IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-лошото за американските облигации може и да е отминало

Инвеститорите биха спечелили повече, ако задържат облигациите си, отколкото ако ги продадат сега, според New York Times

16:30 | 15.10.22 г. 1
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Времената са тежки за акциите, които изпаднаха в мечи пазар. На пазарите на облигации обаче положението е още по-тежко, пише New York Times.

Тази година е най-тежката за американските облигации от 1926 г. насам, показват данните на медията. Очакванията са 2022 г. да приключи като най-лошата година за облигациите, откакто има надеждни данни.

Историята казва, че инвеститорите в облигации ще започнат да усещат облекчение, когато лихвите спрат да растат, но никой не знае кога това ще се случи.

Дългосрочните инвеститори биха били добре, ако могат да игнорират сътресенията на фондовия пазар и просто да задържат добре диверсифицираните дялове в евтини индексни фондове. Повечето инвеститори в облигации могат да очакват да се възползват, ако успеят да яхнат това сътресение и задържат облигациите си, независимо дали притежават индивидуални книжа, или дялове в диверсифицирани фондове, посочва изданието.

Уроци от ерата Волкър

От 20-те години на ХХ век пазарът на акции обикновено предоставя чудесна възвръщаемост в дългосрочен план, както и краткосрочни загуби. Това се случва и тази година.

Облигациите – особено тези от инвестиционен клас, сред които са американските съкровищни бонове и качествените корпоративни облигации, се предполага, че трябва да са стабилни и при тях да не се случва нищо особено интересно. Те обикновено осигуряват поток от стабилен доход и предлагат и още нещо – буфер срещу загубите на пазара на акции.

Това обаче не се случва тази година.

Облигациите по целия свят също претърпяха удар. Облигациите на британското правителство претърпяха огромни загуби и централната банка на страната се намеси. В САЩ инвеститорите в облигации също търпят съществени загуби, които са свързани с високата инфлация и резкия ръст на лихвените нива на Федералния резерв.

Тъй като цените на облигациите и лихвите вървят в противоположни посоки, резкият ръст на лихвите води до дълбок спад на цените на облигациите. Това се е случвало преди. Предишният път, при който Федералният резерв на САЩ трябваше да се справи с подобна инфлация, е в началото на мандата на Пол Волкър като председател на американската централна банка от август 1979 г. до 1982 г. Той рязко увеличи лихвите и вкара икономиката в две рецесии.

След като вдигна лихвите в няколко поредни години, Волкър през лятото и есента на 1982 г. реши, че е време да облекчи икономическата „болка“. Това доведе до обрат – лихвите паднаха и пазарите на акции се възстановиха. За облигациите това пък е най-добрата година за целия ХХ век.

За тази и дори за следващата година не може да се очаква обрат за облигациите, макар че някои анализатори може и да виждат някакви знаци за такъв. Икономиката отслабва, в един момент Фед вероятно ще обърне политиката и тогава облигациите ще започнат ново рали.

Някои „облигационни бикове“, като например Дейвид Розенбърг, главен икономист на компанията Rosenberg Research, отиват по-далеч. От месеци той предупреждава, че очаква рецесия и твърди, че в такива периоди хората са по-склонни да търсят убежище в съкровищните бонове. Това би вдигнало цените на облигациите. Според него съкровищните бонове  ще са най-добрия клас активи през следващата година.

Безопасност

Въпреки грозните числа, инвеститорите трябва да се успокоят и да спрат да се притесняват за качествените облигации в портфейлите им. Съкровищните бонове все още са най-безопасната инвестиция в смисъл, че ако ги държите до матуритета им, няма да загубите пари, допълва медията.

Според изданието при продажба на тези инструменти сега загубите ще са големи. Тъй като взаимните фондове и борсово търгуваните фондове (ETF-и) трябва да отчитат пазарната стойност на техните активи, ако притежавате дялове в такива фондове, ще имате загуби, дори и да не сте продали дяловете си. Диверсифицираните фондове, които съдържат и акции, и облигации, също вероятно отчитат резки спадове на стойността, защото облигациите не осигуриха буфер.

Облигациите осигуряват доход, но тъй като лихвите бяха около нулата, ръстовете на доходността в условията на затягане на паричната политика водят до спад на цените, а това отнема от доходния буфер, който да смекчи срива на пазарите.

