IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силното представяне на имотните компании в Европа през лятото - фалстарт или повратна точка

Нагласите на инвеститорите към сектора се подобриха през юли с повишаването на очакванията за печалбите

07:37 | 28.08.23 г.
Снимка: Jason Alden/Bloomberg
Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Трудно е човек да бъде оптимист за недвижимите имоти в среда на значително по-високи лихви. Но недолюбваните имотни акции в Европа отбелязват силно поскъпване това лято, а това е знак, че според инвеститорите най-лошото за сектора е отминало, пише Ройтерс.

Две години на резки спадове превърнаха акциите на европейските имотни компании в предпочитани за продавачите на къси позиции, след като оценките в сектора и позициите на инвеститорите потънаха до нива, видени за последен път по време на световната финансова криза през 2008 г.

Индексът на акциите на европейските имотни компании спадна наполовина от гледна точка на стойност до 131 млрд. долара от 2021 г. насам, но нагласите се промениха през юли, тъй като очакванията за печалбите в сектора се подобриха.

Индексът се представи по-добре от широкия пазар през юли с десет процентни пункта преди волатилния август, притискайки продавачите на къси позиции, точно когато притокът на средства към някои съсредоточени към сектора борсово търгувани фондове (ETF-и) се засили.

Гери Фоулър, ръководител на европейските фондови стратегии в UBS, коментира, че доходността по облигациите в Европа изглежда се е стабилизирала благодарение на очакванията, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще повиши лихвите само още веднъж през септември и че след това ще започне да смекчава натиска върху имотните компании, като в същото време насърчи по-голям интерес от инвеститорите.

„Нещата не са прекрасни за имотните компании и затова акциите им се търгуват с огромна отстъпка. Дали очакваме да се върнат незабавно към пълната си оценка? Вероятно не. Но изглежда, че нещата са стигнали до повратна точка. През последните един-два месеца виждаме признаци, че компаниите могат да насочат отново вниманието си към ръста на печалбата“, казва Фоулър.

Данни на Refinitiv сочат, че ревизирането на очакванията за печалбите е станало положително през юли след 15 месеца на понижения. Сега очакванията са, че печалбите ще нараснат с 1,4% през 2024 г. спрямо прогнози за лек спад преди това.

Но Жолт Коалми, един от главните изпълнителни директори на Pictet Alternative Advisors в Лондон, коментира, че лихвите в Европа ще трябва да намалеят с около 150 базисни пункта, за да дадат силен тласък на пазара, който изпитва затруднения заради „пълната блокада“ на сделките, тъй като купувачи и продавачи не могат да постигнат съгласие за цената.

„Някои хора това лято се обзалагат, че всичко ще бъде цветя и рози. Инфлацията ще се забави, лихвите ще намалеят и някои от структурните проблеми на недвижимите имоти ще бъдат разрешени. Това е сценарий, но не зная доколко вероятен е той… Мисля, че ще е нужно повече време и може да достигнем ново дъно преди да усетим подобрение“, казва Коалми.

Недвижимите имоти в Европа са с 30% по-евтини спрямо средното 20-годишно съотношение между цена и номинална стойност и показват отстъпка с 49% на пазара, най-голямата от 15 г., сочат данни на Refinitiv.

Според доклад от юли на отдела за корпоративно и инвестиционно банкиране към Natixis сделките с бизнес имоти в Европа са намалели с 60% на годишна база през първото тримесечие.

Компанията очаква спадове на имотните оценки и вижда рискове от понижаване на рейтинги за шест от 22 тръста за инвестиции в недвижими имоти, а това може да се прибави към предизвикателствата пред осигуряването на дългово финансиране, допълва тя.

Банките са все по-бдителни към влошаване на качеството на заемите им за имотни компании, като ключови съотношения, включително това между дълга и собствения капитал, са подложени на траен натиск, засилвайки опасностите от нарушаване на договори. Това може да принуди кредитополучатели да продават активи.

Societe Generale, която има нулева експозиция от над една година, смята ръста през лятото за фалстарт и е на мнение, че няма ясна посока за печалбите в сектора.

„Не обичаме да събираме късметлийски пенита на пазар с ниска ликвидност. Може да има благоприятни възможности (…), но това не очертава добра картина за сектора“, коментира Шарл дьо Боасзон, ръководител на отдела за фондови стратегии във френската банка.

Сред рисковете за недвижимите имоти е нова вълна на инфлацията. Коалми също смята, че „най-голямото неизвестно“ е заразата от следващ кръг на рефинансиране, особено на пазар със свръхпредлагане на офис сгради в САЩ. „Големите банки не искат да рефинансират, затова никой не знае какво ще се случи“, отбелязва той.

Но според Фоулър акциите на европейските имотни компании имат мегдан да продължат силното си представяне до края на годината. „Най-добрите идеи идват, когато не можете да оправдаете напълно бичи нагласи… Докато разберете със сигурност, че нещата са по-добре, вероятно вече е твърде късно“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 28.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още