IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Геоикономика във времена на формиране на блокове и деглобализация

Настоящите структурни промени в световната икономическа политика пораждат както проблеми, така и нови възможности 

08:42 | 24.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Unsplash.com
Снимка: Unsplash.com

Миналата година перспективите пред европейската икономика все още бяха много мрачни: цените на природния газ достигнаха безпрецедентно високи стойности през август 2022 г., важни първични продукти за автомобилната и фармацевтичната промишленост не можеха да бъдат доставени, а пазарът на продажби в Китай пострада от стратегията за нулеви продажби. След меката зима цените на газа отново спаднаха рязко и проблемите по веригата на доставките до голяма степен бяха разрешени.

Но отвъд тези краткосрочни възходи и падения има и структурни промени в международните (икономически) отношения. Икономическият блог Makronom ги разглежда в свой анализ. 

Системна конкуренция? 

Фокусът може да се насочи върху фундаментални въпроси, като например как световната общност се справя с нововъзникващите държави. Кристоф Шерер от Университета в Касел подхожда към темата в исторически план. В исторически план принципът на конкуренцията многократно е водил до ситуации, в които държавите са били сред губещите. И те са реагирали с насилие - с други думи, с война. Но дори и икономически успешните държави са се опитвали да завоюват или стабилизират позицията си с военна сила, казва Шерер. Така принципът на конкуренцията води до насилие - ето защо ескалацията на търговския спор между САЩ и Китай е повод за безпокойство. Шерер заключава: „Посочването на динамиката между победителите и губещите в пазарните събития премахва основанието за твърдението за мирна търговия, "промяна чрез търговия".

Системната конкуренция между капитализма и комунизма е разглеждана и от Хенинг Вьопел от Центъра за европейска политика. Особено капиталовите доходи са се възползвали от епохата на хиперглобализация, която приключи с финансовата криза от 2008 г. Но световният търговски ред все още дълго време бе стабилен, търговските потоци бяха подредени според съображения за ефективност. Едва през 2022 г., с началото на руската инвазия в Украйна, геополитическите съображения придобиха по-голяма тежест. Вьопел вижда света в безпорядък: „Преходът към многополюсен ред е съпроводен от фрагментираща се глобализация, както и от по-слаба международна координация на макрополитиките“. 

Вьопел се опасява, че интегрираната световна икономика, основана на разделението на труда, която се свързваше с игра с положителен резултат, се превръща в театър, където се разпределя хегемонната власт, завършващ с игра с нулев резултат. В този процес автократичните правителства имат предимство, тъй като могат да използват по-дългосрочни стратегии. Ако по този начин световният ред се раздели на два блока от автократични и демократични държави, от една страна, може да се очакват загуби за благосъстоянието, тъй като ще бъдат възстановени митата и други търговски бариери и ще се изплащат скъпи и неефективни субсидии.

Какви мерки са необходими?

Тийс Петерсен от фондация Bertelsmann също се занимава с тези проблеми. Той също вижда губещи в глобализацията - особено нискоквалифицираните работници и секторите с трудоемки промишлени стоки, и също така предупреждава за намаляващите благосъстоянието ефекти на търговските бариери и субсидиите. В настоящата геополитическа констелация той препоръчва на Европейския съюз да сключи нови търговски споразумения - особено с демокрации със свободен пазар. Спешно трябва да се засили сближаването в рамките на ЕС, например чрез по-добро разпределение на печалбите от глобализацията и чрез насърчаване на структурните промени. В крайна сметка по думите му е важно също така ЕС да стане по-малко зависим от вноса от трети страни.

Михаел Хютер от Института за германска икономика не смята перспективата за „промяна чрез търговия" за принципно остаряла, въпреки опита с Русия. Той подчертава предимствата на световната търговия и за потребителите, които през последните 30 години са се възползвали значително от международното разделение на труда чрез намаляване на цените, динамика на иновациите и увеличаване на възможностите за избор. Това няма да бъде толкова лесно постижимо в бъдеще, защото стратегия, която избягва опасностите от зависимост и поставя икономическите отношения под геополитически съображения, ще стане по-скъпа - тогава към производствените разходи ще се добави един вид рискова премия.

Бъдещето на световната търговия със сигурност няма да е розово, ако системното съревнование между държавния капитализъм и социалната пазарна икономика се превърне в системен конфликт. Германският бизнес модел е особено застрашен, тъй като се основава на силна експортна икономика. Въпреки това „политиката не бива да предоставя специални стимули за предприемачески дейности в Китай и да изкривява инвестиционната сметка на предприемачите чрез държавна защита на политическите рискове чрез инвестиционни гаранции", казва Хютер.

Как да се справим с Китай?

