IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Външната зависимост - основен фактор за разликата между инфлацията в САЩ и Европа

Докато за Съединените щати е почти сигурно, че ще има пауза във вдигането на лихвените проценти, то за еврозоната нещата ще станат ясни по-късно, коментира проф. Димитър Хаджиниколов

20:40 | 28.07.23 г.

Най-добрият механизъм за овладяване на инфлацията е провеждането на разумна фискална политика, но засега не виждам такива симптоми и опасностите продължават, заяви в предаването „Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria проф. Димитър Хаджиниколов от катедра "МИО и Бизнес" в УНСС.

По думите му инфлацията в Съединените щати ще продължи да отстъпва, но що се отнася до еврозоната – поради нейната силна зависимост от внос на енергоносители, на метали, на храни – не може да се каже дали този външен компонент на инфлацията дори няма да се усили през септември.

Според него трябва да разделим инфлацията на два компонента – вътрешен и външен. „Вътрешният компонент основно зависи от движението на доходите и в това отношение нещата в ЕС и САЩ са сходни. Що се отнася обаче до външната компонента на инфлацията, тук имаме съществена разлика, защото в Съединените щати няма външна енергийна и продоволствена зависимост. Те се чувстват много по-комфортно от гледна точка на външен инфлационен натиск, докато в ЕС нещата ще зависят от това накъде ще тръгне пазарът на енергоносителите наесен“, обясни проф. Хаджиниколов.

Той допълни, че трябва да се прави разлика между процесите в Съединените щати и в еврозоната, тъй като макроикономическата картина е доста различна. „Докато за Съединените щати е почти сигурно, че ще има пауза във вдигането на лихвените проценти, то за еврозоната нещата ще станат ясни по-късно“, прогнозира икономистът.

Проф. Хаджиниколов припомни, че Eвропейската централна банка повиши лихвите до 3,75%. „Тази лихва е висока, но не трябва да забравяме, че исторически погледнато, е имало периоди – например 80-те години, когато лихвите са били много по-високи“, посочи той и допълни, че инфлационната опасност не е отминала, особено що се отнася до европейската икономика.

По думите му Европейската централна банка е между чука и наковалнята, защото трябва да направи избор какво да направи, ако инфлацията се засили, а в същото време има опасност от рецесия.

„Европа може да насърчи вътрешния компонент на икономическото си развитие чрез субсидиране макар, според някои, това да означава, че инфлацията ще продължава да расте. Американската икономика се очертава да бъде локомотивът на световната икономика и там не очаквам рецесия“, каза още проф. Хаджиниколов.

Кога ще дойде краят на затягане на паричната политика? Близо ли е до рецесия еврозоната? Какви са причините за забавянето на отварянето на китайската икономика? Остава ли Китай догонващ в технологиите? Защо Японската централна банка остави ниски лихвените проценти и какви действия може да се очакват от нея в бъдеще?

Целия разговор може да видите във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:42 | 28.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още