IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криптоохлаждането на страстите ли е спасението за денонощния свят на парите?

Уловката е, че способността да се плаща с едно натискане на бутона също така разпали и най-лошия бум на спекулативна дневна търговия и подобно на хазартното поведение

17:14 | 11.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Движещата сила на финтех сектора и все по-безкешовото ни общество прави плащанията по-лесни, по-бързи, навсякъде. Основателите на стартъпи често казват, че техните амбиции са да направят изпращането на пари толкова лесно, колкото изпращането на имейл – използвайки езика на демократизирането на финансите, пише Лионел Лоран в материал на Bloomberg.

Уловката е, че способността да се плаща с едно натискане на бутона също така разпали и най-лошия бум на спекулативна дневна търговия и подобно на хазартното поведение. Примамливото оформление на приложенията за денонощна търговия и шумните рекламни кампании от платени инфлуенсъри ги направиха също толкова пристрастяващи като играта Candy Crush.

„Новото тук е този ендорфинна спирала на единия клик“, казва Чарлс Рандъл, бивш председател на Британската служба за финансово поведение, според когото приложенията за търговия се възползват от празнината между финансовите възможности на потребителите и финансовата им грамотност.

И със запълването на центровете за пристрастени и засилената активност на горещите линии за проблеми с хазарта на фона на по-широкото нормализиране на спортните залози, а и като се има предвид, че 78% от случаите на измама с подвеждане на потърпевшия тръгват от онлайн пространството, то може би е време да помислим дали бутонът „плати сега“ не се нуждае от някои ограничения.

Това се готвят да направят някои регулатори – индиректно – като въведат нови правила, изискващи „охлаждащ“ период за някои видове криптотърговия. А това може би е идея, която заслужава да бъде изпробвана, пише още Лоран.

От 8 октомври хората, които си купуват криптовалути за първи път във Великобритания, ще имат 24-часово забавяне между началото на покупката и завършването ѝ. Това е част от предложение за по-строго законодателство по отношение на рекламирането на криптотърговия, което също така забранява и бонусите за референции. В криптозаконодателството на Европейския съюз, което трябва да влезе в сила следващата година, също има предвидено 14-дневно право за оттегляне (подобно на вече съществуващите разпоредби за онлайн покупките) за потребители, които купуват необезпечени с активи или валута токени.

Периодът за „охлаждане“ на страстите, през който може да спрете, помислите и евентуално да се откажете, напомня на инструментите за отговорен хазарт, прилагани от Великобритания до Австралия, и говори за това колко сериозни са властите за прилагането на инструменти отвъд традиционните за финансовия сектор. Въпреки мантрата на сектора „Направете свое проучване“ натискът върху потребителите със сигурност е задвижван до голяма степен от FOMO (жаргон за „страха да не се изпусне нещо“, бел. ред.), отколкото от реални анализи.

Спомнете си за Илон Мъск и туитовете му за доуджкойна или за примамливите шестцифрени ценови цели за биткойна. Наскоро в доклад на Банката за международни разплащания стана ясно, че три четвърти от инвеститорите на дребно по света са загубили пари от биткойн между 2015 г. и 2022 г.

Но дори и ден за размисъл за потребителите за първи път да не спре приливната вълна на отчаяните – приливна вълна, която бе отслабена от реалността на бруталната пазарна корекция – може да има значение за най-уязвимите. Според проучване от 2022 г. за 60-минутните почивки в британските сайтове за онлайн залози по този начин се предотвратява прекомерното харчене. От данните става ясно, че 41% от играчите са спрели да депозират пари, а 45% са спрели да залагат до края на деня. Авторите обаче предупреждават, че това не изглежда да е променило поведението на играчите в дългосрочен план.

Всичко това може да се окаже и началото на необходимо подсилване на надзора, когато става въпрос за размитата граница на дигиталните финанси между хазарта и инвестирането. Регулаторите все повече се обръщат към компании като Alphabet Inc. или Microsoft Corp. в търсене на помощ за ограничаване на рекламата на неоторизирани финансови фирми. Банките също искат Meta Platforms да поеме повече отговорност спрямо измамите.

Със сигурност ще има негодувание от някои играчи в сектора, когато подобни правила започнат да се прилагат. Но реалният риск е трупането на съпротива от страна на политиците. По-строгите криптоправила, предложени във Великобритания, вече се сблъскаха с амбициите на премиера Риши Сунак да превърне Лондон в криптохъб, подобно на амбициите на френския президент Еманюел Макрон за Париж.

Ще могат ли криптофеновете да намерят повече съюзници в правителствените кръгове срещу регулаторната бюрокрация? Не залагайте на това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:15 | 11.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още