите да решат основните предизвикателства на нашето време и да улеснят ежедневието в много области", казва Хартунг.

Предизвикателствата пред бранша

Проучването обаче разкрива и различия, които със сигурност ще накарат новия главен изпълнителен директор на Bosch да се усмихне - повече от една трета от германците се надяват в бъдеще да могат да се телепортират. От друга страна, хипотетичното предаване на обект под формата на телепортация играе само второстепенна роля в технологичните фантазии на американците. 

Понастоящем в Bosch работят около 30 експерти в областта на квантовите сензори и квантовите изчисления. Снимка: Bosch Понастоящем в Bosch работят около 30 експерти в областта на квантовите сензори и квантовите изчисления. Снимка: Bosch

Въпреки това само 26% от анкетираните германци биха напуснали Земята завинаги, за да живеят на друга планета, ако това е технически възможно. За разлика от тях 46% от китайците с удоволствие биха се отказали от земното си местообитание.

Екстраполирано, това са повече от половин милиард китайци - предизвикателство за всяка галактика. Но тъй като се предполага, че всички китайци ще останат на земята през целия мандат на Хартунг, най-голямата задача на сравнително новия главен изпълнителен директор на Bosch ще бъде да извлече възможности за компанията от този факт.

За закоравелия оптимист, който обича да завършва изреченията си с усмивка, това не би трябвало да е проблем. 63% от китайците биха искали машините да могат да четат мислите им. Е, германският концерн вече работи по тази тема с квантовата сензорна технология. И с помощта на IBM. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:27 | 09.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още