IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ив. Славов: Новият трудов регламент трябва да дава гъвкавост при дистанционната работа

Необходимо e да се обърне внимание и на правилата за почасова работа

22:46 | 24.08.23 г.

Когато се прави регламент за работа от разстояние, не можем да обвържем нещата с някакво конкретно работно място. По-скоро трябва да има доста по-големи възможности в определението за дистанционно работно място. Това е мнението на Ивайло Славов, съосновател на DIGITALL. В предаването ''Бизнес старт'' по Bloomberg TV Bulgaria той коментира последните предложения за промени в Кодекса на труда.

Дистанционната работа означава, че може да работим отвсякъде, а сегашните условия са обвързани с конкретно място за дистанционна работа, отбеляза събеседникът. По думите му законодателството трябва да даде възможност за гъвкавост при определяне на дистанционното работно място.

Регламентите, върху които трябва да се обърне внимание при дистанционната работа, са свързани с условията на работа, със застраховка и евентуална злополука по време на работа. Става дума за отделни елементи, които трябва да се уредят, а не толкова на кое място дистанционно ще се работи. Но все пак трябва да се регламентира, че ще се работи от определен тип пространство с определен тип достъп и свързаност, но не и че това ще е домът на служителя, посочи гостът.

Славов е категоричен, че пандемията показа, че може да се работи отдалечено в много индустрии и сега трябва да се даде възможност на хората тази гъвкавост да стане част от законодателството. 

Той акцентира, че е необходимо да се обърне внимание на регламента за почасова работа, защото там липсва такъв. „В момента имаме абсолютна липса на гъвкавост по отношение на регламентирането на подобни отношения, защото договорът за почасова работа е същият като този за нормална работа“, каза Славов.

Освен дистанционната работа, друга обсъждана промяна в Кодекса на труда е и ''правото на изключване'' на IT служителите. Гостът споделя, че тъй като е прекарал голяма част от трудовата си кариера в чужбина, подобна дискусия съществува от края на 90-те години.

''Написани са трудови романи по темата как да се борави с това нещо. Според мен така замислените промени в Кодекса на труда няма да допринесат съществено за промяната на взаимоотношенията... по-добре е да се говори по темата и да има дебат и дискусия между работодател, служители и т. н., отколкото да се напише в Кодекса някакъв конкретен закон, който да регламентира правото на изключване'', коментира събеседникът.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 24.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още