Лисандра Флах от института ifo в Мюнхен цитира данни за значението на външната търговия за Германия: „Около 30% от общата германска добавена стойност зависят от търсенето в чужбина, а за промишлеността този дял достига 60%“. Динамиката на световната търговия обаче вече се е забавила след финансовата криза през 2008 г. Тук Китай играе важна роля, особено за Германия. Но не бива да се забравя, че Европейският съюз доминира абсолютно в германската външна търговия. Лисандра Флах съветва Европа да не се откъсва напълно от Китай, още повече че без тази важна страна глобалните усилия за опазване на климата ще бъдат значително затруднени. Освен това обаче европейските политици трябвало да се стремят към съживяване на СТО и подкрепяне на диверсификацията на търговските отношения.

30%
от общата германска добавена стойност зависят от търсенето в чужбина, а за промишлеността този дял достига 60%

Катрин Камин от IfW в Кил разпознава в многото протекционистични мерки и търговски бариери през последните години „пясък в зъбните колела“ на световната търговия. Но тя е уверена, че световната икономика ще се възстанови въпреки трудностите. Въпреки това Камин се опасява, че доминирането на геополитическите съображения в търговските отношения ще доведе до разединяване и формиране на блокове, което ще има пагубни последици за търговията и сътрудничеството между държавите: „Съкращаването на веригите за доставки и геополитическата ориентация на търговските отношения ни карат да очакваме, че критерии, различни от ефективността, все повече ще определят световната търговия“. 

Камин смята, че бърза реформа на СТО е малко вероятна. Според нея възобновяването на преговорите за търговско споразумение със САЩ е желателно, но и тук тя вижда съпротива дори от страна на администрацията на Джо Байдън, чийто Закон за намаляване на инфлацията не би трябвало да накара Европейския съюз да предостави реципрочни субсидии.

А Роберт Капел, почетен професор в Лайпцигския университет, и Томас Боншаб от мозъчния тръст TiNC International, пък представят конкретни факти за икономическите отношения на Германия с Китай: обемът на германските преки инвестиции в Китай е нараснал до 10 млрд. евро през първата половина на 2022 г., което е рекордна стойност. Данните обаче показват също, че германската икономика инвестира значително повече в Китай всяка година, отколкото обратното: през 2020 г. обемът на германските преки инвестиции там е 89,6 млрд. евро, докато през 2021 г. китайците са инвестирали 43,7 млрд. евро в Германия. В същото време германският износ за Китай от 2011 г. насам е в застой на равнище между 2,5% и 3% от германския брутен вътрешен продукт, докато вносът от Китай се е увеличил от 2020 г. насам. Като цяло обаче делът на Китай в германския внос е под 10%, докато други държави от ОИСР като САЩ, Южна Корея или Япония внасят значително повече от Китай. Заключението на Капел и Боншаб: дискусията за икономическите отношения с Китай трябва да се води по-диференцирано. В действителност обаче зависимостите от суровини са много по-сериозни, отколкото от промишлени продукти.

Съкращаването на веригите за доставки и геополитическата ориентация на търговските отношения ни карат да очакваме, че критерии, различни от ефективността, все повече ще определят световната търговия
Катрин Камин
Анализатор в IfW

Форми и механизми на координация между държавния и икономическия елит

Авторски колектив, ръководен от Даниел Мертенс, професор по международна политическа икономия в Института за социални науки към Университета в Оснабрюк, разглежда различните интереси и възможности на политиците и бизнеса в „пренастройването на глобалните пазари и архитектурите на сигурността". 

Необходимите процеси на координация се осъществяват на различни места. Първата е областта на външната политика, където „промяната чрез търговия" трябва да бъде основно преразгледана. Това би могло да стане чрез стратегията „Китай плюс", като се спечелят допълнителни пазари, чрез връщане към европейския вътрешен пазар или чрез целенасочено отделяне от Китай.

Тук интересите на отделните сектори вероятно ще се различават, показват Мертенс и другите. Втората сфера е свързана с икономическата дипломация, в която европейските фирми отдавна придружават едни и същи външнополитически делегации по отношение на Китай. А третата арена се отнася до действията на държавните предприятия, които могат пряко да налагат геоикономически интереси. Авторите настояват да се обърне по-голямо внимание на координационните механизми и конфликтите на интереси между държавата и предприятията, както и между отделните отрасли, за да се вземат информирани геоикономически решения.

Заключение

Авторите по същество са съгласни, че външната търговия е увеличила благосъстоянието и че деглобализацията е съпроводена със загуба на благосъстояние. Въпреки това се признават проблемите, породени от зависимостта от отделни държави. Необходимата диверсификация обаче води до по-високи разходи. Съществуват много признаци, че конфликтите между Китай и САЩ ще доведат до формирането на блок, който от икономическа гледна точка очевидно отстъпва на основаната на правила многостранна световна търговска система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:42 | 24.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още