IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хасърджиев: Пръстовият идентификатор ще намали течовете в системата

Контролът трябва да бъде в ръцете на гражданите, каза председателят на Националната пациентска организация

11:12 | 21.07.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Надяваме се с въвеждането на системата на пръстовия идентификатор да се намалят течовете в системата. Това каза в ефира на Bulgaria ON AIR председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев по повод стартирането на механизма пилотно в няколко болници.

Специалистът поасни, че става дума за пресичане на злоупотреби с "надписването на пациенти".

„Болниците отчитат някакви документи, листи и пациенти и здравната каса плаща. Реално тя няма как да разбере бил ли е или не е бил пациентът в болницата. Сега този отпечатък ще доказва, че са извършени процедури. Вече имаме реален контрол в реално време", обясни той. 

Регистрирането е еднократно и няма значение в коя болница. Самото поставяне на пръста върху устройството, вече те идентифицира ти кой си. Информацията се изпраща веднага към здравната каса. Гарантира се изключително висока степен на защита на личните данни, посочи още експертът.

По думите му отпечатъците не се събират. "Поставянето на пръста върху четеца, генерира код, който доказва, че това е този човек и чрез него човекът става контрольор на системата", посочи д-р Хасърджиев.

Според него контролът трябва да бъде в ръцете на гражданите.

"Ако човек не е бил лично при лекаря си и ако не е потвърдил лично, че лекарят му е направил дадена процедура, то здравната каса няма да плаща от името на този пациент. Здравната каса е институция на гражданите и тя се разплаща за дейности, свързани с тях", добави още председателят на Националната пациентска организация.

Хасърджиев сподели и другите възможности, които предоставя тази система. Тя позволява пациентите да въведат мобилния си телефон при регистрацията и така ще получават СМС всеки път, когато се извърши някакво плащане от тяхно име.

За недоволството на лекарския съюз относно пръстовия отпечатък, специалистът сподели, че те бранят интересите на лекарското съсловие. "С въвеждане на един такъв контролен механизъм, отговорността пада върху гражданите и нещата са много рискови за това съсловие. Но това не трябва да спира държавата да въвежда контролни механизми", заяви д-р Хасърджиев.

Още от интервюто може да видите в Bulgaria ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
ivan.arnaudov
преди 7 години
Съгласен съм, че пръстовият отпечатък ще пресече опитите на болниците да изписват фалшиви процедури на несъществуващи пациенти, но не виждам как това ще накриви шапката на измамниците и с какво ще им попречи да надписват същите фалшиви процедури на "сметката" на реално лекуваните пациенти.Някой ще каже, ами ще питаме пациента. Само че пациентът не е длъжен да има медицинско образование и да си води дневник на болничния престой, че да знае и да може да докаже какви изследвания са му правени.Докато не бъдат вкарани в затвора за измама поне 100 болнични служителя, които надписват медицински процедури (не ме интересува лекари ли са, администратори ли са), ако ще и скенер на ретината да ни правят при постъпване, резултатът ще бъде едно голямо нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още