IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Деян Радев: През 2024 ще стане ясно доколко AI ще революционизира финтех сектора

Защо финтех компаниите не проявят по-голям интерес към реалната икономика, коментира преподавателят по финтех и банкиране в Стопански факултет на СУ „Св. Климент Охридски"

09:32 | 09.01.24 г.

През новата година очаквам да изкристализира доколко изкуственият интелект (AI) може да революционализира финтех сектора – да замести голяма част от услугите и да измести много от специалистите. Този коментар направи в предаването „Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria доц. д-р Деян Радев, преподавател по финтех и банкиране в Стопански факултет на СУ „Св. Климент Охридски", директор на CEE Center for Digital Finance и вицепрезидент на FEBA Alumni Club.

„Дигиталното евро ще стане факт през 2028 година, защото европейските регулатори оказват натиск. Банките в еврозоната, особено във Франция и Германия, вече се подготвят. Финтех компаниите не проявяват по-голям интерес към реалната икономика, например кредитиране на малък и среден бизнес или големи инфраструктурни проекти и няма да бъдат толкова значим фактор във финансовия свят, какъвто са банките“, е мнението на специалиста.

По думите му дигиталното евро ще доведе до нова инфраструктура и банките вече създават бизнес модели, за да се възползват от новата фиатна валута. Радев съобщи, че до 2027-2028 няма да има засилена кампания за въвеждане на дигиталното евро, но Европейската комисия и Европейската централна банка се интересуват от мнението на гражданите и точно за това този проект се забавя.

„Много държави вече въведоха дигитални валути, докато ЕЦБ заговори за това през 2020 г., а хоризонтът за въвеждането е 2028 г. И причината е, че имаше няколко запитвания към гражданите на еврозоната за това какво очакват да получат като услуга", обясни експертът. „Не е изненада, че гражданите определят анонимността като най-важно свойство на разплащанията с дигиталната валута“, коментира той.

Според Радев технологично това е напълно постижимо, след като теоретично е възможно националните регулатори да създадат напълно анонимизирана, а не псевдоанонимизирана система на дигиталната валута. Той напомни, че регулациите в момента не позволяват анонимност, всички електронни разплащания трябва да оставят следа, а „банките, финансовите посредници и търговците трябва да знаят с кого работят“.

Ученият потвърди, че цялостното развитие на финтех ще промени финансовата архитектура. Във връзка с темата за криптовалутите той отбеляза, че в началото идеите при въвеждането на криптоактивите "бяха доста романтични, но в един момент се оказа, че най-ценното е самата технология".

„В света ще има все по-малко валути. Въпросът не е да се освобождаваме от валути или да заклеймяваме регулаторите като зли сили. Но някои от тези криптовалути ще се утвърдят и ще се добавят към традиционните разплащателни средства – напр. биткойна и етириума. Но целият този процес по появата на криптовалутите беше ценен с това, че се създаде един прототип на това как може да се подобри световната разплащателна система, защото в момента разплащателните системи са национални и създадени именно като такива и много трудно си комуникират", посочи експертът и заяви, че биткойнът доказа, че световната разплащателна система може да бъде нещо наднационално, онлайн, 24 часа и 7 дни в седмицата.

Той е категоричен, че финтех компаниите не могат да постигнат големият обем, на който са способни банките, но се концентрират върху подобряване на самата инфраструктура – по-бързо движение на средствата и разплащане.

По какъв начин изкуственият интелект през ChatGPT и чат-ботове ще промени процесите във финансовия свят? Защо банките остават фактор в реалната икономика? Има ли потенциал все още в самата концепция за NFT? Какви са стъпките, които са предприети в момента за стимулиране на финансовата грамотност в средните училища?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 09.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още