Може да се каже, че когато доходността по облигациите беше близка до нулата по време на пандемията през 2020 г., цените им станаха по-чувствителни на ръстовете на лихвите тази година.

Ужасните числа

Годината за облигациите може да е забележително лоша, но широката възвръщаемост от акциите е още по-лоша. S&P 500 – най-широко следваният измерител на американския пазар, отчита отрицателна възвръщаемост от 22,7%, вкл. дивидентите, тази година, според данни на FactSet. За същия период Bloomberg Aggregate Bond Index – най-широко използвания бенчмарк за пазара на облигации, отчита отрицателна възвръщаемост от 14,4%.

В сравнение с пазара на акции, пазарът на облигации изглежда по-спокоен. Ако се гледа историята обаче, положението е лошо.

Vanguard публикува данни за широката възвръщаемост на акциите и облигациите на своя уебсайт, които достигат назад до 1926 г. Установено е, че най-лошата календарна година за облигациите през този период е била 1969 г. с отрицателна възвръщаемост от 8,1 процента. Това означава, че 2022 г. вероятно ще бъде много по-неприятна за инвеститорите в облигации.

Перспективи

Важно е да се отбележи, че цели секции от пазара на облигации са дори по-зле, отколкото показват тези статистики.

Дългите облигации, като 30-годишните съкровищни ​​облигации, са по-чувствителни към промени в лихвените проценти от едногодишните съкровищни ​​бонове. Ето защо в тази среда на нарастващи лихвени проценти индексът Bloomberg US Credit Long AA загуби почти 28%.

Облигациите с висока доходност, или junk облигациите, имат по-специални проблеми. Тъй като икономиките отслабват, рискът от неизпълнение се повишава и в някои отношения те се търгуват повече като акции, отколкото като държавни ценни книжа.

Акциите са в мечи пазар - дефиниран като спад с повече от 20 процента от предишен пик, но това се случва относително често в сравнение с проблемите при облигациите. Отчетени са 15 мечи пазара за S&P 500 от 1926 г. насам, вкл. и настоящия, според Хауърд Силвърблат, старши индексен анализатор за индексите S&P и Dow Jones.

Никога не е имало толкова голям спад за диверсифицирани портфейли от облигации инвестиционен клас. През повечето време загубите при тези облигации са малки. Например Центърът за финансови изследвания на Schwab установява, че от 1976 г. диверсифицирани облигации инвестиционен клас като тези са претърпели загуби през календарната година само четири пъти преди 2022 г. - и те са били несъществени, по-малко от 5 процента за дадена година.

Какво може да се задава

Според Кейти Джоунс от Schwab Center for Financial Research най-лошото за пазара на облигации е отминало. Лихвените проценти вече се повишават толкова бързо, че средната доходност от висококачествените облигации в индекса Bloomberg Aggregate е почти 5 процента. Това ги превръща в атрактивен източник на доход, според нея.

Щетите върху икономиката от растящите лихви обаче предстои да се проявят, подчертава тя. Увеличават се лихвите по ипотеките и има индикации, че пазарът на имоти започва да се охлажда. Няма да е изненадващо все повече икономики да изпаднат в рецесия заради ръста на лихвите, продължаващата пандемия, сривовете при веригите на доставки, енергийният шок, войната в Украйна.

Поне в учебниците пише, че в някакъв момент, при отслабване на икономиката и ръст на безработицата, инфлацията ще бъде овладяна. Дотогава, както и през 1982 г., Фед ще трябва да реши кога ще облекчи икономиката. Тогава икономиката на САЩ е в рецесия, хората страдат и Фед в един момент дава отговор на ситуацията. Тогава и пазарът на акции, и пазарът на облигации тръгват нагоре и това продължи четири десетилетия, с някои прекъсвания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:58 | 15.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 4
Иван Митев
преди 1 година
Сегашната инфлация в САЩ е последица от прилагания неправилен метод за държавни финанси на САЩ. Сгрешената финансова политика е водеща причина за сегашната инфлация. Правителството на САЩ взима заеми за да плати щети от допусканата слабост. Заради грешката правителството на САЩ има сегашните дългове. Фед е жертва на държавната финансова грешка. Жизнена необходимост е спасението на Фед. Възможна е промяна. С подобрен метод за държавни финанси на САЩ се прекратява сегашната инфлация в САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още