IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е изнесла стоки за над 50 млрд. долара през 2022 г.

Новата стокова група с износ над 1 млрд. долара са растителните масла

15:39 | 22.06.23 г. 4
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Българският износ през миналата година e достигнал 50,25 млрд. долара, нараствайки с 21% за една година и изпреварвайки ръста на световния износ, възлизащ на 12%. Страната ни се изкачва в класация по износ на International Trade Centre ITC Geneva и заема 57-о място сред всички износители в света през миналата година (59-о място през 2021 г.), непосредствено преди Литва и Египет и след Словения и Гърция. В Европейския съюз (ЕС) запазваме 20-о място през последните две години, показва анализ на БСК, в който се сравнява стокообмена на България със света през последните две години.

В него се посочва, че по-малки по население държави от ЕС, които са преди нас в класацията, са: Словения – 55 млрд. долара износ, Финландия – 86 млрд. долара, Словакия – 108 млрд. долара, Дания – 129 млрд. долара, Ирландия – 219 млрд. долара.

Страни лидери по износ

Ако не се отчитат най-малките икономики, лидер по ръст на износа за последните две години в световен мащаб е Туркменистан – 350%, следван от Алжир със 74%, Азербайджан със 72%, Норвегия с 69%. Всички те са големи енергийни износители. Важни партньори, в чиито вериги за доставки страната ни е включена и пряко влияят на българския износ, са САЩ – с годишен ръст на износа по стойност от 18%, Белгия - с 16%, Италия - 14%, Обединеното кралство - 13%, Нидерландия - 9%, Франция - 6%, Германия - 2%.

Ръст на българския експорт

За последните пет години българският износ отбелязва средногодишен ръст от 11%, като за сравнение световният износ расте средно със 7% за същия период, като изводът, който се налага, че страната ни продължава да печели позиции на световните пазари.

Групите стоки с най-голям износ са енергоносители (горива и електроенергия), електротехника и електроника, мед и изделия от мед, машини и апарати. Тези четири групи стоки формират над една трета от експорта ни. 13 са групите стоки с износ за над 1 млрд. долара. Най-голям ръст регистрират енергоносителите – от 2,3 млрд. долара на 6,1 млрд. долара. По данни на БСК. По данни на БСК.

Най-голям принос има износът на горива за Украйна – 892 млн. долара, но се увеличава експортът за Египет, Турция и Гибралтар, за където износът е над 400 млн. долара.

В БСК пресмятат, че в количествено изражение износът на горива на годишна база се увеличава почти 2,5 пъти, на пропан-бутан – с една трета. Износът на електроенергия е за малко над 1 млрд. долара, основно за Словения, Сърбия и Македония. Сравнението обаче отбелязва количествен спад в износа на електроенергия почти два пъти за една година.

Новата стокова група с износ над 1 млрд. долара са растителните масла, най-вече – слънчогледовото масло със средногодишен ръст 51%, като само за последните две години ръстът в стойността е 117% при 75% увеличение на количеството. Експортът на олио е насочен към Индия, Испания, Република Южна Африка. При рапичното масло има увеличение с 5-6 пъти над износа през предходните години.

С над 1 милиард долара износ са още стоки от автомобилната индустрия и велосипеди, пластмасови изделия, разнообразни химически продукти, фармация, желязо и стомана, изделия от желязо и стомана, оптически и измервателни прибори.

По експертна оценка суровини и енергоносители формират 32% от българския износ.

Най-търсените български стоки

България държи 36,7% от световния износ на патешки черен дроб, 26% от износа на замразено патешко месо и 18% от износа на прясно патешко месо, макар и не големи обеми – сумарно за около 150 млн. долара.

Временно консервираните череши имат 17,6% дял, месинг на листа и ленти – 15%, тръби и маркучи от каучук с принадлежности - 13,5%, слънчогледово кюспе - 12,4%, медни пръти и профили - 12%, маслодаен слънчоглед и сурово слънчогледово масло – по 10,9%.

Стоките, с които България заема водещо място в световния износ, показват известна устойчивост, но има и нови отличници. По данни на БСК. По данни на БСК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:25 | 22.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 10 месеца
До: 0pk ... пак се упражняваш неподготвен , нале ?! дори да изключиш изцяло LUK от уравнението миналогодишният резултат пак е 3 пъти по-голям от най-добрият ни резултат от соца ... с все влаковите композиции от домати , зеле и компоти за рассийката, с все великите ни износи на ламарина и блокове ч-y-г-у-н , с все електрокарите и торовете от химко ... тва е реалността антиваксърче ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 2
evlogi
преди 10 месеца
Според некои другаре България нищо не произвеждала.Явно 50 млрд долара за тях са нищо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 8
0pk
преди 10 месеца
До: zelka007 да е, добре че беше войната, да се спре вноса от Мордор, че да заемем малко пазарни ниши. И всичкия тоя прогрес е благодарение на служебното правителство, нале? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
zelka007
преди 10 месеца
хех ... некой фейконафт-антиваксър-газовик да се пльосне на баламатума ?! да обясни ква световна сила сме били преди ноемврийският пленум на бекапе от '89 ?! понапред да погледне статистиката за последните 50г и да замълчи , отколкото да забръщолеви безсмислиците писани от кутев и митрофанова ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още