IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турският газов хъб може да е прикритие за руския газ в Европа

В "Газпром" вярват, че и този път европейските страни ще си затворят очите

10:48 | 01.12.22 г. 20
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Турция може да стане хъб за доставките на руски газ за цяла Европа, каза преди месеци руският президент Владимир Путин. Неговият коментар беше направен след взривовете, разрушили "Северен поток 1" и една от тръбите на "Северен поток 2". Позицията на Европейската комисия (ЕК), изказана веднага след като идеята беше дискутирана от Путин и неговия турски колега Реджеп Тайип Ердоган, беше, че пътят не променя произхода на суровината. 

В момента Турция е регионален хъб за Южна Европа - през страната тече тръбен газ от Азербайджан и от Русия по направленията към Европа, допълнително има и няколко терминала за втечнен газ. Потоците се разпределят допълнително в България (през "Балкански поток" към Сърбия и Унгария) и в Гърция (през Трансадриатическия газопровод към Италия). Единственият източник на руски газ за западните държави в момента е транзитът през Украйна.

Според идеята с липсата на проекта "Северен поток" целите доставки към Европа, включително и за западните държави, могат да бъдат пренасочени през Турция, което ще я превърне в ключов партньор за Европа в газово отношение. Идеята на Москва е, че Турция може да предлага микс от газ на своите клиенти в Европа, маскирайки факта, че отново купуват руски газ.

Въпросът е дали Европа ще си затвори очите и ще купува отново, но този път през посредници. Източници на Ройтерс са категорични, че в "Газпром" вярват, че отговорът е "да". Те ще купуват не руския газ, а газа от хъба, казват от руския газов холдинг.

Преди да започне войната в Украйна на 24 февруари 2022 година, Русия държеше дял от 40% от вноса на газ в страните от ЕС. В момента е под 10 на сто. Или с други думи - суровината е налична.

Капацитет за пренос към Европа на първо време също има, сочат данните от Rystad Energy, цитирани от Ройтерс. Около 60% от капацитета на "Турски поток" (общо 31,5 млрд. куб. метра по двете тръби на проекта) е свободен. Към края на ноември през съоръжението са пренесени малко над 10 млрд. куб. метра руски природен газ към Турция и към Европа.

Но за осъществяване на идеята в пълна степен ще е нужно изграждането на още съоръжения и инфраструктура, включително и газови връзки на територията на Европа. По изчисленията на аналитичната компания ще отнеме между 3 и 4 години и инвестиции в размер на милиарди евро. Досега нито "Газпром", нито Кремъл коментират колко би струвало реализацията на проекта за газов хъб в Турция.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отказва да коментира и как се вписва газът от Азербайджан в техните планове за хъб. Ройтерс отбелязва, че нито "Газпром", нито азербайджанската държавна газова компания SOCAR дават някакви обяснения. На 23 ноември представители на двете компании разговаряха, но подробности за срещата не бяха разпространени, припомня още агенцията.

Маскираният руски газ

Източници на Ройтерс коментират, че в момента Китай препродава руски втечнен газ, без да изтъква неговия произход. Напълно е възможно това да се случи и с микса от Турция. В Русия смятат, че Европа би се съгласила да купува руския газ през посредници, тоест покупката през Турция ще е напълно приемлива от политическа гледна точка.

На фона на липсата на санкции срещу руския природен газ, за разлика от петрола, много анализатори смятат, че Европа ще бъде съгласна отново да купува руския природен газ. Тя едва ли ще иска отново да влиза в директен контакт с руските власти, или поне не скоро, но турският газов хъб ще даде възможност за търговски сделки. А с идеята си за газов хъб в Турция Русия до голяма степен ще се опита да реализира плановете си за "Южен поток" - газопровода с капацитет от 63 млрд. куб. метра по дъното на Черно море, който трябваше да бъде реализиран в България. Москва обаче се запъна и отказа да се съобрази с европейските изисквания, въпреки че няколко години по-рано го направи по казуса "Северен поток".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 01.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

9
rate up comment 4 rate down comment 9
zelka007
преди 1 година
До: doba ... Хъб Балкан си работи , има сделки като гледам , и то всеки час се търгуват обеми ... Докато хъб падишаха-зануленият е в мокрите сънища на копейкопоклонниците все още ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 4
doba
преди 1 година
Мхммм... И вместо газов хъб Балкан имаме такъв на... Падишаха :) То остава и рафинерията да си затворим и да внасяме горива от Турция. Хех...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 6
Alex Silver
преди 1 година
Е, щом не мое кОлтурно, тогава директно ще го напиша п.е.де.рас.т
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 6
Tikva007
преди 1 година
До: alex8712: Ами много просто - защото това му е работата на Газпром - да продава навсякъде, където може. ЕК каза много неща, но виждаш, че някои събития не следват точно вербалните посоки, които им се задават предварително. Газпром е продавала газ на Европа много преди да се появи ЕК и почти сигурно, че пак ще продава, независимо дали ЕК все още съществува в този сифвид.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 5
Alex Silver
преди 1 година
Бе някой кОпува ли вече руски газ? Никой не го ще. И нефта им не ще. Под някой се разбира юропейски ***, който изпълнява разпорежданията на Чичо Сам и пет пари не дава за собствените си интереси. А останалия свят, в който влизат 80% от човеците на планетата, за джендърмерията не съществува.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 8
alex8712
преди 1 година
Хмм, Газпром уж щеше да развива пазари на изток, защо пак се натиска да продава на Европа? За да им се изпълнят въжделенията трябва да пуснат още 2 тръби за 31 млрд. куб. м. общо, обаче няма клиенти да влязат в консорциум като за СП2. А и Allseas надали ще се навие да положи тръбите, след като отказа да довърши СП2. ЕК директно каза, че руският газ ще бъде свит до минимум; Газпром ще пуска тръби за несъществуващо потребление - здраве да е, да заравят пари на дъното щом имат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 10
Tikva007
преди 1 година
А уравнение значи, че ако вадиш от едната страна газ, трябва да вадиш от другата страна потребление, за да запазиш равенството. А ваденето на потребление означава забавяне на икономиката с всички произтичащи от това последствия. Смешно и срамно е, че европейската политика, под диктата на някои актуални ценности, дотолкова се ирационализира и инфантилизира, че е на път да превърне най-могъщата да скоро икономика на планетата в един безкраен Хелоуин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 8
Tikva007
преди 1 година
Хайде холан с тези конспирации ала инспектор Дюдю. Ще го маскират руския газ, като какъв? Като азерски? А защо просто не продават само азерски? Ами защото е малко и не стига за нищо! Ще я лъжат Европа да купува маскиран руски газ! Егати заверата, щом Ройтерс и Инвестора са я разплели още на идейна фаза! Някои празни глави още не могат да схванат, че руският газ не може да бъде изваден отхуравнението на световната икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още