IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дефицитът на инвестиции рискува да препъне света в изпълнението на климатичните цели

Инвестиции за над 600 млрд. долара са били насочени към възобновяемата енергия през 2023 г., което е далеч от нужните 1,3 трлн. долара годишно, изтъква мозъчен тръст

10:49 | 04.04.24 г. 4
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Липсата на инвестиции в зелена енергия поставя света на път, който няма да му позволи да ограничи глобалното покачване на температурите до 1,5 градуса по Целзий – определен от учените праг в общите усилия за ограничаване на изменението на климата, пише Bloomberg.

Тази констатация е публикувана от мозъчния тръст REN21, фокусиран върху възобновяемата енергия. В годишния си доклад за състоянието на световното търсене и предлагане на чиста енергия групата заяви, че увеличението на екологичните разходи през миналата година не е достатъчно, за да предотврати покачването на емисиите на парникови газове.

„Въпреки че отчетохме още една рекордна година по отношение на ръста на енергията от възобновяеми източници, в същото време търсенето на енергия се увеличава и скоростта на усвояване на енергия от възобновяеми източници не е достатъчна, за да навакса“, изтъква Рана Адиб, изпълнителен директор на REN21.

Миналата година глобалният капацитет на възобновяема енергия достигна рекордните 473 гигавата, отбелязвайки 36% увеличение спрямо 2022 г. на фона на продължаващия растеж в индустрията, посочва REN21. Нови инвестиции за общо над 600 млрд. долара са били насочени към възобновяемата енергия и зелените горива през 2023 г.

Но инвестициите трябва да достигнат приблизително 1,3 трлн. долара годишно до края на десетилетието, ако искаме глобалното затопляне да бъде овладяно, добавя организацията. Прогнозата се основава на целите, определени в Парижкото споразумение за климата от 2015 г.     

„Дори не достигаме 50% от това, което е необходимо годишно“, посочва Адиб. „Правителствата са поели ангажимент, но това трябва да бъде последвано от действие“.

Нещо повече, инвестициите във възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) не се разпределят равномерно, тъй като най-нуждаещите се развиващи се пазари до голяма степен изостават. Според REN21 43% от миналогодишните инвестиции в чиста енергия са направени в Китай, 20% в Европа и 15% в САЩ. Междувременно по-малко от 4% се отнасят до Африка и Близкия изток.

Причината е, че по-бедните страни плащат повече за установяване на доставки на чиста енергия. Средната цена на капитала за такива проекти е около 10% в развиващия се свят, което е над два пъти повече спрямо цената на капитала за ВЕИ в развитите икономики, подчертава Адиб.

Това е „ключово предизвикателство за решаване, за да се осигури глобален преход“, допълва тя.

В същото време публичните средства продължават да се вливат в изкопаеми горива под формата на субсидии, като приблизително 20% от финансирането за енергийни проекти от страни донори и многостранни банки за развитие отиват за невъзобновяеми източници, установява REN21.

„Парите са там“ за чистата енергия, изтъква Адиб. Но „икономическите и финансовите сигнали не вървят в правилната посока“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 04.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 3 седмици
хаха , смехуркофффците алди и едноочко , у лево и надолу ... инвестициите в фотоволтаици и батерии са около сто пъти повече отколкото в ядрен казани ... а електричеството от ВЕИ е около 5 пъти по ефффтино от ядреният ток ... справка IBEX ... :))) ... паметника де го ве ?! въргалят се некви парчетии до един склад за "предварително третиране на излезли от употреба метални oтпaдъци" ... бонбон !! альошата да се готви !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 5
aldy
преди 3 седмици
Инвестиции за над 600 млрд. долара са били насочени към възобновяемата енергия през 2023 г., което е далеч от нужните 1,3 трлн. долара годишно, изтъква мозъчен тръст === Паниковски навремето викаше "Дай милион!". Сегашните Паниковчета дава на едро "Дай трилион!". А че не могат по никакъв начин да повлияят на климата, това го знаят всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 5
aldy
преди 3 седмици
Изтребвайки непотребните хора, ще спасяват климата. За климата е съмнително, но за хората ще успеят на 100%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
cyclop
преди 3 седмици
Дай пари да оправим клаймъта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още