IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макро хедж фондовете се радват на пазарната волатилност

За разлика от много от фондовете за акции печалбите им не зависят от растящи пазари

19:22 | 09.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Нарастващата инфлация може да плаши както инвеститорите, така и потребителите, но една група трейдъри се възползва от нея, пише Лорънс Флетчър за Financial Times.

Глобалните макро хедж фондове, станали известни чрез хора като Джордж Сорос и Луис Бейкън, се радват на най-големите си печалби от години, тъй като инфлацията отключва някои от любимите им стратегии на пазарите на облигации и суровини.

Макро търговията тази година е „страхотна“, коментира старши изпълнителен директор на един от най-големите хедж фондове в света, подчертавайки възможностите, създадени от инфлацията и движенията на пазара на облигации.

Някои мениджъри „се справиха изключително добре в области като суровини и лихвена търговия в отговор на променящата се инфлационна динамика“, казват от Aurum Research.

Пазарните движения през тази година бяха особено благоприятни за макро фондовете, които търсят силни тенденции. Доходността на чувствителните към лихвените проценти двегодишни американски ДЦК се повиши от 0,7% до 3,1%, докато централните банки се опитват да укротят бързия ръст на потребителските цени.

Друга атрактивна търговия е залагането на почти непрекъснатото стесняване на разликата между доходността на 2-годишните и 10-годишните американски ДЦК. Кривата на доходността в САЩ всъщност сега е обърната с краткосрочни доходности, надвишаващи дългосрочните. Резките колебания в цените на суровините също са печеливши залози за мнозина.

Сред печелившите е фондът Bridgewater Pure Alpha на Рей Далио, който спечели 21,5% от началото на годината до края на юли, подпомогнат от залози, че властите и пазарите в крайна сметка ще трябва да реагират на нарастващия инфлационен натиск и затягането на монетарните условия. Макро фондът, управляван от главния изпълнителен директор на Caxton Андрю Лоу, който в края на 2020 г. прогнозира „голяма рефлация“, също е спечелил 24,9%, подпомогнат от залозите за стагфлация.

Макро фондовете са нагоре средно с 8,5% през първата половина на годината, според групата за данни HFR. Това лято Кенет Тропин, основател на фонда Graham Capital с активи за 18 милиарда долара, каза пред Financial Times, че „не може да си спомни по-интересно време да бъдеш макро инвеститор след финансовата криза“.

Движенията на пазара доведоха до някои от най-забележителните печалби за тази година. Криспин Оди, дълго време самотен пророк на високата инфлация, претърпял поредица от загуби през последните години, спечели около 115 процента за своя европейски фонд тази година. Базираният в Ню Йорк макрофонд Haidar Capital е скочил с около 170%.

Печалбите са в рязък контраст с по-широката индустрия на хедж фондовете, голяма част от която има година, която би искала да забрави. Хедж фондовете са спаднали средно с 5,6 процента, според HFR, като фондовете, фокусирани върху акции, са особено силно засегнати. Много мениджъри откриха, че притежават твърде много надценени технологични акции, които бяха ударени от нарастващите лихвени проценти и не предложиха много откъм хеджиране за инвеститорите.

За разлика от много от фондовете за акции печалбите на макро мениджърите не зависят от растящи пазари. По-скоро те търсят волатилност на облигационните, валутните и други пазари.

През по-голямата част от последното десетилетие това се оказа неуловимо, тъй като стимулите на централните банки потиснаха пазарната волатилност и любимите стратегии на хедж фондовете. Залозите, че доходността на облигациите ще се повиши от ултра ниските нива, често се проваляха.

Но миналата есен отбеляза повратна точка. Пазарите изведнъж започнаха да се тревожат, че в края на краищата не трябва да се вярва на наратива на централните банки за повишаване на лихвените проценти с много малко. Някои фондове, най-вече Rokos Capital на Крис Рокос, бяха хванати неподготвени, тъй като волатилността на пазара на облигации се върна.

Някои мениджъри сега предупреждават, че пазарът е твърде оптимистичен относно способността на Федералния резерв да укроти бързо инфлацията, посочвайки обръщането на кривата на доходността в САЩ като предвестник на идващи по-трудни времена. Обикновено инвеститорите търсят по-висока доходност, за да компенсират риска от държане на облигации за по-дълго време. Обръщането на кривата на доходността е знак, че инвеститорите очакват повишаването на лихвените проценти да предизвика икономически спад, който в крайна сметка ще доведе до ново разхлабване на паричната политика.

Декио Нашименто, главен инвестиционен директор във хедж фонда Norbury Partners, който е нараснал с около 7% тази година, казва, че пазарното доверие за това колко бързо инфлацията в САЩ ще падне обратно до 2% е „абсурдно“ в исторически план.

Междувременно Оди очаква „желязната вяра“ на пазара, че Фед е направил достатъчно, за да контролира инфлацията, да бъде подкопана тази есен. Тъй като пазарите се приспособяват, той очаква големи разпродажби на конвенционални държавни облигации и големи печалби при индексираните с инфлацията книжа.

Ако мениджъри като Оди са прави, тогава инвеститорите и потребителите може да трябва да свикнат с високата инфлация за още известно време. Но за макро фондовете възможностите за търговия може би едва сега започват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още