IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ срещу фармацевтичните компании в първи преговори за цените на лекарствата

Програмата Medicare предвижда списък с медикаменти, които да се предлагат на по-ниска цена

17:37 | 28.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Някои от най-често използваните лекарства в САЩ може да започнат да се предлагат на по-ниски цени като част от програмата Medicare, а това е ход, който може да спести милиарди на данъкоплатците и да намали печалбите на големите фармацевтични компании, пише Bloomberg.

Правителството на САЩ се готви да публикува тази седмица списък с 10 лекарства, за чиито цени здравната програма за възрастни хора ще може да преговаря  – един от ключовите елементи на приетия от президента Джо Байдън Закон за намаляване на инфлацията (IRA). Анализаторите очакват сред избраните медикаменти да бъдат лекарството за разреждане на кръвта Xarelto на Johnson & Johnson и Jardiance на Eli Lilly & Co, предназначено за диабетици.

Възможността на правителството да се договаря за цените представлява значителна промяна за фармацевтичните компании, които отдавна таксуват толкова, колкото смятат, че струва дадено лекарство. Тъй като сега IRA дава възможност на Medicare да преговаря за цената на продукти, които отдавна са на пазара, производителите на лекарства се подготвят за перспективата за по-ниски приходи от най-продаваните си продукти.

Спестените пари за данъкоплатците могат да бъдат доста: новата мярка може да спести на САЩ 36,5 млрд. долара за периода от 2026 до 2028 г., смятат от Wells Fargo Securities.

Производителите на лекарства съдят правителството, за да спре с натиска върху тях.

„Те ще печелят по-малко пари“, заяви Спенсър Пърлман, анализатор от фирмата за изследвания Veda Partners. „Това просто е факт.“

Програмата Medicare изразходва над 200 млрд. долара за лекарства, изписвани с рецепта, годишно. Лекарството Eliquis за разреждане на кръвта на Bristol-Myers Squibb Co., използвано за предотвратяване на инфаркти и инсулти, е струвало на програмата над 12 млрд. долара само през 2021 г.

Според IRA таванът на цените за избрано лекарство ще бъде определен на ниво между 75% и 40% от средната му цена, като отстъпките за лекарства, които са на пазара по-дълго време, ще бъдат по-големи. Medicare ще намали наполовина средните си разходи за избраните лекарства, показват оценките на Бюджетната служба на Конгреса. Това ще намали общите разходи на здравната програма с почти 100  млрд. долара до 2031 г., когато годишните спестявания ще достигнат 25 млрд. долара.

Трудните прогнози за цените на лекарствата

Поради сложността на закона е трудно да се предвиди точно цените на кои лекарства ще бъдат засегнати. Анализаторите са съгласни за някои от тях, но изненадите могат да предизвикат необичайни движения при цените на акциите, смятат анализатори от Goldman Sachs. Като цяло акциите на големите фармацевтични компании се търгуват на „понижено ниво“ спрямо останалата част от пазара, пишат те, и обявяването на списъка на лекарствата не е задължително да доведе до раздвижване на цената на акциите в сектора.

Списъкът се очаква да бъде публикуван във вторник, съобщават от Politico, позовавайки се на източници, които предпочитат да останат анонимни. Белият дом планира събитие за намаляване на разходите за здравеопазване във вторник с Байдън и вицепрезидента Камала Харис.

Процесът, започнал тази седмица, няма да се отрази на продажбите преди 2026 г., като дори тогава анализаторите смятат, че ранните ефекти от него ще бъдат слаби. Според оценка на анализаторите на Bloomberg Intelligence законът ще свие с 3% приходите на Bristol през тази година, а за другите компании, които са част от първия кръг на преговорите - с 1% или по-малко. Анализаторите на Cowen & Co. смятат, че въздействието на закона е „контролируемо“ за фармацевтичните компании.

Всяка година Medicare ще добавя лекарства към своя списък за пазаруване на по-ниски цени, променяйки начина, по който лекарствата се произвеждат и продават на фармацевтичния пазар в САЩ. Правителството може да преговаря само за лекарствата, за които Medicare изразходва най-много средства - петдесетте най-купувани лекарства, отпускани с рецепта за продажба на дребно, и петдесетте най-често прилагани от лекари. Намаленията на цените не важат за други купувачи като частни застрахователи или пациенти, които плащат в брой.

Най-скъпите лекарства за Medicare, чиято цена може да се превърне в обект на преговорите през 2026 г. Графика: Bloomberg Най-скъпите лекарства за Medicare, чиято цена може да се превърне в обект на преговорите през 2026 г. Графика: Bloomberg

Все пак това е сериозна промяна, от която фармацевтичните компании се страхуваха.

„Тази грешна политика не постига правилния баланс между насърчаването на инвестициите и иновациите и подобряването на достъпа и цената за потребителите“, коментира главният изпълнителен директор на компанията Merck Робърт Дейвис по-рано този месец по време на разговор с анализатори.

Победата на данъкоплатците

Големите производители на лекарства отдавна се борят да запазят патентната защита на своите продукти и да предотвратят появата на генерична конкуренция. Законът за намаляване на инфлацията (IRA) нарушава тази стратегия, като изисква отстъпки за цените на продукти, които са на пазара от години и нямат генерични алтернативи. Лекарството Keytruda, осигуряващо 35% от приходите на Merck през последните три години, и Opdivo на Bristol потенциално ще станат част от преговорите през 2028 г.

Администрацията нарича това победа за данъкоплатците, които финансират Medicare, и за възрастните хора, участващи в програмата. За компаниите това е фиксиране на цените, заради което отвръщат на удара. Производителите на лекарства са завели дела в съдилища в САЩ, което може да доведе до разделяне на решенията на апелативния съд и да се стигне до Върховния съд. Американската търговска камара се стреми да спре преговорите още преди да са започнали.

В резултат - по-малко нови лекарства на пазара

Производителите на лекарства предупреждават, че не могат да рискуват с нови продукти, ако печалбите им намалеят. Те могат да отложат процеса за получаване на одобрение на дадено лекарство, докато не са сигурни, че продуктите им ще могат да им генерират най-много доходи. Компаниите могат да се фокусират върху производството на биологични лекарства, които получават 13 години защита от преговори, в сравнение с девет за хапчетата.

В действителност, според оценките на Бюджетната служба на Конгреса (CBO) преговорите за цените и други точки от IRA ще намалят броя на новите лекарства, излизащи на пазара, с около 1% през следващите 30 години.

Това не е непременно нещо лошо – политиката може да насърчи компаниите да разработват нови, иновативни продукти, а не свои собствени версии на лекарствата на други компании, твърди Джулиет Кубански, заместник-директор по политиката на Medicare в KFF, организация с нестопанска цел за изследване на здравната политика. И производителите на лекарства може да не се борят толкова усилено с генеричните конкуренти, защото лекарствата с генерични еквиваленти са освободени от преговорите за цените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:38 | 28.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още