IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Членството на Грузия в ЕС зависи от съдбата на Михаил Саакашвили

Бившият президент е арестуван за незаконно влизане в страната, а здравословното му състояние се влошава в затвора

13:35 | 31.07.23 г. 7
Михаил Саакашвили през 2015 г. Снимка: Vincent Mundy/Bloomberg
Михаил Саакашвили през 2015 г. Снимка: Vincent Mundy/Bloomberg

През юни 2022 година Украйна и Молдова получиха статут на страни кандидати за членство в ЕС. Очакванията бяха и Грузия да е в тази група, но Тбилиси получи списък с препоръки за реформи, включително на съдебната система, борба с корупцията и организираната престъпност, както и по отношение на спазването на правата на човека.

Европейският парламент също обърна внимание на спазването на основните демократични принципи и политически ангажименти.

Според анализатори един конкретен казус е във фокуса на европейските институции и от него до голяма степен зависи европейската перспектива на Грузия - съдбата на бившия президент Михаил Саакашвили, пише в коментар европейското издание Politico.

След т.нар. "Революция на розата", при която беше отстранен Едуард Шевернадзе, Саакашвили управлява Грузия в периода 2004-2013 година, провеждайки прозападна политика и заявявайки желанието на страната да стане член на ЕС и НАТО. След края на двата си мандата той е обвинен за присвояване на бюджетни средства и злоупотреба с власт. Саакашвили напуска Грузия и влиза активно в украинската политика - през 2015 година получава украинско гражданство от тогавашния президент Петро Порошенко, с когото са били състуденти.

Саакашвили е областен управител на Одеса, участва в протестите срещу Порошенко през 2017 година и в резултат губи гражданството си и е депортиран в Нидерландия - родината на съпругата му.

Сегашният президент Володимир Зеленски върна украинското му гражданство през 2019 година, след като Върховният съд в Украйна призна, че депортирането му е незаконно. В следващите две години Саакашвили е назначен начело на Националния съвет за реформи, но е уволнен след скандал. В края на 2021 година се завръща в Грузия, където е арестуван по обвинения за незаконно преминаване на границата. Оттогава е в затвора и здравето му се влошава съществено. Още оттогава Киев настоява за освобождаването на Саакашвили.

В началото на юли Зеленски написа в Twitter, че Русия убива украински гражданин в грузински затвор и призова международната общност да обърнат внимание на случая.

В момента Саакашвили е в болница, а ако почине, това може да сложи край на очакванията за членство в ЕС на страната, пише още Politico. Изданието припомня, че Тбилиси отказа да осъди войната в Украйна, въпреки че Русия превзе 1/5 от територията на страната през 2008 година. Правителството обаче действа в разрез с настроенията на обществото - национално проучване през април показа, че 89% от грузинците подкрепят членството в ЕС, което е рекордно високо ниво в последните години.

След туита на Зеленски Държавният департамент на САЩ коментира, че много внимателно следи лечението на Саакашвили, а Европейският парламент призова Тбилиси да го освободи и допълни, че това е "тест за грузинското правителство и спазването на европейските ценности".

През октомври Европейската комисия ще публикува своите оценки за напредъка на страните, които са заявили своето желание за членство в блока. Напредък в ключови реформи може да отвори вратите за Грузия. Официално от Брюксел категорично отричат, че казусът "Саакашвили" ще има влияние върху техните решения. Грузия ще получи статут за кандидат за членство в ЕС, когато изпълни техническите изисквания и на базата на своите геополитически избори през последните 25 години, казват от ЕК пред Politico.

Саакашвили определено не може да бъде наречен демократ, но като президент на Грузия работеше активно за развитието на страната си, за завръщането на младите хора, коментира германският евродепутат Виола фон Крамон, която е член на комисията по външна политика. Според нея сигналът, който ще изпрати Грузия към ЕС, ако бившият президент почине в затвора, ще бъде показателен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 31.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 5
khao
преди 9 месеца
До: 0pk верно че си тъъъъп, но да напомня.... господарите ти го резнаха отдавна с което хем цената стана по ниска, хем нито лев за тях! ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 5
0pk
преди 9 месеца
До: khao а ся като плащаш двойна на тогавашната викаш ептен им свъшиха парите :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 5
khao
преди 9 месеца
До: 0pk преди имаше, нали плащахме двойна цена на газта им, плюс други бонуси, но сега вече няма... за това от редовните осатанахте само полезните, както вибдаш платената сганн намаля до изчезване! ... абе къде е алекс силвър? :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 6
0pk
преди 9 месеца
До: khao, кви пари ве братчед? Пари няма, както и ракети, чипове и снаряди. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
OHЯ
преди 9 месеца
Да си ходят на в брикса !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 4
khao
преди 9 месеца
До: 0pk нали.... направо не е за вярване! :)) Толкова години и пари отидоха на вятъра да ги държите надалеч, а се получи както обикновенно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 10
0pk
преди 9 месеца
Те рузинците и без това ще влезнат в ЕС веднага след Турция и Украина :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още