IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският енергиен регулатор отчете стабилизиране на газовите доставки

В страната още се опасяват от рязко застудяване през зимата

18:00 | 03.11.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Доставките на природен газ в Германия сега са много по-стабилни спрямо 2022 година, отбеляза германският енергиен регулатор (BNetzA), цитиран от Ройтерс. Ситуацията обаче все още зависи от климатичните условия през зимата.

Газохранилищата в Германия са пълни до 99,8% от капацитета им, сочат данните на Gas Infrastructure Europe към 1 ноември. В целия Европейски съюз положението е подобно - съоръженията са пълни над 99% от капацитета им. В Германия обаче продължават да се притесняват за предстоящата зима.

Ако температурите паднат под средното и Русия спре изцяло доставките си за ЕС, то общността може да се изправи пред кризисна ситуация, смята председателят на BNetzA Клаус Мюлер. Той призова бизнеса и потребителите да пестят енергия и отбеляза колко значимо за спокойното протичане на отоплителния сезон е било енергийното спестяване, реализирано в страната в първата зима без "Северен поток".

По изчисленията на енергийния регулатор от октомври 2022 година до септември 2023 година германските домакинства са спестили енергия за средно 440 евро. Голама част от намаленото потребление обаче е свързано с необичайно топлата зима и високи температури през миналия отоплителен сезон.

В последния месец нестабилността се върна на европейските газови пазари и цената се повиши с около 20% през октомври. Това е ефектът от напрежението в Близкия изток и опасенията за сигурността на критичната инфраструктура в Европа след повреда на подводен газопровод, свързващ Финландия и Естония. В последните дни търговията на нидерландската борса TTF се движи в диапазона 48-50 евро за мегаватчас. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:02 | 03.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още