IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделките с бизнес имоти в Европа стават по-сложни

Логистичните и жилищните имоти са секторите, в които инвеститорите виждат най-благоприятни възможности

10:04 | 26.10.22 г.
Снимка: Paul Yeung/Bloomberg
Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

Сделките с бизнес имоти в Европа стават по-скъпи и сложни, а финализирането им отнема повече време, сочи доклад на компанията Drooms, цитиран от онлайн изданието IPE.com.

Доставчикът на виртуални стаи с данни отбелязва в първия си Барометър за сделките с имоти 2022 г., че необходимите дни за осъществяване на имотна сделка – от процеса на подаване на оферта до завършването на сделката, са нараснали от 165 през 2019 г. на 258 през първото полугодие на 2022 г. Времето за сключване на сделка се е удължило с 33% между 2019 и 2020 г.

„Нарасналото време за сключване на имотни сделки може да се обясни отчасти със забавяния в резултат на коронавирусната пандемия и общата икономическа ситуация“, казва Александър Грелиер, главен изпълнителен директор и съосновател на Drooms.

„Но смятаме, че нарасналите регулации, например в ESG сферата, са още една причина за удължаването на срока за сключване на сделки. В същото време трансакционната активност намаля рязко в началото на пандемията. Но нашето изследване показва, че пазарът е оптимистичен, поне в по-дългосрочен план“, допълва той.

Допитването, което оценява над 4000 сделки и в него са участвали около 170 имотни експерти в Европа, показва, че въпреки несигурността около повишаването на лихвите, конфликта в Украйна и инфлацията пазарът изглежда като цяло оптимистичен.

Над една трета от участвалите в допитването експерти (36%) планират да разширят инвестициите си на международни имотни пазари.

Около 47% планират да инвестират почти толкова, колкото и преди, а само 17 на сто целят да намалят дейностите си, сочи докладът.

Близо 20% от германските компании планират да намалят инвестиционната си активност, 23 на сто смятат да я разширят, а 58% целят да инвестират приблизително толкова, колкото и предходната година.

Във Великобритания 82 на сто от инвеститорите смятат да разширят международния си бизнес. Мнозинството от френските инвеститори (64%) също искат да инвестират повече в чужбина, сочи проучването.

В Испания около 42 на сто от инвеститорите смятат да станат по-активни на международно ниво, а 46% планират да инвестират почти толкова, колкото и в предишни години, сочи докладът.

„Макар че настоящите обстоятелства подлагат на натиск пазара на сделки, инвестициите в имоти на международно ниво са приоритет. Това означава, че има благоприятни възможности за повишаване на възвръщаемостта от инвестициите и потенциал за диверсификация. Повечето германски инвеститори целят да намалят или задържат на същото ниво международните си инвестиции, но това може да се дължи и на силния местен пазар“, казва Грелиер.

Според допитването германските инвеститори (51%), американските (26%) и британските (23%) са основните двигатели на имотния пазар в Европа.

Допитването показва също, че пазарите в Германия, Австрия, Швейцария и Великобритания са най-привлекателни за инвеститорите, като първите три страни привличат 52% от капиталите, а последната – 26%. Но 21 на сто от анкетираните виждат значителен потенциал и в Централна и Източна Европа.

Докладът показва, че логистичните и жилищните имоти са секторите, в които инвеститорите виждат най-големи възможности за инвестиции благодарение на сигурните парични потоци и контролируемите рискове. Остава вниманието и върху офисите, предпочитани от 16 на сто от анкетираните въпреки големия брой служители, работещи от вкъщи, сочи докладът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 26.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още